Å lage flere sorter julekaker har aldri vært enklere. Med denne grunndeigen har du et supert utgangspunkt for 5 ulike julekaker, som lages ved å variere på en enkel og rask måte. Lag grunndeigen under og tilsett resten av ingrediensene slik det er angitt i oppskriftene.

Grunndeig

 

Du trenger:

  • 1 kilo romtemperert Melange
  • 1.25 kilo siktet hvetemel
  • 500 gram melis

Slik gjør du:

  1. Ha romtemperert Melange i terninger i en stor bolle.
  2. Sikt i hvetemel og melis og elt deigen godt sammen.
  3. Del deigen i 5 deler.

Kanelpletter

 

Du trenger:

  • 1/5 del grunndeig
  • 2 stk egg
  • 0.5 ts kanel
  • 0.5 ts kardemomme
  • 1 ts hornsalt

Slik gjør du:

  1. Rør inn egg, krydder og hornsalt i deigen og arbeid den raskt sammen.
  2. Sett deigen kaldt et par timer, slik at den blir god å kjevle.
  3. Kjevle deigen tynt og stikk ut runde kaker med et glass eller en ring. Pensle kakene med eggehvite, og dryss på mandler og perlesukker.
  4. Stek kakene i stekeovn ved 200 grader i 8 til 10 minutter, midt i ovnen.
  5. Avkjøl kakene på rist etter steking.

Tyske skiver

 

Du trenger:

  • 1/5 del grunndeig
  • 2 stk eggeplommer
  • 75 gram hakkede mandler
  • 2 ts bakepulver

Slik gjør du:

  1. Bland inn eggeplommene i grunndeigen. Opplever du at det blir vanskelig å samle deigen kan du røre inn en eggeplomme ekstra.
  2. Bland inn hakkede mandler og bakepulver.
  3. Ta den samlede deigen ut av bollen og rull fire til seks tykke ruller. Legg rullene til avkjøling i kjøleskap et par timer, gjerne over natten.
  4. Etter avkjøling skjæres rullene i skiver på cirka 0,5 centimeter. Bruk en skarp kniv til å dele med.
  5. Legg skivene på en stekeplate og stek dem på 170°C i 12 til 15 minutter. Steketiden avhenger av tykkelsen på skivene.
Riflekjeks

Riflekjeks

 

Du trenger:

  • 1/5 del grunndeig
  • 1 stk egg
  • 1 ts vaniljesukker

 

Slik gjør du:

  1. Rør i inn egget i deigen sammen med vaniljesukker.
  2. Ha deigen i en stor sprøytepose med flat riflet tut. Sprøyt deigen i lengder, på en stekeplate dekket med bakepapir.
  3. Skjær lengdene i ca. 6 cm stenger. Skyv dem litt fra hverandre.
  4. Stek kakene i stekeovn ved 180 grader i 8 til 10 minutter, midt i ovnen, til kakene er lyse gule.
  5. Avkjøl kakene på rist etter steking.

Spekulasjer

 

Du trenger:

  • 1/5 del grunndeig
  • 200 gram siktet hvetemel
  • 1 dl mørk sirup
  • 1 dl kremfløte
  • 1 stk egg
  • 2 ts ingefær
  • 2 ts kanel
  • 2 ts nellik
  • 2 ts natron

Slik gjør du:

  1. Tilsett sirup, fløte, egg, krydder og natron i deigen. Sikt i ekstra hvetemel og arbeid deigen raskt sammen. Legg den i kjøleskap i et par timer før den kjevles ut.
  2. Deigen skal ikke kjevles for tynn, cirka 0,5 centimeter. Stikk kakene ut med forskjellige former som kakemenn eller andre figurer.
  3. Legg kakene på bakeplater dekket med bakepapir.
  4. Stek i stekeovn ved 180 grader i 10 til 12 minutter, midt i ovnen.
  5. Avkjøl kakene på platen etter steking.

Sjakkruter

Du trenger:

  • 1/5 del grunndeig
  • 1 ts vaniljesukker
  • 5 ss kakao

Slik gjør du:

  1. Del deigen i to.
  2. Elt inn vaniljesukker i den ene delen og kakao i den andre.
  3. Del vaniljedeigen og kakaodeigen i to emner. Rull hvert emne til pølser, cirka 1,5 centimeter i diameter.
  4. Sett sammen en lys og en mørk pølse. Press de lett sammen og form sidene ved å presse de mot bordet.
  5. Del sjakkpølsene i skiver på 0,5 centimeter og legg to og to sammen i et sjakkmønster på et bakepapir.
  6. Stek på midterste rille i 10 minutter og la sjakkrutene avkjøles helt på en rist.