Slik planlegger familien ukens middager

Da familien på fire begynte å planlegge middagene for hele uken, sparte de både tid, penger og frustrasjon. Nå er de i tillegg trygge på at hele familien har et variert kosthold.

Hjemme hos Christine Wollan og Geir Arne Jacobsen har Sophia (7) og Julia (4) kommet hjem fra skole og barnehage, og middagen er nettopp servert.

– I dag har vi gjort det enkelt med pasta og kjøttboller, forteller Christine. På bordet står det også flere små skåler med gulrøtter i staver, cherrytomater og sukkererter.

– Vi prøver å gjøre hver middag litt fargerik, og serverer som oftest oppskårede grønnsaker ved siden av. Barna synes det er gøy med litt forskjellig småmat som de kan knaske på underveis i middagen, og så gjør det jo at de får i seg næringsrik mat på en enkel måte, sier hun.

Wollan Jacobsen-spise

Handler en gang i uken

Familien handler stort sett for flere dager når de først er i butikken, og innkjøpet til dagens middag ble gjort tidligere i uken.

– Det er ikke så lenge siden vi begynte å lage ukeplaner for middagene våre. Tidligere handlet vi ofte på impuls, og brukte mye tid og penger i butikken, sier Christine.

Nå skriver familien en handleliste hver søndag, sammen med en plan over hvilke middager de skal ha resten av uken. På den måten slipper de å bruke tid i matbutikken daglig, og de får større kontroll på hva middagene inneholder i løpet av en uke.

– Som for mange andre så er hverdagen vår hektisk. Barna skal hentes på skole og i barnehagen, og ofte skal de på en aktivitet eller leke med venner på ettermiddagen. Da er det veldig deilig å slippe å begynne å planlegge middagen når vi er slitne og sultne på vei hjem, sier Christine.

Enkel middagsplan

Familiens ukemeny består som regel av enkle retter som går fort å lage, samtidig som den skal sikre at voksne og barn får i seg både fisk og grønnsaker.

– Vi prøver å få til to fiskemiddager hver uke, men vi gjør det enkelt og barnevennlig og serverer gjerne ferdig fiskegrateng fra frysedisken, så lenge fiskeprosenten er høy, forteller Christine.

Tomat- eller blomkålsuppe står også ofte på handlelisten, og de pimper som regel opp posesuppene for å heve smaken og næringsinnholdet.

– Vi tilsetter hakkede tomater i tomatsuppen, og kokt blomkål i blomkålsuppen, veldig enkelt rett og slett, sier Christine, og legger til at de tar sunne valg så ofte de får det til.

– Vi velger alltid fullkornspasta og grovt eller ekstra grovt brød, men vi er ikke fanatiske. Jeg synes det er viktig å lære barna å kose seg med maten og ikke utelukkende fokusere på hva som er sunt.

Lurer inn grønnsaker

– Det er jo ikke alltid så lett å få barna til å spise grønnsaker, men vi pleier å sette frem gulrotstaver og kanskje noen blomkålbuketter før middag. Da er barna ofte sultne, og synes det er godt å ha noe å knaske på. Og så serverer vi gjerne en smoothie til dessert eller kveldsmat, og her er det lett å lure inn både grønnsaker, nøtter og korn, sier Christine.

Favorittsmoothien lager hun av eplejuice, frosne bær, banan og litt vaniljekesam.

– I denne kan du også tilsette avokado, gulrøtter, havregryn eller nøtter for å få den mer mettende og næringsrik, uten at det påvirker den gode smaken.

Wollan-Jacobsen

Slik kommer du i gang med planlegging av ukemenyen:

  • Sett av en dag i uken der du legger opp ukens middager og skriver handleliste
  • La gjerne barna være en del av planleggingen slik at alle i familien føler de er med å bestemme familiens middager
  • Ta vare på ukemenyene til du har 5-6 ulike varianter. Når du har dette, kan du la disse gå i rotasjon – da slipper du å sette opp ukemeny hver uke
  • Varier ukemenyen med kjøtt, fisk og vegetar – planlegg hvilke grønnsaker du skal servere til hvert måltid
  • Bruk handlelisten og gjør storinnkjøp 1 gang i uken
  • Begrens øvrige butikkbesøk til småhandling av varer som ikke holder så lenge, for eksempel brød og frukt, og varer det går tomt for
  • Skriv opp hvor mye det faktisk går av basisvarer som melk, margarin og brød – da er det lettere å handle riktig mengde neste gang
  • Bruker du nettbasert matvarebutikk kan du sette opp en fast handleliste som du enkelt kan kjøpe på nytt neste uke

Les også: