Det kan være mange årsaker til at man opplever søtsug, men det er kanskje ingen tilfeldighet at søtsuget kommer snikende på kvelden.

– Når søtsuget melder seg, skyldes det ofte at kroppen har fått for lite næring i løpet av dagen og derfor forsøker å kompensere for lite energiinntak. Kroppen vet at det er mye energi i sjokolade og andre søtsaker, og derfor kan søtsug oppleves som at hjernen skriker etter sjokolade, forklarer ernæringssjef i Mills, Marte Gjeitung Byfuglien.

Spis regelmessig

Byfuglien sier at regelmessige måltider i løpet av dagen, kan hjelpe til å dempe søtsuget på kvelden.

– Spiser du regelmessig, det vil si hver tredje til fjerde time, holder du energinivået og blodsukkeret stabilt, og unngår å bli kjempesulten. Det er når kroppen kjenner at den mangler energi at den begynner å skrike etter mat som gir mye energi, slik som sjokolade og godteri, forteller Byfuglien.

Hun legger til at varierte måltider med proteiner, grønnsaker, sunt fett og langsomme karbohydrater på tallerkenen, sørger for å dekke kroppens næringsbehov og kan bidra til mindre søtsug på kvelden.

Finn årsaken til søtsuget

Ernæringsjefen sier at det kan være andre årsaker til at søtsuget dukker opp og at dersom man ønsker å redusere trangen til å spise noe søtt, kan det være lurt å forsøke å finne ut hva årsaken til søtsuget er. Er du egentlig tørst? Kanskje du er stresset? Eller kanskje du bare kjeder deg? Er kroppen vant til å få noe søtt hver kveld, kan søtsug også komme som en abstinenslignende følelse.

– Søtsug kan også forekomme dersom man er stresset eller kjeder seg. Det kan derfor være lurt å forsøke å kjenne etter hva som forårsaker søtsuget, sier Byfuglien og legger til at man kan prøve ulike metoder for å distrahere søtsuget.

­– Er du egentlig tørst, kan du forsøke å drikke et stort glass kaldt vann. Er du stresset, kan du prøve å ta et avslappende bad eller ringe en venn eller bestemor. Kjeder du deg, kan det være lurt å komme seg ut i frisk luft og gå en forfriskende tur.

Velg sunn kveldssnacks

Trenger du påfyll av energi på kvelden, anbefaler Byfuglien å spise et næringsrikt mellommåltid.

– Om du merker at du trenger påfyll av energi på kvelden, spis gjerne et lite kveldsmåltid som inneholder både proteiner, karbohydrater og fett. En bolle med yoghurt og kornblanding eller et knekkebrød med leverpostei, er fine kveldsmåltider, sier hun.

Man kan også lage snacks som inneholder sunt fett og er uten raffinert sukker. Det kan dempe søtsuget, samtidig som det sunne fettet metter godt.

Her er tre sunnere alternativer du kan velge når søtsuget melder seg:

Om du likevel havner i sjokoladeskuffen en kveld har Byfuglien et siste råd.

– Det ingen grunn til å sitte igjen med dårlig samvittighet. God helse handler om helheten og de mange små grepene man gjør i løpet av dagen, og det er ikke sånn at løpet er kjørt om du tar deg sjokolade. Det er jo også lov å kose seg. Likevel kan det være lurt å tenke over hva som kan ha forårsaket søtsuget i dag, og så kan man bruke morgendagens muligheter til å jobbe med å dempe det.