Delfiakake er en mektig konfektkake hvor kjeks, marsipan og geletopper legges lagvis med sjokolademasse, og for mange er dette en klassiker som hører julen til. Oppskriften på Delfiakake kommer fra Margarincentralens Husmortjeneste som ble opprettet i 1949. Kaken ble så populær at Sæthres Kjeksfabrikk laget en spesialtilpasset kjeks til kaken kalt «Per» som dessverre ikke er til salgs lengre i dag.

Kommentarer

  • Marit Pedersen

    Den ble kjempe god , brukte lys sjokolade , marie kjeks , marsipan i skiver , seimenn og gele hjerter .

    • Cecilie,

      Åh, det høres godt ut, Marit! Takk for hyggelig tilbakemelding, og lykke til med baksten! 🙂

  • Sonja Gabrielsen

    Godt med Hvalnøtter istedenfor Marsipan!

    • Cecilie,

      Høres nydelig ut, Sonja! Takk skal du ha for tipset, og lykke til med bakingen! 😊

  • Hans Kristian Ø Fossheim

    Kan man kutte egg, marsipan og sterk kaffe?

    • Cecilie,

      Hei Hans Kristian! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å sløyfe de tre ingrediensene. Men vær oppmerksom på at smaken og konsistensen ikke blir den samme. Kaffe kan erstattes av vann, marsipan kan erstattes med kjeks eller søtsaker. Lykke til! 🙂

  • Leopold Søberg

    Enkel å lage.smaker kjempe digg digg 👍🧡

    • Cecilie,

      Gøy å høre at du synes denne er lett å lage og smaker godt, Leopold! Takk for det, og god jul til deg 😊

  • Leif Arne Hansen

    Skal lage delfiakake for første gang idag..gleder meg..

    • Cecilie,

      Lykke til med kakebaksten, Leif Arne! Og fortell oss gjerne hvordan det gikk 🙂

      • Leifarne Hansen

        Svarer imorgen..

  • Jesper

    Første gang jeg lagde delfiakake. Lagde en glutenfri variant med salte kjeks fra Schär. Ble veldig god og akkurat slik jeg ønsket!

    • Cecilie,

      Så hyggelig å høre, Jesper! Denne kaken er en virkelig julefavoritt, og det var gøy at du fant din egen vri på den. God førjulstid til deg! 🙂

  • Gry Olaussen

    Jeg har ikke laget kaken selv. Men husker den fra barndommen min. (det er lenge siden)

    Kanskje det går ann å riste Mariekjeks i stekeovnen , så de blir sprøere ? Greit å prøve med noen få kjeks først

    • Cecilie,

      Hei Gry! Ja, denne er det mange som har koselige barndomsminner om! Takk for tipset om kjeks i stekeovn, fortell oss gjerne hvordan det gikk hvis du prøver. Lykke til med baksten! 🙂

  • Roar G N

    Jeg lagde delfiakaka i går og brukte vekselvis Kornmo-kjeks og Havreflarn. To lag med hvert. Dette ble kjempegodt og kan anbefales.

    • Cecilie,

      Det høres nydelig ut med havreflarn og Kornmo i delfiakaken, Roar! Takk for tipset og god jul videre til deg! 🙂

  • Kat B.

    Bruker Nidar marsipangris jeg kjevler ut 1 lag. Den perfekte marsipanen og bruke. 2 lag mariekjeks. Mørk kokesjokelade. Mandelflak og litt salt karamell drysset på toppen med noen få geletopper selvfølgelig.

    • Cecilie,

      Hei Kat! Det høres nydelig ut, takk for tipset om å kjevle marsipangris, det var originalt, og noe vi skal prøve! Kos deg med kaken! 🙂

  • Ester Marit

    Eg bruker ein kjeks som heiter TUC. Han er litt tynnare enn per-kjeksen. Han er firkanta og litt avlang (rektangulær).

    • Cecilie,

      Hei Ester Marit! Så flott å høre at du har funnet kjeks som passer i kaken, håper det smaker! 🙂

  • Monica

    Kan jeg bruke rund kakeform med tanke på at Marie kjeksen er rund?

    • Cecilie,

      Hei Monica! Du kan gjerne bruke en rund kakeform. Lykke til! 🙂

  • Bodil Olsen

    Med mariekjeks blir det ikke bra, må finne et annet alternativ kaka ble ikke så fast som med perkjeks.

    • Cecilie,

      Hei Bodil! Det var leit å høre at kaken ikke ble vellykket med Mariekjeks. Alternativt kan du bruke havrekjeks, salte kjeks eller Kvikk Lunsj, som andre her anbefaler. Lykke til! 🙂

  • Randi

    Kan jeg bruke Melange i stedenfor delfiafett

    • Cecilie,

      Hei Randi! Nei, kaken vil ikke stivne på samme måten, så det ikke noe vi anbefaler. 🙂

  • Solvår Harsem

    God å ha for de som ikke tåler lactose & melkeprotein,når man bruker kokesjokolade.70 % Brukt glutenfri havrebixit. Kake for de fleste,nen ikke for diabetikere. God & holdbar til jul. Solvår

    • Cecilie,

      Her var det mange gode tips, Solvår! Takk skal du ha. Det var hyggelig at oppskriften faller i smak. Lykke til med bakingen! 😊

  • Viviann

    Du kan også bruke kvikklunsj i stede for kjeks . Barn og barnebarn bestiller den hver jul🎅🤶

    • Cecilie,

      Hei Viviann! Takk for tipset om kvikklunsj, det må vi prøve en dag. Det smaker sikkert nydelig! God jul, og lykke til med bakingen 🙂

  • Pål

    En klassiker.
    Alle er fornøyde med den.

    • Cecilie,

      Så hyggelig å høre at alle er fornøyde med delfiakaken, Pål! Takk for tilbakemeldingen, og god jul til deg! 🙂

  • Kenneth landa

    Hvorfor er ikke kjeksen per tilgjengelig i dag

    • Cecilie,

      Hei Kenneth! Sætre har sluttet å produsere Per-kjeks, så derfor er de ikke tilgjengelig i butikk. Prøv gjerne med Marie- eller Gjende-kjeks. Ritzkjeks eller Tuc går også an, om du liker kombinasjonen av salt og søtt. Lykke til! 🙂

      • Beate

        Skal kjeksene være hele?
        Jeg husker at kaken var kjempegod da jeg var liten, men klarer ikke huske hvordan kjeksen var.

        • Cecilie,

          Hei Beate! Det er litt smak og behag om en ønsker hele kjeks eller biter, men det mest vanlige er hele kjeks. Lykke til med bakingen! 🙂

  • Gunnhild

    Har en halv pakke Per fra i fjor, kan den brukes?

    • Cecilie

      Hei Gunnhild! Ja, den kan brukes. Lykke til! 🙂

  • Merete 🧑🏻‍🎄

    Hvor lang holdbarhet i kjøleskap ?

    • Cecilie

      Hei Merete! Delfiakaken holder seg i 1-2 uker i kjøleskap, og kan også fryses. Lykke til! 🙂

  • Wenche Kristiansen

    kan man bruke grisefett i stedet for delfiafett??

    • Cecilie

      Hei Wenche! Det har vi ikke prøvd selv, men fordi både smak og konsistens blir såpass annerledes er det ikke noe vi anbefaler. 🙂

  • Tore helstad

    Jorunn du trenger ikke å skrive det 2 ganger

  • Kari i Kongsvinger

    Veldig hod oppskrift på Delfia-kake –
    jeg gjør en litt annen vri på innholdet:
    synes marsipan i kaka rett og slett blir for søtt og mektig, så jeg har heller i valnøtter og geletopper, og til kjeks – i mangel av Per-kjeks har jeg brukt salt kjeks— Tuc 👍
    Det ble kjempegodt med en liten salt touch!

    • Mette Hansen

      Bruker tørkede aprikoser, nydelig mdd litt syrlighet, rosiner er også

      godt

      • Cecilie

        Hei Mette! Lurt med litt syrlighet inn i det søte, ja! Takk for tipset!

    • Cecilie

      Høres nydelig ut, Kari!

  • Synnøve Grøtteland

    Bruker i tillegg marsipan skåret i skiver fra rull og har hakka valnøtter lagvis i delfiakake med kvikklunsj i staden for Per kjeks

    • Cecilie

      Hei Synnøve! Din kake med kvikklunsj høres deilig ut også. Kos deg!

  • Anny

    Lagde min i forrige uke😚Mariekeks ble perfekt👍
    Men, valgte ♡-formede geletopper i pose, anbefales IKKE. De var seige og for harde.
    Tips; hakkede mandler i røren👌

    • Cecilie

      Hei Anny! Godt å høre at den ble perfekt med Mariekjeks. Og takk for tipset om geletoppene. Nyt kaken og juledagene!

  • Toril Thorsen

    En liten «dæsj» konjakk gjør susen, bare prøv…🧑‍🎄

    • Cecilie

      Mmm, høres deilig ut! 🙂

      • Gerd Iren

        Vi bruker en dæsj appelsinlikør, det gjør også susen…..🎄⛄️

    • Torill

      kanskje en liten dasj Captain Morgan brun rom hadde smakt godt også

  • Dag Eide

    Sunn variant? Da må kjeks som inneholder det erklært farlige fette og sukkertopper og seigmenn bort. Lager fyll av appelsin/grapefrukt kjøttbiter sviskebiter og hakkede mandler som har ligget over natten i vann, overdryssa m knust havsalt mens fuktige. Bruker 70% kakao sjoko.

    • Cecilie

      I din kake var det også mange gode ingredienser, Dag! Takk for tipset!

  • Jorunn Wiig Lindberg

    Jeg pleier å lage den på en litt annerledes måte, som jeg synes fungerer helt perfekt. Pisk egg og sukker til eggedosis og sett den kjølig. Smelt Delfiafettet og avkjøl det. Smelt sjokoladen i kaffen. Når sjokoladen er passe avkjølt, visp den sammen med eggedosisen. Deretter piskes det avkjølte fettet forsiktig inn i røren, litt av gangen så det ikke skiller seg. For å få en litt mindre søt og fettete, kan man f.eks. bruke 1 egg og 1/2-1 plate sjokolade ekstra. I tillegg kan man knuse noen kjeks og ha i røren. Bruk kjevle og ha kjeksen i en pose. Har brukt denne fremgangsmåten de siste årene og det fungerer helt perfekt. Bruker aldri marsipan i kaka. Blir for søt for meg. Man kan også bytte ut geletopper med hele og hakkede valnøttkjerner. Alle disse tipsene fungerer helt fint og man får en god og fyldig kake, som er mindre fettete.

    • Jorunn Wiig Lindberg

      PS. Bruker bare Freia mørk selskap sjokolade!!!

    • Jorunn Wiig Lindberg

      PS. Bruker bare Freia mørk selskap sjokolade!!!

      • Marit Fossmark

        Bruker firkløver i kaka sammen med Dronning skokolade. Erstattet Per kjeks med «lange» julekaker.

        • Bente

          Jeg bruker 50/50 mørk og lys kokesjokolade, og Gjende fullkorn eventyrkjeks, og selvfølgelig marsipan og geletopper 😊

    • Kjersti68

      Ikke marsipan!!!! Det er jo det beste av alt. 🙂 Har vokst opp med mammas delfiakake med en hel rull marsipan i midten. Null kjeks!! En skive av den, kaffe og tre nøtter til Askepott – beste stunden i året!

    • Cecilie

      Takk for tipset, Jorunn!

  • Monica

    Du meine 150g sukker? Ikkje melis

    • Anne Cathrine

      Jeg ville foretrukket melis for å være sikker på å få en fløyelsmyk konsistens.

  • Monica

    Mer sukker eller melis?

  • Hege

    Kan bytte ut sjokoladen med bakekakao ? Evt hvilket blandingsforhold ?

    • Anne Cathrine

      Det er mulig å bruke kakao i stedet for sjokolade men da må du også bruke mer sukker. Bruk 150 gram melis til eggedosisen og tilsett deretter 2-3 ss siktet kakao. Lykke til 😊

  • Frank Westgaard Kjærstad

    Må være mye smartere å kle formen med bakepapir, klipp en remse som legges i lengderetningen, og en passe bred lengde legges i andre retning.
    Aluminiumsfolie er vanskelig å få fjernet fra kaken, og det sitter alltid biter av folien igjen i kaken..

    Lag to små delfia av denne oppskriften, lettere å skjære, bitene blir mindre og kaken
    Ikke så kraftig.

    • Anne Cathrine

      Takk for fine tips, Frank 😊

  • Jenny

    Brukes smørk eller lys sjokolade til kaken

    • Anne Cathrine

      Det vanligste er nok å bruke mørk kokosjokolade og det er det vi har brukt i kaken på bildet. Men det er ikke noe i veien for å bruke 50/50 mørk og lys sjokolade, eller kun lys, for å få en mildere smak. Lykke til med baksten 😊

  • Anne Marit

    Går det an å bruke annet fett enn Delfiafett?

    • Anne Cathrine

      Hei Anne Marit! Det har vi ikke forsøkt, så her kan jeg ikke gi deg noe godt svar dessverre.

      • Aud Holck

        Jeg bruker cocosa i steden , funker bra 😊

        • Anne Cathrine

          Takk for tipset, Aud!

  • Rigmor Johanne hansen

    Jeg lurer på om kaka kan fryses?

    • Anne Cathrine

      Hei Rigmor! Du kan fryse kaken, men da ville jeg heller pyntet toppen med geletopper når kaken tas ut av fryseren 🙂

  • Unni V

    Har noen et alternativ til Per-kjeks i Delfiakake, siden Per bare selges mellom oktober og desember (ifølge google…)?

    • Marthe

      Hei Unni! Du kan prøve med Marie- eller Gjende-kjeks. Ritzkjeks går også an, om du liker kombinasjonen av salt og søtt 🙂

      • Rita Bratbakken

        Jeg brukte tuc kjeks, smakte akkurat slik det skulle. Den lille saltsmaken ble perfekt!