Noen grønnsaker holder seg godt i månedsvis, andre må fryses ned umiddelbart for å bevare næringsstoffene. Og mens noen grønnsaker faktisk blir mer næringsrike av å kokes eller dampes, er det mange grønnsaker som ikke tåler varmebehandling. Sjekk hvordan grønnsakene bør behandles for å få mest mulig næring.

Frossent like bra som ferske

Det er ingen grunn til å avvise frosne grønnsaker hvis du ønsker næringsrike grønnsaker, særlig på vinteren og våren når utvalget av norske grønnsaker er magert. Faktisk vil mange av de frosne grønnsakene inneholde mer næring enn de ferske. Frosne grønnsaker dampes og fryses ned umiddelbart etter innhøsting, noe som bidrar til å bevare mest mulig av næringen. Dette gjelder spesielt erter og bønner som ikke tåler lagring og blir ødelagt bare noen timer etter høsting.

Noe bedre er det for blomkål og brokkoli som kan lagres kjølig i 2-3 uker. Om vinteren og våren må imidlertid disse grønnsakene importeres og fraktes langt, og dette går utover næringsinnholdet. Vil du ha mest mulig næring i blomkålen og brokkolien, vil det derfor være lurt å velge frossent.

Skånsom varmebehandling

Poteter, gulrøtter og kålrot holder godt på næringsstoffene og kan holde seg ferske inntil ni måneder etter høsting. Du kan derfor finne norske poteter, gulrøtter og kålrøtter i butikken året rundt.

For å bevare mest mulig av næringen i grønnsakene er det viktig med skånsom varmebehandling. Noen forsøker å unngå varmebehandling av grønnsaker for å bevare næringen, men faktisk så er det en rekke grønnsaker som blir mer næringsrike ved å varmebehandles. Gulrøtter, asparges, tomater, spinat og gresskar er noen av grønnsakene som blir mer næringsrike ved varmebehandling. Dette skyldes at noen av næringsstoffene tas lettere opp av kroppen etter varmebehandlingen.

Tips til varmebehandling av grønnsaker:

Damping er best

Damping er den mest skånsomme varmebehandlingen av grønnsaker. Ved å dampe grønnsakene kan du bevare dobbelt så mye av næringsstoffene enn ved koking. Dette skyldes at temperaturen ikke blir like høy som ved steking og næringsstoffene lekker ikke ut som ved koking. Ved damping koker grønnsakene uten å være i kontakt med vannet. Grønnsaker som asparges, brokkoli, blomkål, mais og spinat er ømfintlige for varme og bør helst dampes, mens poteter og gulrøtter tåler koking bedre.

Koking av grønnsaker

Når du koker grønnsakene, lekker mange av næringsstoffene ut i kokevannet – faktisk så mye som 20 til 50 prosent av vitaminene, mineralene og de gunstige plantestoffene kan gå tapt under koking. Skal du lage suppe og bruke kokevannet, er dette ikke av like stor betydning som når du planlegger å helle av kokevannet. For å minimere lekkasjen av næringsstoffer er det derfor viktig å kutte grønnsakene i store biter, bruke lite vann og koke under lokk.

Wok er også bra

Når du woker grønnsakene utsetter du de for sterk varme, men ettersom de blir stekt veldig kort og beholder sprøheten sin, vil mange av næringsstoffene forbli i grønnsakene. Oljen fra wokingen hjelper også kroppen med å ta opp mange av næringsstoffene fra grønnsakene.

Spis raskt etter varmebehandling

Næringsstoffene tapes jo lenger de holdes varme, så husk å servere grønnsakene så raskt som mulig etter at de er klare.