I sommerferien senker vi skuldrene og bare hygger oss med nære og kjære, spiser god mat og nyter lange, solfylte dager. Vi kan skeie ut i matveien med verdens beste samvittighet. Det er likevel små grep du kan gjøre hvis du er opptatt av å beholde litt av de gode vanene i ferien, sier ernæringsfaglig rådgiver Caroline Sandermoen.

Caroline Sandermoen

– Jeg er alt annet en hysterisk når det gjelder kosthold både i hverdagen og på ferie. Når jeg reiser på sommerferie sover jeg lenge og spiser masse god mat, tar en strawberry dauquiry på solsengen og bestiller gjerne både forrett, hovedrett og dessert til middag hvis jeg har lyst på det. Men jeg bruker også sunn fornuft, sier hun.

Pause fra hverdagen

Sandermoen mener hele poenget med ferie er at man skal ta en pause fra hverdagen, og kose seg og samle energi.

– Men man får ikke mye energi av å ligge rett ut på ei solseng med en øl i den ene hånda og en stor porsjon med pommes frites i den andre i flere uker i strekk. Ferie handler om å kose seg, men ikke så mye at du føler deg uvel når du kommer hjem, det er verken sunt eller behagelig, sier hun.

Liten innsats gir store resultater

Caroline Sandermoen dropper gjerne treningen noen dager når hun er på ferie, og kan spise både pizza til lunsj og hamburger til middag.

– Men jeg gjør det ikke hver dag. Det skal bare en liten innsats til for at feriekosen blir litt sunnere. Selv om mange måltider inntas på restaurant betyr ikke det at du alltid trenger å bestille de mektigste og feteste rettene på menyen til absolutt hvert måltid – det går fint an å velge sunnere varianter uten at det trenger å gå utover kosen, sier hun.

Passer gjerne på å bevege deg litt hver dag.

– Svøm noen lengder, spill badminton eller gå på sightseeing i nærområdet. Det er ikke mye som skal til for å holde formen ved like. Viktigst av alt: Kos deg i ferien og gjør det du liker aller best, sier Sandermoen.

Carolines beste tips til en litt sunnere ferie:

  • Ta bedre valg: Omeletter, salater, fisk og kylling er sunnere alternativer enn mye annet på menyen. Velg en tomatbasert saus istedenfor fløtesausen, eller spør om du kan få sausen servert ved siden av, slik at du selv styrer mengden. Frister det med dessert kan du kanskje velge en sorbet eller frisk frukt istedenfor fløteis og kaker?
  • Bytt ut pommes frites med grønnsaker halvparten av tiden: Er du på ferie i et av middelhavslandene for eksempel, har du tilgang på fantastiske grønnsaker. Det er helt greit å spise litt pommes frites her og der, men prøv å unngå det til hvert eneste måltid hver eneste dag. Bytt ut de frityrstekte potetene med en salat eller stekte grønnsaker av og til, og du gjør kroppen din en kjempetjeneste. Og så smaker det jo helt nydelig!
  • Drikk mindre sukker: Kos deg gjerne med en piña colada eller brus i strandkanten, men prøv å begrense inntaket av sukkerholdige drikker. Det er viktig å få i seg nok væske i varmen, men velg vann som tørstedrikk. Skal du kose deg med en drink om kvelden kan du velge cava, prosecco, tørr hvitvin eller sodabaserte drinker.
  • Beveg deg litt hver dag: Gå hjem fra stranda istedenfor å ta taxi, ta deg en spasertur langs strandkanten, svøm noen lengder i havet, spill ballspill på stranda, går rundt i nærmeste by og titt i butikkvinduer eller på markedet. Litt aktivitet er alltid bedre enn ingen aktivitet.
  • Slapp av, ikke stress, senk skuldrene, smør deg godt med solkrem og nyt ferien!