1. Veganske desserter

I følge Pinterest årlige trendrapport er en av spådommene for 2018 at flere mennesker vil være nysgjerrige på fordelene med en vegansk livsstil, og her seiler spesielt «veganske desserter» opp med en økning i søk på hele 329 prosent i fjor. De skriver at både veganere og ikke-veganere er interesserte i å bytte ut egg med linfrø, og smør med planteoljer for å lage sunnere desserter.

Google registrerte også en økning i søk på ordet «vegan» i fjor med hele 90 prosent, i følge det amerikanske analysebyrået Baum + Whiteman.

 

Ernæringsfysiologens vurdering:
– Mange vil tjene på å introdusere mer plantebasert mat i hverdagen. Det gir færre kalorier, bedre fettkvalitet og mer vitaminer og mineraler. Det er også mer bærekraftig. Om du vurderer å bytte til et fullstendig vegansk kosthold , er det greit å vite at det krever en del kunnskap om ernæring å sette sammen et fullverdig kosthold med kun matvarer fra planteriket.

2. Kaffe med superkrefter

Pinterest skriver videre at å gjøre kaffen sunnere ved å tilsette proteinpulver, kollagenpulver og pulver av såkalt superfood, som alger og hvetegress, vil bli en stor trend. Begrepet «sunn kaffe» ble lagret 218 prosent oftere i 2017 enn i 2016.

Ernæringsfysiologens vurdering:
­– Å tilsette proteinpulver og alger i kaffen er ikke nødvendig. Et ubalansert kosthold blir ikke bedre ved å putte noe i kaffen, da må det andre metoder til.

3. Fra juice til sunne supper

Glem juicing, nå er det «souping» som gjelder! Både helsenettstedet Greatist og Pinterest spår at vi vil gå bort fra hjemmelaget juice til fordel for sunne supper. De skriver at supper av grønnsaker og kraft er mettende og næringsrikt, og en perfekt måte å få i seg de berømte fem om dagen. I likhet med smoothie og juice på flaske tror de vi vil se mer av drikkeklare supper som du kan slurpe i deg på farten.

Ernæringsfysiologens vurdering:
– Siden juice og supper ikke har samme bruksområder er det ikke helt rettferdig å sammenligne dem. Både frukt og grønnsaker bidrar med lite kalorier, mye kalium, vitaminer og mineraler. Innholdet av næringsstoffer varierer, så jo flere frukter og grønnsaker du bruker, jo bedre. Vær også obs på at supper kun er kalorifattige hvis de bare er basert på grønnsaker.

Frister det med en varmende suppe til lunsj? Prøv denne fyrrige linsesuppa.

4. Plantebasert protein

Det kan se ut til at kjøttfri mandag må utvides til flere ukedager. I følge den årlige rapporten til trendbyrået Baum + Whiteman vil det å bytte ut kjøtt med plantebaserte proteiner bli en megatrend i år. Interessen for og kunnskapen om vegetarisk kosthold har lenge vært økende og vil toppe seg i år. Også Pinterest ser at søk etter oppskrifter med vegetarisk «kjøtt» er på en stigende kurve. I alt ble det lagret 417 prosent flere oppskrifter med planteproteiner i fjor enn året før.

Ernæringsfysiologens vurdering:
– Et mer plantebasert kosthold betyr mer umettet fett, mer kalium, mindre salt, mer fiber og mer vitaminer og mineraler. En god bonus for kroppen, med andre ord. Kjøtt er en god kilde til A og B-vitaminer og sink, selen og jern. Det siste kan være krevende å få i seg, så om du kutter kjøttet helt, er det viktig å spise grove kornvarer og grønne grønnsaker.

Inspirert til å lage en kjøttfri middag i dag? Prøv denne næringsrike denne vegatarwoken med proteinrike bokhvetenudler.

5. Sunt fett

Det amerikanske helsenettstedet Everyday Health spår at interessen for sunt fett vil øke i 2018. Avokado, oljer og valnøtter fikk en oppsving i popularitet i 2017, noe som vil fortsette i år. De skriver blant annet at folk har begynt å skjønne at sunt fett ikke er fienden, men tvert i mot har mange helsefordeler som økt metthetsfølelse og lavere risiko for hjertesykdom.

Ernæringsfysiologens vurdering:
– Fett er veldig interessant, og har fanget manges oppmerksomhet. Hva slags fett du spiser bør ikke være en trend, men en livsstil. Det er overbevisende dokumentasjon om at det er gunstig å bytte ut mettet fett med umettet fett, for eksempel rapsolje, nøtter og avokado. Umettet fett reduserer kolesterolet som er en viktig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer.

Er du opptatt av å spise mer av det sunne fettet? Unn deg denne sunne sjokolademoussen med avokado.

6. Hydrogenvann

De fleste er enige om at vann er noe av det sunneste du kan få i deg. Men nå er ikke vanlig vann nok. I følge nettstedet Greatist er nemlig hydrogenvann det nye store. Hydrogenvann er vann tilsatt hydrogengass, og skal blant annet gi økt energi, redusere betennelser og hindre melkesyre under trening. I USA og England selges hydrogenvann både ferdig på flaske og som brusetabletter du kan tilsette ditt eget vann. Så gjenstår det å se om vi nordmenn også biter på trenden.

Ernæringsfysiologens vurdering:
– Denne trenden har sitt opphav i påstanden om at hydrogen er en viktig antioksidant. Antioksidanter er en rekke stoffer som beskytter celler og vev mot såkalte frie radikaler, og er viktige komponenter i kroppens forsvarssystem. De to viktigste antioksidantene er vitamin C og vitamin E, og den viktigste kilden til antioksidanter er frukt og grønnsaker. Det er ikke dokumentert at hydrogenvann har stor effekt som antioksidant. Ta deg heller en appelsin, sier Byfuglien.

7. Mat for magen

I likhet med flere av trendanalytikerne og de store helsenettstedene trekker BBC goodfood frem probiotika og fermentert mat, som kimchi, kefir og miso, når de spår årets store helsetrender. Tilhengerne mener dette både roer tarmene og hjelper til med å holde vekten stabil. Everyday Health mener vi vil kjøpe og spise mer av ferdigmat som er tilsatt probiotika, i alt fra drikkevarer til frokostblandinger. Nettmagasinet Esquire mener vi også vil se mer av denne type mat på restauranter.

Ernæringsfysiologens vurdering:
­– Det er alltid gunstig at bakteriene i tarmen har en overvekt av de gode bakteriene, og hva du spiser kan påvirke dette. Fermentering av mat er en velkjent og gammel metode for å konservere mat. Fermentering er en gjæringsprosess, der det blir dannet melkesyre når karbohydrater brytes ned. Metoden innebærer at man i utgangspunktet benytter sunne matvarer, noe som kan være en del av forklaringen på hvorfor dette er gunstig. For å bevare en god tarmflora er det også viktig å spise matvarer som er rike på fiber.

8. Fra cocktails til mocktails

En annen gjenganger på årets trendlister er mocktails, altså alkoholfrie drinker. Også årets kokk og Norges utsendte til Bocuse d’Or, Christian André Pettersen, sier til det norske nettstedet godt.no at han tror vi vil se mer av alkoholfrie alternativer til sammensatte menyer – alt fra juice, egenblandede mocktails og smaksatt, sprudlende vann vil dukke opp på restaurantene.

Ernæringsfysiologens vurdering:
­– Å drikke mindre alkohol er utvilsomt bra for helsa, men dersom mocktailen er tilsatt mye sukker vil dette gi ekstra kalorier. Vi vet også at det er lettere å spise flere enheter frukt i form av drikke, noe som også vil øke energiinntaket. Men om du dropper sjokoladen til fordel for en fruktig mocktail er det noe kroppen sier ja takk til.