Får du gjester med allergi? Inkluder alle i måltidet
Når du skal ha mange gjester til bords er sjansen stor for at noen har allergier eller preferanser du må ta hensyn til. Slik lager du en meny som inkluderer alle.
Jo flere til bords, desto større er sjansen for at en eller annen har allergier, ønsker vegetarmat eller har andre preferanser man må ta hensyn til. Selvfølgelig går det an å lage egne menyer for slike gjester, men Jostein Medhus fra Kulinarisk institutt anbefaler at du langt på vei prøver å unngå det.
Allergivennlige erstatninger
– Det er hyggelig å kunne inkludere alle i måltidet, og at ingen skal føle at de får et dårligere alternativ. For det går an å lage en meny tilpasset de fleste behov, mener Medhus.
Akkurat julematen kan være utfordrende, spesielt hvis man er intolerant mot laktose. Men selv det kan løses med erstatningsprodukter, tipser den erfarne kokken.
Test ut menyen i forkant
Melk kan byttes ut med kokosmelk, smør med olje. Har man nøtteallergikere kan man bruke solsikkekjerner eller gresskarkjerner for en god nøtteaktig smak. Mel kan erstattes med maisenna.
– Skal du bruke erstatningsprodukter kan det være klokt å teste ut litt i forkant. Sett deg inn i hvilke egenskaper de ulike ingrediensene har. Og går det ikke, så er det bare å lage egen mat til de som trenger det. Ingen grunn til panikk, slår han fast.