Sunnere alternativer i sin kategori

For at margarin og meierismør kan få Nøkkelhull kan det være maks 80 gram fett pr 100 g i produktet, samt at andelen mettet fett ikke kan utgjøre mer enn 33% av fettinnholdet. Det stilles også krav til mengden salt. Det kan være maksimalt 1,1 g salt per 100 g vare.

Flytende margariner og matoljer kan få Nøkkelhull dersom andelen med mettet fett ikke overstiger 20 % av fettinnholdet, og at salt ikke utgjør mer enn 1,0 g per 100 g.

De fleste av margarinene til Mills er nøkkelhullmerket. Margarin er laget av sunne planteoljer og har derfor en høy andel umettet fett. Flytende margarin, Vita hjertego’ og Soft Flora er alle gode valg, forteller Byfuglien.

Fem fakta om Nøkkelhullet

  1. Nøkkelhullet setter krav til minimumsinnhold av kostfiber og maksimumsinnhold av fett, mettet fett, salt og sukker i matvarer som inngår i merkeordningen.
  2. Hensikten med ordningen er også å stimulere matvarebransjen til å utvikle flere produkter med mindre fett, sunnere fettsyresammensetning, mindre salt og sukker samt med mer kostfiber, fullkorn, grønnsaker og frukt.
  3. Nøkkelhullet er en frivillig merkeordning, altså er det opp til de som produserer matvarene om de ønsker å plassere merket på produktene sine
  4. Nøkkelhullsmerket var opprinnelig en svensk merkeordning
  5. 96 % av befolkningen kjenner i dag til Nøkkelhullsmerkingen