Eplekake i langpanne med vaniljekrem
Lite slår lukten av nystekt eplekake. I denne varianten har vi også brukt vaniljekrem, noe som gir ekstra god smak og gjør kaken supersaftig. Et godt tips når du skal lage eplekake er å bruke epler som egner seg til baking. Syrlige, norske eplesorter som for eksempel Gravenstein, Akerø og Rød Prins egner seg spesielt godt.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Forvarm ovnen til 180 grader.
2. Smør en liten langpanne på cirka 25×35 centimeter med litt Flytende Melange og kle formen med bakepapir.
3. Skrell eplene, fjern kjernehusene og skjær dem i tynne båter.
4. Bland sammen brunt sukker og kanel i en bolle, og vend eplebåtene i blandingen.
5. Pisk Melange og sukker sammen til du har en lys og luftig masse.
6. Tilsett ett og ett egg. Rør godt mellom hvert egg og pass på at du får med deg alt, spesielt i bunnen av bollen og på sidene.
7. Sikt inn hvetemel, bakepulver og vaniljesukker og rør det hele sammen til du har en tykk kakerøre. Ikke rør mer enn nødvendig etter at melet er tilsatt, da det kan gjøre kaken tørr og seig.
8. Hell kakerøren over i langpannen og fordel utover i et jevnt lag med en slikkepott.
9. Ha vaniljekremen oppå kakerøren og stryk forsiktig ut med en slikkepott, til et jevnt lag. La det kun være kakerøre langs ytterkantene, ellers vil ikke kaken stivne skikkelig når den stekes.
10. Sett eplebåtene ned i kaken og dryss til slutt over perlesukker.
11. Stek på rist midt i ovnen i cirka 45 minutter. Stikk en kakepinne inn et sted uten vaniljekrem og når pinnen er ren og tørr er kaken ferdig.
12. Server eplekaken mens den fremdeles er lun, gjerne med vaniljeis, krem eller crème fraîche.
Smakte denne av en kollega som hadde baka til oss ansatte og pasientene på jobb. Beste eplekaka jeg har smakt! Vi var flere som spurte om oppskriften. Kan virkelig anbefales
Det er så hyggelig å få slike tilbakemeldinger, Ingrid! Tusen takk skal du ha. Vi er enige at det er lite som slår denne eplekaken! Lykke til med bakingen, og god eplehøst! 🙂
Kan denne dobles og lages i stor langpanne? Eller blir det feil mengde røre?
Hei Anne! Det går fint å doble oppskriften hvis du skal bruke stor langpanne. Lykke til! 🙂
Hei. Kan jeg blande epler og rabarbra i denne oppskriften?
Hei Wenche! Ja, det kan du! Lykke til med bakingen, og fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂
Fungerer fint med halvparten (150gr.) av vaniljekremen. Kaken ble veldig god!
Godt å høre at kaken ble god, Astrid! Og takk for tipset om halv mengde vaniljekrem, det skal vi prøve en dag. Lykke til med bakingen 🙂
Hvor mange porsjoner tilsvarer denne langpannen i skalaen dere presenterer ?
Hei Beate! I vår skala er dette 1 porsjon. En liten langpanne på ca 25×35 cm gir circa 16 gode kakestykker. Lykke til med bakingen! 🙂
Hvorfor smøre forma under bakepapiret??? Det har jeg aldri skjønt! 🤭
Hei Anne Margrete!
Det å smøre formen litt gjør det enklere å kle med bakepapir fordi papiret fester seg. Det gjør også at det ligger stabilt når man skal helle i kakerøren. Det er altså kun et hjelpemiddel for å gjøre det litt enklere men du kan fint la være å gjøre det. God bakelyst 😊
Helt enig. Limer papiret fast med litt smeltet smør. Gjør dette også på kantene. Her bruker jeg smalt bakepapir på rull.
Takk for tipset, Trond! 🙂
Eg bruker å fukte forma lett med vann, da fester bakepapiret seg til forma 🙂
Hei Randi! Det høres også ut som et godt alternativ, takk for at du deler tipset ditt med oss. God bakelyst til deg! 🙂
Jeg bruker vann under bakepapiret. Gjør samme nytten.
Takk for tipset! 🙂
Skal smøret smeltes før det piskes med sukkeret?
Hei, og takk for spørsmål! Nei, Melangen skal ikke smeltes før det piskes med sukkeret, men ha det gjerne romtemperert 🙂 Lykke til!
Dere skriver: slå vaniljekrem på kaken. Skal den skyves bare mot ytterkantene??
Har jeg misforstått.
Hei Ruth! Vaniljekremen skal legges/strykes forsiktig på kakerøren, gjerne med en slikkepott eller kakespatel dersom man har det. Målet er et jevnt lag med vaniljekrem og at det helst ikke skal gå helt ut til kanten mot formen. La det være 1-2 cm rundt hele hvor det ikke er noe vaniljekrem.
Vi har forsøkt å skrive punkt 9 litt tydeligere og håper det er lettere å forstå nå.
Takk for tilbakemeldingen og god bakelyst 😊
45 min är alldeles för lång tid i ugnen.
Hei Inger, og takk for tilbakemelding! Det kan nok variere fra ovn til ovn, så forsøk gjerne kortere steketid neste gang. Håper det smaker 🙂
Hei hei
Jeg bakte kaken igår og jeg er ikke flink til å bake men det ble en stooor suksse 🙂 , det ble veldig god og softig kake :).
Kommer til å bake den flere ganger til. Takk for oppskriften :))
Takk for hyggelig tilbakemelding! Håper kaken fremdeles står på bordet hos deg en gang i blant 😊
Skal det være epler kun rundt kanten i deigen og ikke i vaniljesausen. Fant ikke svar på dette, men ser det er spurt før.
Hei Grethe, takk for spørsmål, ser at det kan misforstås. Eplene skal altså settes i hele kaken 🙂 Ha en fin dag!
Skal eplebitene kun legges i kanten hvor der er kakerøre? Eller også oppå vaniljekremen?
Hei Wenche, eplene skal settes i hele kaken 🙂 Ha en fin dag videre!
Vaniljekrem? Hva mener dere, ferdig eller tørr pose?
Hei Ragnhild, vaniljekremen kan godt kjøpes ferdig, hvis ikke du foretrekker å lage den selv. Begge deler fungerer fint i kaken 🙂
Hvis du skal lage denne i en langpanne på 25×35…bruker du da 1 porsjon eller fler?
Hei Rosita, da bruker vi en porsjon. Håper den faller i smak! God helg 🙂
Hvorfor skal langpannen smøres for deretter å legge i bakepapir ? Virket litt «bakvendt»😊
For å feste bakepapiret
Hei Liv, og takk for innspill. Skjønner hva du mener, men det er som Anne her sier, mange liker å feste bakepapiret på den måten 🙂
Veldig god…egner den seg til frysing?..
Hei Marit, så hyggelig å høre! Eplekaken er super å fryse ned til neste gang du skulle få lyst på noe godt 😋
Denne er sååå god 😍😍
Hei, Ann Kristin, og tusen takk for super tilbakemelding! Veldig gøy at du liker den 🍏 🤗
Den må prøves. Elsker eplekake 🥰
Hei Eva, så hyggelig! Håper den faller i smak ❤️