Med høsten i anmarsj er det tid for å knyte på seg turskoene og nyte både korte og lange turer til fots, i en natur som byr på nydelige høstfarger. Før du legger av sted, er det viktig å planlegge turmaten, slik at du er sikker på at du har energi til hele turen.

Årets turjente i 2016, Maria Stray Homme, blogger for turjenter.no og på egen blogg, og har god erfaring med planlegging av turmat. Hun har mange gode råd som er nyttige å ha med seg på turen, og forteller at du ikke trenger å fylle tursekken med mye utstyr for å kunne lage god og mettende mat på tur.

Mettende turmat med lite utstyr

– Du kommer langt med en eske fyrstikker i sekken. Det aller meste kan varmes på bålet og bålet gir dessuten deilig smak på maten, forteller den erfarne turjenta.n

Enkelt utstyr som ikke veier for mye, men gir deg mulighet til å lage gode og mettende måltider, er en bålpanne. Om du ikke ønsker eller kan tenne et bål, er en primus med en primuspanne et ypperlig alternativ. Det er også lurt å ha tallerken, bestikk og drikkekopp for å kunne nyte turmaten.

Hvor mye mat du bør ha med avhenger selvsagt av lengden på turen. På kortere turer, kan du både pakke mat som veier litt, samt ha med ferske råvarer som ikke blir fort dårlig i utetemperatur. Skal du ut på lengre tur, er det lurt å pakke mat som veier lite, men som metter og gir mye energi. Hommes favoritt er blant annet havregrøt, som også kan varmes på bålet.

Homme er opptatt av å tenke helhetlig og ha en god balanse av næringsstoffer i måltidene sine, uten å måle opp noe nøyaktig. For å lage mettende mat er det viktig å ha en god balanse mellom langsomme karbohydrater, proteiner og sunt fett.

Turmat etter vær

– Skal jeg på en kortere tur, kan jeg pakke med meg litt ekstra god mat, altså mat som veier litt. Jeg liker å kose meg på tur, men på lengre turer velger jeg ofte de letteste alternativene som gir mye energi, som havregryn og frysetørket mat. På havregrøten har jeg alltid sukker og kanel, salt, og/eller tørket frukt og nøtter. Jeg bærer gjerne med meg litt fettrik olje eller margarin også, det er verdt den ekstra vekten, forteller hun.

Et annet godt tips fra turjenta er å pakke mat etter været. Er det kaldt ute, kan man fint ta med seg råvarer som ikke tåler sommervarmen.

– Hva slags mat jeg velger avhenger av om jeg skal på vinter- eller sommertur. På vinteren har man mer å velge mellom siden maten ikke blir like fort dårlig i kulden. Da kan du til og med pakke med deg fløte og lage hjemmelaget fiskesuppe med selvfanget fisk, sier Homme.

Skal du ut på tur? Her får du turmat som gir energi!

Havregrøt

Havregrøt er enkelt å lage, metter godt og gir mye god energi til både korte og lange turer. Lag havregrøten før du legger ut på tur, så kan du varme den opp enten på bål eller primus.

Gulrotsuppe med ristede kikerter

En fyldig og kremet gulrotsuppe metter godt og gir varme til kroppen i den kalde høstluften. Lag suppen i forveien og fyll den på en termos. Kikertene kan du pakke ved siden av slik at de beholder sprøheten. Få oppskriften her

Wraps med salat, spekeskinke, melon og sennepsmajones

Wraps er genial turmat, som krever ikke noe utstyr. Pakk ingrediensene hver for seg i sekken, så får du ferske og smakfulle wraps på turen. Spekeskinke er ypperlig fyll ettersom den holder seg godt i både lavere og høyere temperaturer. Oppskriften er til 1 wrap.n

Du trenger:

 • 2 ss Vita hjertego’ Lettmajones
 • 5 ts dijonsennep
  0.5 ts honning
 • 1 tortillawrap
 • 4 skiver spekeskinke
 • 5 hjertesalat
 • 50 gram honning- eller cantaloupemelon i skiver

Slik gjør du:

 1. Bland sammen majones, sennep og honning. Rør godt og pakk i en liten beholder.
 2. Pakk resten av ingrediensene i separate beholdere, slik at de beholder ferskheten og sprøheten.
 3. Anrett wrapsen med salat, spekeskinke, melon og sennepsmajones når du er klar for å spise på turen.

Eggerøre med sopp

Det er ikke uvanlig å finne litt av skogens gull på tur, og du trenger ikke å vente helt til du kommer hjem med å spise nyplukket sopp. Eggerøren kan lages på forhånd, men den blir best om du lager den på tur med bålpanne eller primus. Bare sørg for at eggene ligger øverst i tursekken, slik at du minimerer risikoen for at de knuser. Og pakk eggebeholderne i en ekstra pose, i tilfelle uhellet er ute. Oppskriften er til 2 personer.

 

Du trenger:

 • 2 ss Vita hjertego Flytende
 • 6 egg
 • 50 gram kantareller eller annen sopp
 • Salt og pepper

 

Slik gjør du:

 1. Varm opp pannen. Ha i Vita hjertego Flytende. Tilsett soppen og rør rundt et par ganger.
 2. Knekk eggene opp i pannen, og rør kontinuerlig rundt i pannen til eggene er blandet sammen. Eggerøren skal tas av varmen når den fremdeles er litt flytende, men ikke rennende.