Før du går i gang med å lage ceviche, er det to ting det er viktig å tenke på. Fordi fisken ikke varmebehandles, er det viktig å bruke fersk fisk for å unngå bakterier. Spør gjerne i ferskvaredisken om de har fisk som egner seg å spise rå.

Når fisken ligger i limesyren, går den fra å være bløt til fast i konsistensen. Jo lenger fisken får marinere, jo mer «kokt» blir den. Liker du rå og myk fisk, kan noen få minutter i marinaden være nok. Ønsker du fastere konsistens på fisken, kan du marinere den i opp mot 1 time.

Ceviche med laks og cherrytomater

Ceviche er en populær rett fra Sør-Amerika som finnes i uendelig mange varianter. Her er den marinert i en blanding av lime og sitron, og toppet med fargerike cherrytomater, paprika, chili og vårløk. n

Tid: 30 minutter
Porsjoner: 4
Vanskelighetsgrad: Enkelt

Dette trenger du:
400 gram laks av god kvalitet
5 gule cherrytomater
5 røde cherrytomater
2 vårløk
0.5 grønn paprika
1 rød chili
3 sitroner (saften)
1 lime (saften)
0.5 dl Vita hjertego’ Optimal olje
0.5 ts salt
0.5 ts pepper

Slik gjør du:

Del opp laksefileten i biter på 1 x 1 centimeter. Del cherrytomatene i to, del vårløk og chili i skiver og paprikaen i små biter.

Press saften ut av sitronene og limen over i en bolle. Tilsett Vita Hjertego’ Optimal Olje, salt og pepper, og rør det hele godt sammen. Tilsett laksebitene og dekk til bollen med plastfolie. La det stå i kjøleskapet til marinering i cirka 20 minutter.

Legg laksebiter, cherrytomater, vårløk, paprika og chili på en tallerken, og server.

Ceviche med torsk, agurk og mynte

Cevichesalat smaker like godt som den ser ut. I denne oppskriften marineres både torskebitene og fennikelen i sitrusmarinaden, der fennikelen gir en ekstra god smak på torsken. Servert med agurk, paprika, chili, rødløk og mynte, er dette en frisk og herlig cevichesalat.n

Tid: 30 minutter
Porsjoner: 4
Vanskelighetsgrad: Enkelt

Dette trenger du:
400 gram torskefilet av god kvalitet
1 fennikel
0.5 grønn paprika
0.5 rødløk
1 agurk
1 grønn chili
2 stilker mynte
2 lime (saften)
2 sitroner (saften)
0.5 dl Vita hjertego’ Optimal olje
0.5 ts salt
0.5 ts pepper

Slik gjør du:

Del torskefileten i biter på 1 x 1 centimeter. Del fennikel i tynne skiver, og paprika og rødløk i små biter. Del agurken på langs med en ostehøvel slik at du får lange skiver. Finhakk chili og mynte.

Press saften av sitron og lime over i en bolle og tilsett Vita hjertego’ Optimal olje, salt og pepper. Tilsett torskebitene og skivene med fennikel, og dekk til bollen med plastfolie. La det stå i kjøleskapet til marinering i cirka 20 minutter.

Legg torskebiter, fennikel, paprika, rødløk og agurk på en tallerken og dryss over finhakket mynte.

Ceviche med laks og mango

Med tynne lakseskiver, servert med mango, avokado, rødløk, paprika og chili og koriander, egner denne cevichesalaten seg ekstra godt som forrett.n

Tid: 30 minutter
Porsjoner: 4
Vanskelighetsgrad: Enkelt

Dette trenger du:
400 gram laks av god kvalitet
1 mango
1 avokado
0.5 rødløk
0.5 rød paprika
1 rød chili
2 stilker koriander
1 sitron (saften)
3 lime (saften)
0.5 dl Vita hjertego’ Optimal olje
0.5 ts salt
1 ts pepper

Slik gjør du:

Del opp laksefileten i tynne skiver. Del mango og avokado i små biter på 1 x 1 centimeter og rødløk i skiver slik at du får hele ringer. Del rød paprika i små biter på 0.5 x 0.5 centimeter. Finhakk chili og koriander.

Press saften av sitron og lime over i en bolle og tilsett Vita hjertego’ Optimal olje, salt og pepper. Tilsett lakseskivene og dekk til bollen med plastfolie. La det stå i kjøleskapet til marinering i cirka 20 minutter.

Legg lakseskiver, mango, avokado, rødløk og paprika på en tallerken og topp med finhakket koriander.