– For noen kan det kanskje virke som et evig mas om å få i seg nok fiber, men det er en god grunn til dette. Fiber spiller nemlig en viktig rolle for god helse og har mange egenskaper som er gunstige for kroppen, forteller ernæringssjef i Mills, Marte Gjeitung Byfuglien.

 

Fiberrik mat er kroppens feiekost

Fiber er karbohydrater som kroppen ikke kan fordøye. De tilfører derfor lite energi, men har mange positive innvirkninger på kroppen. Fiber finner du mye av i mat fra planteriket, som grove kornprodukter, frukt, grønnsaker og belgvekster.

 

Hva skjer med fiber under fordøyelsen?

Selv om kostfiber egentlig ikke forlater tarmen og går over til blodet, har de store effekter på helsen. Allerede i magesekken tykner de maten, forsinker tømming av magesekken og gjør deg lengre mett. Det kan hjelpe deg å gå ned i vekt eller å holde vekten.

– Den mest kjente egenskapen til fiber er den gode effekten den på fordøyelsen, derfor blir fiber gjerne kalt kroppens feiekost. Fiber har i tillegg vist å ha god effekt på forebygging av hjerte- og karsykdommer, kreft i tykk- og endetarm og type-2 diabetes. Så det er ikke uten grunn vi er opptatt av at folk skal få i seg nok fiber, påpeker Marte.

 

 

Hvorfor trenger vi fiber i kosten?

De som spiser mye fiber har redusert risiko for flere livstilssykdommer som fedme, høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer. Inntak av fiberrike matvarer er assosiert med en lavere risiko for hjerte og karsykdommer ved at det dårlige kolesterolet, LDL, blir redusert. En mulig forklaring på hvordan fiber senker kolesterolet er at fiber binder gallesyrer og hemmer reopptak i tynntarmen. Gallesyrer forsvinner med avføringen som fører til at leveren må omdanne kolesterolmolekyler til gallesyrer. Dette kan bidra til å senke kolesterolnivået i blodet.

Et fiberrikt kosthold kan også har en gunstig effekt på blodsukkeret ditt. Fiberrik mat inneholder også ofte andre viktige næringsstoffer som proteiner, vitaminer eller mineraler. Fiber i kosten er bra for helsen din.

 

Enkelt å spise mer fiber

Fiber finnes i matvarer som grove kornprodukter, grønnsaker, frukt, nøtter og frø.

Helsemyndighetene anbefaler et inntak på 25 til 35 gram om dagen, mens folk i gjennomsnitt får i seg mellom 22 og 26 gram.

– Med noen smarte grep er det enkelt å få i seg mer fiber. Velger du grovt brød fremfor lyst, får du i deg to til tre ganger mer fiber, forklarer Byfuglien.

– Velger du fullkornspasta og fullkornsris fremfor hvit pasta og ris, får du også i deg mer fiber. Legger du til fem om dagen med grønnsaker og frukt, er du langt på vei å møte den anbefalte mengden, legger hun til.

5 grunner til å spise mer fiber

Slik kan du spise nok fiber

Fiber gjør godt for fordøyelsen og hjelper deg å føle deg mett lenger. I tillegg har fiber en rekke andre helsefordeler – som at det gir mer stabilt blodsukker. Her får du tipsene som hjelper deg å spise nok fiber.