En av fordelene med klassiske «tørre» julekaker som sjakkruter, peppernøtter, kokosmakroner, kakemenn, pepperkaker og aristokrater er at de holder svært lenge i en lufttett beholder. Dermed er det ingenting i veien med å starte julebakingen tidlig og likevel nyte deilige julekaker i desember. Andre typer julebakst holder ikke like godt på denne måten, og vil du ha bakingen unnagjort god tid i forveien er det derfor lurt å gå for varianter som kan fryses.

Ina-Janine Johnsen fra matbloggen Mat på Bordet fryser gjerne ned julebaksten, og da hovedsakelig gjærbaksten.

– Jeg er veldig glad i julens gjærbakst; julekake, boller og vørterbrød. Heldigvis egner disse seg ypperlig til å fryse ned og kan derfor bakes lang tid i forveien. Bare pass på å ikke ha på noe glasur før du fryser ned, men vent med den til servering, forteller matbloggeren.

– Deigen til sjokoladekjeks kan også fryses ned, så kan du skjære skiver av den frosne deigen og steke. Da får du nystekte sjokoladekjeks til kaffen, legger hun til.

Vørterbrød med margarin og brunost. Foto.

Opptining

Inas beste tips til opptining er å la baksten tine over natten i romtemperatur og så gi den en rask runde i ovnen.

– En liten runde i ovnen på 100 grader i 5 til 10 minutter gjør baksten lun og sørger for at baksten får saftig og god smak, og smaker som nystekt.

Del med venner og familie

Matbloggeren har flere tips til hvordan man kan sørge for at julebaksten ikke blir en stressende opplevelse.

– Del gjerne på baksten med venner og familie. Om du er flink til å bake noe spesielt, kan du avtale med noen andre som er flinke til å bake noe annet, så kan dere bytte kaker. Det er også hyggelig å invitere til bakedag og bake sammen med venner – da blir det mer hygge og mindre stress, forteller hun avslutningsvis.

15 julekaker som kan fryses