Kvæfjordkake – Verdens beste
Kaken som i 2002 ble kåret til Norges nasjonalkake av Nitimens lyttere, er kjent både som kvæfjordkake, verdens beste og bodøkake. Kjært barn har med andre ord mange navn, og denne kaken er en klassiker på kakebordet.
Ingredienser
Kakebunn
Marengs
Fyll
Slik gjør du
Kakebunn
1. Varm opp ovnen til 160 grader.
2. Pisk sammen Melange og sukker til det er lyst og luftig. Skill eggene og sett eggehvitene til side i en ren bolle. Tilsett eggeplommene. Sikt inn hvetemel og bakepulver og tilsett melken helt til slutt.
3. Legg et bakepapir i en langpanne på 40×35 centimeter. Fordel kakedeigen utover langpannen.
Marengs
1. Ha eggehvitene i en ren og tørr bolle. Er det rester av fett i bollen eller på vispen, risikerer du at eggehvitene aldri stivner.
2. Pisk eggehvitene stive på middels hastighet til det begynner å formes myke topper. Tilsett sukkeret litt og litt av gangen, og skru opp hastigheten slik at du får mest mulig luft inn i massen. Pisk til marengsen er blank og helt stiv.
3. Fordel marengsen over kakedeigen i langpannen og dryss over skivede eller hakkede mandler.
4. Stek kaken på midterste rille i 40 minutter.
Fyll
1. Lag fyllet mens kaken avkjøles.
2. Pisk kremfløten til den er luftig og rør inn vaniljekremen.
3. Når kaken er avkjølt kan du dele den i to like deler.
4. Legg den ene delen på et kakefat med marengssiden opp og fordel vaniljekremen utover kaken. Legg den andre kakedelen oppå med marengssiden opp.
Tips!
Vil du lage vaniljekremen selv? Her finner du oppskriften på en nydelig hjemmelaget vaniljekrem.
Jeg får ikke marengsen stiv i ovnen. Den blir so gummi. Den er hvit, stiv og fin og fin når jeg legger den på kaka. Tips? Jeg har så lyst til å få den til – den er jo tross alt verdens beste… (det står noen steder at man ikke skal åpne ovnsdøra, det må jeg innrømme et jeg gjorde, kan det være feilen?)
Hei Guro! Det var leit å høre at baksten ikke blir helt vellykket. Det er ikke lett å vite akkurat hva som har gått galt, men vi har laget en steg for steg-guide om hvordan lykkes med marengs. Kanskje den kan gi noen tips: https://mills.no/melange/slik-lykkes-du-med-marengs/ Lykke til! 🙂
Jeg har ofte problem med at selve deigen ikk blir stekt. Uansett hvor lenge den står i ovnen så er den rå. Hva gjør jeg feil?
Hei Elin! Det var leit å høre at kakestekingen ikke blir vellykket. Det er ikke lett å vite nøyaktig hva som går galt, men et tips er å passe på å bruke riktig størrelse på langpannen, og at kakerøren og marengsen smøres tynt utover. Er lagene for tykke blir kaken seig og tung. Lykke til hvis du prøver igjen! 🙂
Marengs skal vende opp i begge lag, fra gammelt av. Men i senere tid har flere begynt å snu den for at den skal holde seg sprø i begge lagene. I utgangspunktet bør den være opp for å ikke skli av kakefatet 🙂
Takk for godt innspill, Konditor! God sommer til deg! 🙂
Får ikke til den kaken i inne bygd ovn marengsen faller ned før den er ferdig.blir veldig fin i di gammle ovnene.er de noen tips å få
Hei Bente! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det er ikke godt å vite hva som har gått galt, men det er viktig at marengsen er blank og helt stiv før kaken settes i ovnen. Bollen må være helt ren, tørr og fri for fett og sukkeret må tilsettes gradvis. Lykke til hvis du prøver igjen! 🙂
Hvorfor legge den nederste bunnen med marengsen opp? Det er mye bedre å legge den med marengsen ned på fatet. For da blir kremen oppå kakebunnen og ikke på marengsen. Det gjør marengsen seig når kremen er oppå den.
Hei Liv-Inger! Takk for et godt kaketips! Dette skal vi prøve neste gang! 🙂
Verdens beste kake, men hva mener dere med en porsjon? Hvor mange personer blir det til?
Hei Grete! Enig med deg – dette er en veldig god kake 🤩
1 porsjon er 1 kake i langpanne eller form på ca. 35×40 cm. Hvor mange kakestykker/porsjoner du få av det avhenger av hvor store stykker man skjærer opp, men vi regner ca 20-24 på en stor langpanne. Lykke til 😊
I min oppskritsbok fra Troms skal marengsen vende opp og det skal være romfyll,, ikke vanilje 😀
Takk for innspill, Mette 👍 Det er mange gode oppskrifter og fremgangsmåter til verdens beste kake 🤩
Enig med Turid, marengsen skal vende ned.
Pkt 4: Marengsen SKAL vende NED. Ellers bløteste den opp av vaniljekremen.
Ikke mange som vet det 🤔
Helt enig at marengsen skal vende ned, gjør alltid det. Må jo være det som er riktig mener jeg ellers blir jo den bløt med kremen oppå..
Ikke enig
Opp eller ned Turid?
Ekte Kvæfjord-kake skal det være vaniliekrem og første lag skal marengsbunn ned…. det andre laget skal marengsbunnen opp.
Kan selvfølgelig bruke romkrem hvis det er det en liker best……😊
Har fryst kaken og det går fint.