Lettvint mat som gir ekstra energi

– Jeg har alltid med meg mat i tursekken. Det trenger ikke være så mye, men noe som gir mulighet for ekstra energi, forteller hun.

Helt siden Kim-Yvonne vokste opp i Harstad, har turene i skogen og på fjellet vært en naturlig og nødvendig del av livet. Det gjelder også turmaten.

– Jeg er opptatt av at maten skal være god, sunn og «gi noe». Det er lettvint med pølser, men dersom jeg skal gå lang tur hele dagen trenger jeg noe mer næringsrikt, sier Kim-Yvonne, som også har bachelor innen ernæring, helse og kosthold.

Turmat på bål

33-åringen er glad i bål, og foretrekker å lage maten over flammene. I tillegg byr bålet på varme og hygge. Og det er enklere å få til enn man skulle tro;

– Jeg pleier å ha med 6- 8 vedkubber i sekken, men det er fordi jeg liker å sitte lenge og se på «jeger-TV»! Man klarer seg fint med halvparten til et raskere måltid. Hvis det har vært tørt lenge, klarer jeg meg uten medbragt ved i det hele tatt, forteller Kim-Yvonne – og tilføyer at hun alltid har med øks, sag og tollekniv i sekken. Og fyrstikker, naturlig vis.

Bålplasser har hun heller ikke noe problem med å finne. Selv bor hun like ved Lillomarka i Oslo, og der er det mange å ta av.

– Det kan være lurt å slå seg ned ved et vann, særlig når det er tørt i terrenget, påpeker Kim-Yvonne.

– Se an vindretning og bruk gode steiner til å danne en bålplass dersom dette er tilgjengelig. Steiner kan også lett bli til en liten ovn inni bålet – perfekt til å ovnsbakte lekre fristelser. Er du så heldig å finne en noenlunde flat stein er denne perfekt til stekeplate, forteller hun.

Turmat i boks

Mye av turmaten kan tilberedes hjemme på kjøkkenet, noe Kim-Yvonne anbefaler. Dette gjør selve matlagingen enkel og effektiv. Hvis du skal steke pannekaker, lapper eller vafler, kan røren enkelt helles på en melkekartong eller en tom flaske flytende Melange.

Grønnsaker kan renses, kuttes i terninger og puttes i poser eller folie. Kjøtt og fisk kan krydres og pakkes i aluminiumsfolie eller bokser.

– Jeg liker egentlig ikke å ha med plastposer på tur, de hører jo ikke hjemme i naturen. Men små poser til maten er kjekt, innrømmer Kim-Yvonne.

Hun har også et bredt utvalg av bokser i ulike størrelser og farger. De gjør det enkelt å finne fram og kokkelere under alle forhold.

Naturlig terapi

Kim-Yvonne foretrekker å spise fisk på tur, men den må hun frakte med hjemmefra.

– Jeg fisker dessverre ikke selv enda. Det er bare en av mange ting jeg har lyst til å begynne meg, sier den allsidige jenta.

I tillegg til å bidra på turkokken.no, jobber Kim-Yvonne som assisterende senterleder og personlig trener på ELIXIA Fornebu, i tillegg til å holde en rekke ulike gruppetimer. Med henne er alltid hunden Maximus, som krever sitt av tur og mosjon. Orker hun egentlig mer tur på fritiden?

– Ja, uansett hvor sliten eller stresset jeg er, så slapper jeg av så snart jeg får sekken på ryggen, sier den aktive 33-åringen.

Hun får ofte høre at hun «er så flink», men Kim-Yvonne gjør ikke dette for å imponere eller prestere. Tur gir masse glede og energi, et budskap hun gjerne deler med flere.

– Det er ingen kunst, man trenger ikke dra langt eller være lenge borte. Det er bare å komme seg ut og nyte naturen. Det er som terapi, sier hun med et smil.

Oppskrifter til turen