1. Start med en skikkelig opprydning.

Finn ut hva du kan beholde, hva du bør kvitte deg med og hva du bør kjøpe. Med et kjøleskap fullt av mat som både smaker og gjør godt, er det lettere å ta smarte valg. Ernæringsfysiolog i Mills, Anna Oppedal Tokheim, deler disse gode tipsene til oppryddingen:

  • Kast: Sjekk varer som er gått ut på dato. Lukter de ikke godt, eller har fått grønn lugg kan det kastes.
  • Erstatt: Søte fruktyoghurter med naturell-varianter og tilsett heller litt bær. Bytt ut salami med magre kjøttprodukter som kokt skinke og kalkunpålegg, og sukkerholdige pålegg med syltetøy med lite eller uten tilsatt sukker. Erstatt juice og brus med vann tilsatt frukt, bær eller urter. Mynte, ingefær, bringebær og sitrusfrukter smaker friskt og godt. La det stå lett tilgjengelig i en gjennomsiktig mugge eller flaske.
  • Fyll opp med: Fisk og fiskepålegg, hvitt kjøtt, magre melkeprodukter, grønnsaker, frukt, bær og sunt fett. Gode eksempler på sistnevnte er avokado, nøtter, fet fisk, myk margarin og olje. Dette er energirike matvarer, men de umettede fettsyrene gjør godt for kroppen.

2. Hold det ryddig

Sørg også for å holde det ved like. Bestem deg for å ta en liten gjennomgang hver søndag, for eksempel. Da blir ikke jobben like stor og det er lettere å ha oversikt over hva du har, hva du bør bruke opp og hva du trenger. Et tips er å lage en ukesmeny i samme slengen. Bonusen med et ryddig kjøleskap er at du forebygger matsvinn og sparer penger samtidig. Når du har full oversikt unngår du å kjøpe dobbelt opp, og det er enklere å bruke det du har før det går ut på dato.

3. Legg den sunne maten midt i kjøleskapet

Når du har fått orden på innholdet er det ikke uten betydning hvor du setter maten tilbake igjen. Et forskningsteam ved University of Chester i Storbritannia oppdaget at når vi blir bedt om å velge ut et objekt fra en gruppe, velger vi nesten alltid det som er i midten. Dette gjelder for mat også. I følge en studie publisert i the Journal of Marketing får produkter i midterste hylle i butikken mer oppmerksomhet og blir oftere valgt enn de som står på øverste eller nederste hylle. Sett derfor den sunne og næringsrike maten midt i kjøleskapet.

4. Å spise sunt handler om tilgjengelighet

Når du er sulten er det enklere å åpne en pakke kjeks enn å skrelle en gulrot. Derfor kan det være lurt å ha de sunne alternativene klare til du blir akutt fysen. Oppskåret frukt og grønt, ferdig kokte egg, avokado eller mager yoghurt og bær er fint å ha lett tilgjengelig.

5. Gjem bort fristelsene

Om du må ha godbiter på lur i kjøleskapet kan det være lurt å gjemme dem nederst og bakerst i kjøleskapet. I følge Brian Wansink, forsker ved Cornell University og forfatter av boken Derfor spiser du mer enn du tror, er det tre ganger større sjanse for at du forsyner deg av det første du ser i kjøleskapet, enn det som er ute av syne. Sørg derfor at du har de sunne alternativene fremst i kjøleskapet og det som ikke er bra for deg lengst bak.

6. Minn deg selv på sunne snacksalternativer

Et annet smart tips er å sett sunne og fristende snackskombinasjoner ved siden av hverandre i kjøleskapet. Da er det lettere å huske på og la seg friste. Epler og peanøttsmør, cottage cheese og bær, hummus og agurkstenger er sunn og god snacks som det er raskt å ty til. Trenger du oppskrift på en deilig hummus? Prøv denne enkle varianten.

7. Sett maten tilbake i kjøleskapet når du er ferdig

Professor Wansink og kollegene hans fant også ut at vi spiser over dobbelt så mye når fristelsene står fremme enn når de er gjemt bort, selv når vi vet at de er lett tilgjengelig. Derfor kan det være lurt å rydde bort maten straks du føler deg mett, så er det mindre sjanse for at du spiser mer enn du har behov for.