Delfiakake er en mektig konfektkake hvor kjeks, marsipan og geletopper legges lagvis med sjokolademasse, og for mange er dette en klassiker som hører julen til. Oppskriften på Delfiakake kommer fra Margarincentralens Husmortjeneste som ble opprettet i 1949. Kaken ble så populær at Sæthres Kjeksfabrikk laget en spesialtilpasset kjeks til kaken kalt «Per» som dessverre ikke er til salgs lengre i dag.

Kommentarer

  • Gunnhild

    Har en halv pakke Per fra i fjor, kan den brukes?

    • Cecilie

      Hei Gunnhild! Ja, den kan brukes. Lykke til! 🙂

  • Merete 🧑🏻‍🎄

    Hvor lang holdbarhet i kjøleskap ?

    • Cecilie

      Hei Merete! Delfiakaken holder seg i 1-2 uker i kjøleskap, og kan også fryses. Lykke til! 🙂

  • Wenche Kristiansen

    kan man bruke grisefett i stedet for delfiafett??

    • Cecilie

      Hei Wenche! Det har vi ikke prøvd selv, men fordi både smak og konsistens blir såpass annerledes er det ikke noe vi anbefaler. 🙂

  • Tore helstad

    Jorunn du trenger ikke å skrive det 2 ganger

  • Kari i Kongsvinger

    Veldig hod oppskrift på Delfia-kake –
    jeg gjør en litt annen vri på innholdet:
    synes marsipan i kaka rett og slett blir for søtt og mektig, så jeg har heller i valnøtter og geletopper, og til kjeks – i mangel av Per-kjeks har jeg brukt salt kjeks— Tuc 👍
    Det ble kjempegodt med en liten salt touch!

    • Mette Hansen

      Bruker tørkede aprikoser, nydelig mdd litt syrlighet, rosiner er også

      godt

      • Cecilie

        Hei Mette! Lurt med litt syrlighet inn i det søte, ja! Takk for tipset!

    • Cecilie

      Høres nydelig ut, Kari!

  • Synnøve Grøtteland

    Bruker i tillegg marsipan skåret i skiver fra rull og har hakka valnøtter lagvis i delfiakake med kvikklunsj i staden for Per kjeks

    • Cecilie

      Hei Synnøve! Din kake med kvikklunsj høres deilig ut også. Kos deg!

  • Anny

    Lagde min i forrige uke😚Mariekeks ble perfekt👍
    Men, valgte ♡-formede geletopper i pose, anbefales IKKE. De var seige og for harde.
    Tips; hakkede mandler i røren👌

    • Cecilie

      Hei Anny! Godt å høre at den ble perfekt med Mariekjeks. Og takk for tipset om geletoppene. Nyt kaken og juledagene!

  • Toril Thorsen

    En liten «dæsj» konjakk gjør susen, bare prøv…🧑‍🎄

    • Cecilie

      Mmm, høres deilig ut! 🙂

      • Gerd Iren

        Vi bruker en dæsj appelsinlikør, det gjør også susen…..🎄⛄️

    • Torill

      kanskje en liten dasj Captain Morgan brun rom hadde smakt godt også

  • Dag Eide

    Sunn variant? Da må kjeks som inneholder det erklært farlige fette og sukkertopper og seigmenn bort. Lager fyll av appelsin/grapefrukt kjøttbiter sviskebiter og hakkede mandler som har ligget over natten i vann, overdryssa m knust havsalt mens fuktige. Bruker 70% kakao sjoko.

    • Cecilie

      I din kake var det også mange gode ingredienser, Dag! Takk for tipset!

  • Jorunn Wiig Lindberg

    Jeg pleier å lage den på en litt annerledes måte, som jeg synes fungerer helt perfekt. Pisk egg og sukker til eggedosis og sett den kjølig. Smelt Delfiafettet og avkjøl det. Smelt sjokoladen i kaffen. Når sjokoladen er passe avkjølt, visp den sammen med eggedosisen. Deretter piskes det avkjølte fettet forsiktig inn i røren, litt av gangen så det ikke skiller seg. For å få en litt mindre søt og fettete, kan man f.eks. bruke 1 egg og 1/2-1 plate sjokolade ekstra. I tillegg kan man knuse noen kjeks og ha i røren. Bruk kjevle og ha kjeksen i en pose. Har brukt denne fremgangsmåten de siste årene og det fungerer helt perfekt. Bruker aldri marsipan i kaka. Blir for søt for meg. Man kan også bytte ut geletopper med hele og hakkede valnøttkjerner. Alle disse tipsene fungerer helt fint og man får en god og fyldig kake, som er mindre fettete.

    • Jorunn Wiig Lindberg

      PS. Bruker bare Freia mørk selskap sjokolade!!!

    • Jorunn Wiig Lindberg

      PS. Bruker bare Freia mørk selskap sjokolade!!!

      • Marit Fossmark

        Bruker firkløver i kaka sammen med Dronning skokolade. Erstattet Per kjeks med «lange» julekaker.

        • Bente

          Jeg bruker 50/50 mørk og lys kokesjokolade, og Gjende fullkorn eventyrkjeks, og selvfølgelig marsipan og geletopper 😊

    • Kjersti68

      Ikke marsipan!!!! Det er jo det beste av alt. 🙂 Har vokst opp med mammas delfiakake med en hel rull marsipan i midten. Null kjeks!! En skive av den, kaffe og tre nøtter til Askepott – beste stunden i året!

    • Cecilie

      Takk for tipset, Jorunn!

  • Monica

    Du meine 150g sukker? Ikkje melis

    • Anne Cathrine

      Jeg ville foretrukket melis for å være sikker på å få en fløyelsmyk konsistens.

  • Monica

    Mer sukker eller melis?

  • Hege

    Kan bytte ut sjokoladen med bakekakao ? Evt hvilket blandingsforhold ?

    • Anne Cathrine

      Det er mulig å bruke kakao i stedet for sjokolade men da må du også bruke mer sukker. Bruk 150 gram melis til eggedosisen og tilsett deretter 2-3 ss siktet kakao. Lykke til 😊

  • Frank Westgaard Kjærstad

    Må være mye smartere å kle formen med bakepapir, klipp en remse som legges i lengderetningen, og en passe bred lengde legges i andre retning.
    Aluminiumsfolie er vanskelig å få fjernet fra kaken, og det sitter alltid biter av folien igjen i kaken..

    Lag to små delfia av denne oppskriften, lettere å skjære, bitene blir mindre og kaken
    Ikke så kraftig.

    • Anne Cathrine

      Takk for fine tips, Frank 😊

  • Jenny

    Brukes smørk eller lys sjokolade til kaken

    • Anne Cathrine

      Det vanligste er nok å bruke mørk kokosjokolade og det er det vi har brukt i kaken på bildet. Men det er ikke noe i veien for å bruke 50/50 mørk og lys sjokolade, eller kun lys, for å få en mildere smak. Lykke til med baksten 😊

  • Anne Marit

    Går det an å bruke annet fett enn Delfiafett?

    • Anne Cathrine

      Hei Anne Marit! Det har vi ikke forsøkt, så her kan jeg ikke gi deg noe godt svar dessverre.

      • Aud Holck

        Jeg bruker cocosa i steden , funker bra 😊

        • Anne Cathrine

          Takk for tipset, Aud!

  • Rigmor Johanne hansen

    Jeg lurer på om kaka kan fryses?

    • Anne Cathrine

      Hei Rigmor! Du kan fryse kaken, men da ville jeg heller pyntet toppen med geletopper når kaken tas ut av fryseren 🙂

  • Unni V

    Har noen et alternativ til Per-kjeks i Delfiakake, siden Per bare selges mellom oktober og desember (ifølge google…)?

    • Marthe

      Hei Unni! Du kan prøve med Marie- eller Gjende-kjeks. Ritzkjeks går også an, om du liker kombinasjonen av salt og søtt 🙂

      • Rita Bratbakken

        Jeg brukte tuc kjeks, smakte akkurat slik det skulle. Den lille saltsmaken ble perfekt!