Daimkake i langpanne
Dette er en himmelsk langpannekake med en knasende god nøttebunn med daim, toppet med en fyldig eggekrem og sjokolade. Daimkake er en populær kake som er naturlig glutenfri, og egner seg like godt til konfirmasjonen som til skoleavslutningen.
Ingredienser
Bunn
Sjokoladekrem
Eggekrem
Pynt
Slik gjør du
Bunn
1. Varm opp ovnen til 175 grader.
2. Mal mandlene med en blender eller en foodprosessor, og finhakk Daim-sjokoladen.
3. Pisk eggehvitene stive, til de danner små hvite fjelltopper, og tilsett melis og sukker litt etter litt til du får en tykk marengs. Når marengsen er klar, skal du kunne vende bollen på hodet uten at marengsen renner ut.
4. Vend mandler og Daim-sjokolade forsiktig inn i marengsen. Pass på at luften ikke forsvinner i marengsen, da blir bunnen flat.
5. Dekk en langpanne (ca. 25×35 cm) med bakepapir og hell røren utover.
6. Stek kakebunnen på nederste rille i 30 minutter. La kaken avkjøles i formen mens du lager sjokoladekrem og eggekrem.
Sjokoladekrem
1. Varm opp en kjele som er fylt med cirka 1/3 vann. Kok opp vannet og senk varmen til lav.
2. Finn en glass- eller aluminiumsbolle som kan ligge over kjelen. Pass på at vannet ikke koker under bollen. Om vannet koker vil temperaturen være for høy og sjokoladen har lett for å skille seg. Pass også på å ikke la sjokoladen komme i kontakt med dampen eller vannet – da vil den bli ødelagt og kornete.
3. Del opp kokesjokoladen i små biter og ha den i bollen sammen med fløten.
4. Rør til du får en glatt sjokoladekrem og ta bollen av varmen.
Eggekrem
1. Varm opp en kjele på middels varme og ha i eggeplommer, kremfløte, sukker og vaniljesukker. Rør rundt med en visp til kremen tykner. Kremen skal være så tykk at når du dypper en skje i kremen, så ligger det et tynt og fyldig lag med krem igjen på skjeen.
2. Pass på at kremen ikke nærmer seg kokepunkt, for da vil eggeplommene skille seg.
3. Ta kjelen av platen og visp inn kald Melange. Sett eggekremen i kjøleskapet og la den avkjøle til den er tykk, ca. 30-45 minutter.
4. Eggekremen i denne kaken er noe tynnere enn en som for eksempel ville blitt brukt til gjærbakst/boller. Dette er fordi kremen skal ligge som en glasur på kaken, fremfor et tykt lag med krem.
Ble bare griseri… burde kanskje vært i kjøleskap eller fryser ,ellom hvert fyll ?
Hei Sylvi! Så leit å høre at kaken ikke ble vellykket. Den er ikke av de enkleste oppskriftene, det er vi enige i. Her gjelder det å ikke har for høy temperatur på ingrediensene når lagene settes sammen, men være tålmodig og vente til de er avkjølt. Bruk gjerne kjøleskap hvis du ønsker det, men det er ikke nødvendig. Lykke til hvis du prøver igjen 🙂
Hei! Går det an å erstatte mandler med feks kjeks? Skulle helst laget den uten nøtter/mandler.
Hei Mona! Ja, det kan du, men det er mandler i Daim-sjokoladen, så denne oppskriften blir ikke mandelfri hvis du erstatter mandlene med kjeks. Lykke til! 😊
Hei. Jeg lurer på hvorfor det skal være så mye sjokoladekrem, når ikke alt skal brukes?? Eller er det noe jeg gjør galt?
Hei Gro! Du skal bruke hele porsjonen med sjokoladekrem – som fordeles i et tynt lag over kaken. Lykke til! 🙂
Hei. Kaken ble god, men bunnen ble for tynn til langpanne, etter å ha tatt på alle lagene så ble bunnen helt bløt.. ikke mye knas der. Skjønner ikke helt da hva du mener med at den fint kan ligge i kjøleskapet til neste dag. Noe jeg gjorde feil?
Mvh Margarita
Hei Margarita! Så leit å høre at kaken ikke ble vellykket. Brukte du liten langpanne, ikke større enn ca. 25×35 cm? Det er viktig for å få et vellykket resultat at formen ikke er for stor. Det stemmer at kaken fint kan ligge i kjøleskapet til neste dag. Lykke til hvis du prøver igjen! 🙂
Takk for en inspirerende oppskrift! Jeg ville gjerne bake en stor kake som fylte hele langpanna mi på 35×42 cm (vanlig størrelse). Jeg doblet derfor porsjonen, og fylte neste hele langpanna, men fikk en del strev og tror ikke det ble helt riktig. Kan du tenke deg å lage en oppskrift som passer til de fleste langpanner?
Hilsen Solveig
Hei Solveig! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket! Langpanner finnes i flere ulike størrelser, og denne er beregnet til en langpanne på 25×35 cm. Noe justering blir det alltid hvis en ikke har nøyaktige mål, så det beste er å prøve seg litt frem. Hva var det som ikke ble helt riktig? Vi vil gjerne forsøke å hjelpe 🙂
Barna elsker denne
Hei Linn! Så koselig å høre at kaken faller i smak hos barna dine! Takk for at du deler, og god bakelyst! 🙂
Kan denne bunnen fryses?
Hei IE! Ja, denne bunnen kan du fryse, og hele kaken egner seg også godt til å fryse i sin helhet. Lykke til!
Hei
Kan detta kaken lages dagen før?
Hei Else! Ja, denne kan du fint lage dagen før, og sette i kjøleskapet. Dekk til kaken med folie eller oppbevar den i en kaketine. Lykke til! 🙂
Hei. Skal sjokoladekremen stå i vannbadet til den blir tykk el blir den tykkere når den blir kald🙊
Hei Jorunn! Sjokoladekremen skal bare stå i vannbadet til den er flytende, og så fjernes fra vannbadet. Den skal ikke bli tykk, men være flytende. Håper det var oppklarende. Lykke til! 🙂
Kaka ble fantastisk god😊
Kan anbefales på det varmeste😊
Så hyggelig å høre, Jorunn! Takk for at du deler, og lykke til med baksten! 🙂
Framgangsmåten på sjokoladekremen er jo helt tullete. Mye enklere å koke opp fløyten og heller den over hakka sjokolade i bollen og deretter røre den glatt og la den avkjøle seg. å stå over vannbad å varme/smelte sjokoladen og fløyten er jo tungvint.
Hei Gunn! Vi bruker vannbad for å ha god kontroll på temperaturen, slik at ikke sjokoladen skiller seg og blir kornete. Men det er ingenting i veien for å bruke din metode hvis du får et vellykket resultat på den måten. Takk for at du deler! 🙂
Hei. Skal man bruke varmluft ovn funksjon eller over / undervarme under steking?
Hei Tanja! Det skal være over/undervarme under steking av denne kaken. Lykke til!
Kan denne kaka fryses?
Hei Anita! Ja, denne kan du legge rett i frysen i sin helhet. Lykke til!
Om jeg halverer denne, er det passelig til en springform da? =)
Hei Linn, det avhenger av størrelsen på springformen, men tenker at halvering vil fungere fint her til en liten springform. Lykke til 🙂
Skal sjokoladekremen «stivne» før eggekremen helles over??
Hei Helen, det er ikke nødvendig. Bare å anrette alt i en vending, og nyte 😋
Eggekremen ble for flytende, er det noen måte å redde den på?
Hei Vilde, lot du den stå lenge nok i kjøleskapet? Merk også at denne eggekremen skal være litt tynnere enn den som brukes i gjærbakst for eksempel. Håper det går bedre neste gang 🙂
Kan den fryses med krem og alt? Eller er det bare bunnen som burde fryses?
Hei Lilly, her er det bare å legge hele herligheten rett i frysa 🙂
kan denne fryses ?
Hei Line, denne kan fint fryses 🙂 Vennlig hilsen Signe Marie
Har bakt mandelunn mange ganger før, men vrien med daim skal prøves ut🙏👍Kan tipse om at melis mengden alene er mer enn nok sukker i tillegg til daim.
Takk for oppskriften!🙋♀️
Selv takk for tipset, Gabriele! 🙂
Skal både sjokolade og fløte varmes over vannbad eller går det ann å koke opp fløte og Helle over sjokoladebiter? 😇
Hei Guro! Beklager sent svar på denne. Du kan fint varme opp (ikke koke opp) fløten og røre ut sjokoladen i den varme fløten i stedet for vannbad 🙂
Kan denne kaka fryses?
Hei Anita, denne kan du trygt fryse 🙂
Denne såg himmelsk gode ut ! Skal prøvast..
Hei Eli, så hyggelig at du vil prøve! Lykke til med baksten, håper den smaker 🙂
10 eggeplommer?? 😳
Hei Hilde, ja – det må til for å få den nydelige eggekremen i kaken 😋 Vennlig hilsen Signe Marie
Skal kokeskjokoladen bare blandes med kremfløte eller skal fløten piskes først?
Hei, og takk for spørsmål 🙂 Ser at dette er noe mangelfullt beskrevet i oppskriften. Vi tar en nærmere titt på om vi skal justere litt. Man kan varme opp (ikke koke opp) fløten og røre ut sjokoladen i den varme fløten i stedet for vannbad. Lykke til!
Stemmer det at sjokoladekremen skal være flytende? For det ble min
Hei!
Det som skulle bli sjokoladekrem ble heller en sjokoladesaus. Er det noe jeg kan gjøre med det? Skal den kanskje piskes til krem når den er avkjølt? Har satt kaken i kjøleskapet i håp om at sjokoladen stivner nok til å kunne bre over eggekremen.
Fint om oppskriften blir justert om det trengs.
Ellers tror jeg dette blir en veldig god kake.
Hilsen Gudrun
Hei Gudrun! Sjokoladekremen vil tykne og bli fastere etterhvert som den avkjøles. Du kan sette den litt i kjøleskapet eller piske den luftig hvis du vil det. Vær forsiktig med å helle varm sjokoladekrem oppå eggekremen, da kan den skille seg.
Hvordan gjøre denne laktosefri, da brukes flytende Melange? Ser herlig ut!
Blå pakke melange er laktosefri.
Og laktosefri fløte.