5 julekaker du kan lage av en deig
Du trenger bare én deig for å trylle frem 5 nydelige julekaker.
Å lage flere sorter julekaker har aldri vært enklere. Med denne grunndeigen har du et supert utgangspunkt for 5 ulike julekaker, som lages ved å variere på en enkel og rask måte. Lag grunndeigen under og tilsett resten av ingrediensene slik det er angitt i oppskriftene.
Grunndeig
Du trenger:
- 1 kilo romtemperert Melange
- 1.25 kilo siktet hvetemel
- 500 gram melis
Slik gjør du:
- Ha romtemperert Melange i terninger i en stor bolle.
- Sikt i hvetemel og melis og elt deigen godt sammen.
- Del deigen i 5 deler.
Kanelpletter
Du trenger:
- 1/5 del grunndeig
- 2 stk egg
- 0.5 ts kanel
- 0.5 ts kardemomme
- 1 ts hornsalt
Slik gjør du:
- Rør inn egg, krydder og hornsalt i deigen og arbeid den raskt sammen.
- Sett deigen kaldt et par timer, slik at den blir god å kjevle.
- Kjevle deigen tynt og stikk ut runde kaker med et glass eller en ring. Pensle kakene med eggehvite, og dryss på mandler og perlesukker.
- Stek kakene i stekeovn ved 200 grader i 8 til 10 minutter, midt i ovnen.
- Avkjøl kakene på rist etter steking.
Tyske skiver
Du trenger:
- 1/5 del grunndeig
- 2 stk eggeplommer
- 75 gram hakkede mandler
- 2 ts bakepulver
Slik gjør du:
- Bland inn eggeplommene i grunndeigen. Opplever du at det blir vanskelig å samle deigen kan du røre inn en eggeplomme ekstra.
- Bland inn hakkede mandler og bakepulver.
- Ta den samlede deigen ut av bollen og rull fire til seks tykke ruller. Legg rullene til avkjøling i kjøleskap et par timer, gjerne over natten.
- Etter avkjøling skjæres rullene i skiver på cirka 0,5 centimeter. Bruk en skarp kniv til å dele med.
- Legg skivene på en stekeplate og stek dem på 170°C i 12 til 15 minutter. Steketiden avhenger av tykkelsen på skivene.
Riflekjeks
Du trenger:
- 1/5 del grunndeig
- 1 stk egg
- 1 ts vaniljesukker
Slik gjør du:
- Rør i inn egget i deigen sammen med vaniljesukker.
- Ha deigen i en stor sprøytepose med flat riflet tut. Sprøyt deigen i lengder, på en stekeplate dekket med bakepapir.
- Skjær lengdene i ca. 6 cm stenger. Skyv dem litt fra hverandre.
- Stek kakene i stekeovn ved 180 grader i 8 til 10 minutter, midt i ovnen, til kakene er lyse gule.
- Avkjøl kakene på rist etter steking.
Spekulasjer
Du trenger:
- 1/5 del grunndeig
- 200 gram siktet hvetemel
- 1 dl mørk sirup
- 1 dl kremfløte
- 1 stk egg
- 2 ts ingefær
- 2 ts kanel
- 2 ts nellik
- 2 ts natron
Slik gjør du:
- Tilsett sirup, fløte, egg, krydder og natron i deigen. Sikt i ekstra hvetemel og arbeid deigen raskt sammen. Legg den i kjøleskap i et par timer før den kjevles ut.
- Deigen skal ikke kjevles for tynn, cirka 0,5 centimeter. Stikk kakene ut med forskjellige former som kakemenn eller andre figurer.
- Legg kakene på bakeplater dekket med bakepapir.
- Stek i stekeovn ved 180 grader i 10 til 12 minutter, midt i ovnen.
- Avkjøl kakene på platen etter steking.
Sjakkruter
Du trenger:
- 1/5 del grunndeig
- 1 ts vaniljesukker
- 5 ss kakao
Slik gjør du:
- Del deigen i to.
- Elt inn vaniljesukker i den ene delen og kakao i den andre.
- Del vaniljedeigen og kakaodeigen i to emner. Rull hvert emne til pølser, cirka 1,5 centimeter i diameter.
- Sett sammen en lys og en mørk pølse. Press de lett sammen og form sidene ved å presse de mot bordet.
- Del sjakkpølsene i skiver på 0,5 centimeter og legg to og to sammen i et sjakkmønster på et bakepapir.
- Stek på midterste rille i 10 minutter og la sjakkrutene avkjøles helt på en rist.