De nye kostrådene oppfordrer oss til å velge myk plantemargarin, inkludere frukt, bær og grønnsaker i hvert måltid, og spise mer belgvekster.

«Jeg har noen enkle triks som gjør det mulig å få dette til – selv på travle morgener før barnehage og skole», sier Hanne-Lene Dahlgren.

Hun er også kjent som hele Norges Vegetarentusiast, er forfatter av tre populære kokebøker som inspirerer til et grønnere kosthold i hverdagen.

Hun er kjent for sitt engasjement for plantebasert mat og bærekraftig livsstil, og her deler hun sine beste tips til hvordan du kan lage en enkel, sunn og grønn matpakke som også smaker fantastisk.

«Med to barn i huset har jeg allerede smurt flere hundre av matpakker, og vet hvor travelt det kan bli når alle skal ut av huset samtidig.»

Hanne-Lene Dahlgren holder Soft Flora

#1 Bruk Soft Flora på brødskiven

Soft Flora lages med rapsolje. Det gjør at den inneholder mye av det myke plantefettet vi anbefales å velge i de nye kostrådene fra Helsedirektoratet. «Den er myk rett fra kjøleskapet, går raskt å smøre og hele familien liker den milde smaken», forteller Hanne-Lene.

Klodemerket

Soft Flora er merket med klodemerket

Klodemerket er en merkeordning som skal hjelpe deg som ønsker å ta klimavennlige valg i butikken. Soft Flora får Klodemerket fordi det etterlater seg kun 1,8 kg CO2 pr kg ferdig produkt.

Det er fem ganger mindre enn meierismør.

matboks med cherrytomater, bær og skive med gulost

#2 Frukt og grønt du ikke trenger å dele opp


«Hverdagen blir bittelitt enklere ved å rett og slett ha klar frukt og grønt du bare kan slenge rett i matboksen» forklarer Hanne-Lene. Her er noen forslag:

  • Blåbær
  • Bringebær
  • Druer
  • Nøtter
  • Sukkererter
  • Cherrytomater
  • Tørkede aprikoser
  • Svisker
  • Dadler
  • Snacksgulrøtter
matboks som inneholder skive med ost, edamame, hummus og gulrøtter

#3 Hummus og grønnsaker

«Hummus er mettende og gir fin variasjon i matpakken» forklarer Hanne-Lene. «Jeg liker å ha hummusen i et eget rom i matboksen, og så fyller jeg på med friske grønnsaker til å dyppe. Hos oss er sukkererter, gulrøtter og epler favoritter.»

Tips!

Når du kjøper en ny bunt gulrøtter, skrell dem, del i staver og oppbevar i et norgesglass med vann i kjøleskapet. Da går det raskt å legge dem i matboksen, og du har alltid gulrøtter lett tilgjengelig når du blir småsulten. Holder hele uken i kjøleskapet like knasende og ferske!

matboks som inneholder edamamebønner, hvite bønner, kidneybønner og brødskive med syltetøy og eple

#4 Bønner og erter i matpakken

Lurer du kanskje på om det kan fungere? Oppsiden er stor, påpeker Hanne-Lene. «Bønner og erter er mettende, næringsrike, rimelige og kan til og med være morsomme å spise. Begynner du tidlig, blir det ekstra lett å gjøre barna vant til å spise belgvekster.»

Slik gjør Hanne-Lene det:

Erter og edamamebønner:

«Disse er utrolig smarte fordi de kan kjøpes frosne. Du kan legge dem rett i matboksen, så tiner de naturlig frem til lunsj. Erter har også en mild, søt smak – noe som gjør dem enklere å like. Perfekt for de minste, der du må være litt ekstra oppmerksom på hva de klarer å tygge»

Bønner:

«Jeg tar en boks med for eksempel hvite bønner, svarte bønner eller kidneybønner og skyller dem godt. Deretter legger jeg dem over i en lufttett boks og oppbevarer dem i kjøleskapet. Slik holder de seg hele uken, og du kan enkelt hente dem når du skal lage dagens matboks.»

Tips!

Vil du gjøre det ekstra fristende? Tilsett en liten klype salt og en skvett lime- eller sitronsaft for en frisk smak.

Grove frokostvafler med ost, skinke og paprika

#5 Vafler i matpakken

Vafler i matpakken er alltid en hit! Smør for eksempel med Soft Flora og brunost eller gulost. Prøv Hanne-Lenes oppskrift på quinoavafler. En skikkelig populær oppskrift med masse næring!