Lefser er norsk tradisjonsmat på sitt beste, og før i tiden hadde gjerne hver bestemor sin egen oppskrift. Har du aldri laget lefser før, er dette en fin oppskrift å starte med. Lefsene kan lages på vanlig jernstekepanne istedenfor takke, så du trenger ikke noe ekstrautstyr. Oppskriften gir cirka 10 deilige lefser med kanelfyll.

Sandkaker

Se alle oppskrifter på julekaker

Over 90 oppskrifter på moderne og klassiske julekaker.

Kommentarer

  • Markus

    Hei:) hva blir næringsinnholdet på disse?

    • Cecilie,

      Hei Markus! Vi skal få vår ernæringsekspert til å finne dette ut, og komme tilbake til deg så fort som mulig 🙂

      • Cecilie,

        Hei igjen Markus. Hun svarer: Total oppskrift – altså 10 lefser – gir: 3115 kcal, derav 116,2 g fett (45 g mettet fett, 44 g enumettet fett og 19 g flerumettet fett), 79 g protein og 414 g karbohydrat. Lykke til! 🙂

  • Synnøve Olsdatter

    Hei!
    Jeg besøker familien min i USA snart og vil lage lefser til dem.
    Kan man bruke smør istedenfor?

    Takk!

    • Cecilie,

      Hei Synnøve! Vi synes selvfølgelig at lefsene smaker aller best med Melange, men det er ikke noe i veien for å bruke smør isteden. Lykke til, og god tur til USA 🙂

  • Sverre jåsund

    Da er jeg i gang. Lurer på om jeg skal ha i litt poteter. Eller ikke har fra i går uten salt
    Eller bare lage poteter kaker heller

    Hilsen sverre

    • Cecilie,

      Hei Sverre! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å tilsette potet hvis du ønsker det. Prøv deg litt fram, og fortell oss gjerne hvordan det gikk! Lykke til 🙂

      • Sverre jåsund

        Gikk bra det brukte halve deigen da ble litt tynnere de med poteter. Hilsen sverre

        • Cecilie,

          Godt å høre! Kos deg med lefsene! 🙂

  • Monica

    Kan man fryse lefsene om man baker mange ?

    • Cecilie,

      Ja, det kan du, Monica! Lykke til med bakingen! 🙂

  • Silje

    Hvor lenge holder de i kjøleskap?

    • Cecilie,

      Hei Silje! Smurte lefser holder seg 3 dager i kjøleskap. Lykke til! 🙂

  • Kristin

    Hei,
    Dersom man ikke har kjøkkenmaskin kan man gjøre samme prosess med eltingen for hånd og få samme resultat som man kan ved brødbakst?

    • Cecilie,

      Hei Kristin! Ja, det kan du. Lykke til! 🙂

  • Ellen

    Hei skal lefsene stekes i tørr panne?

    • Cecilie,

      Ja, det stemmer, Ellen! Lykke til med baksten! 🙂

  • Anne-Lene Wulff

    Hei.
    Jeg har en venn i USA som har norskt blod i årene.
    Han ønsker seg en oppskrift på lefser eller klenning på engelsk.
    Med riktig amerikanske mål og temperatur.
    Takk for hjelpen ❤

    • Cecilie

      Hei Anne-Lene! Takk for din henvendelse. Vi har ikke oppskrifter på engelsk, men jeg vil tro det er lett å finne oppskrifter på lefse med amerikanske mål hvis han søker i Google. Lykke til! 🙂

  • Nina Nysæther

    Hei. Kan lefsene fryses?

    • Cecilie

      Hei Nina! Ja, lefsene kan fryses. Lykke til med baksten! 🙂

  • Hanne

    Kan dere bytte ut D-vitaminet i den blå Melange’en, så den også blir vegansk?

    • Cecilie

      Hei Hanne! Takk for henvendelsen, og beklager sent svar. Dette er noe vi jobber med, og det er kun er et spørsmål om tid før den etterspurte endringen gjøres. Ha en fin onsdag videre! 🙂

  • Sofie

    Kan man bruke natron i stede for bakepulver ?

    • Cecilie

      Hei Sofie! Nei, du kan ikke erstatte bakepulver med natron i denne oppskriften. For at natron skal fungere som hevemiddel må det også være syrlige ingredienser i deigen, og det finnes ikke i denne lefseoppskriften. Lykke til! 🙂

  • Kristin

    Kan man bruke ekte smør istedenfor melange?

    • Cecilie

      Ja, det kan du, Kristin! God lefsebakst! 😊

  • .

    Kan du bruke normal salt istedenfor hornsalt?

    • Anne Cathrine

      Hornsalt, også kalt hjortetakksalt, er ikke egentlig salt men et hevemiddel. Dersom du ikke har det kan du eventuelt forsøke med bakepulver i stedet. Lykke til 😊

  • Lefsebakerførstegang

    Kan man bruke flytende melange istedenfor?

    • Cecilie

      Hei! Nei, det vil ikke bli samme resultat hvis du benytter flytende Melange i fyllet, så det vil vi ikke anbefale i denne oppskriften.

      • Natalie

        Du tenger ikke å skrive at du ikke anbefaler andre om å ikke lage denne desseren fordi at kan hende at det er noen som vil lage det. Bare så du vet det til neste gang.

        • Anne Cathrine

          Hei Natalie! Det er ikke oppskriften vi ikke anbefaler, men bruken av Flytende Melange i stedet for vanlig Melange og Olivero. Grunnen til det er ulike bakeegenskaper på de forskjellige produktene og det blir enklere å lykkes dersom man følger oppskriften så nøye som mulig og bruker de ingrediensene som står der.

          Ut over det anbefaler vi selvsagt alle å lage disse deilige lefsene. Det er kjempegod turmat, for eksempel. Vennlig hilsen Anne Cathrine 😊

    • Trine Jeanette

      Hei, jeg brukte flytende men jeg brukte samme fremgangsmåte som oppskriften og mine blei fine sånn sett 😊 Så selv om noen ikke anbefaler så er d bare å prøve

      • Cecilie

        Hei Trine Jeanette! Så flott at du fikk det til med flytende Melange, takk for at du deler! 🙂

  • Torunn

    Kan melange brukes i stedet for Olivero?

    • Anne Cathrine

      Ja, du kan bytte ut Olivero med det du måtte foretrekke av margarin og smør 😊Lykke til med baksten!

  • Hilde

    Kan jeg bytte Melange med smør?

    • Anne Cathrine

      Ja, det kan du 😊God bakelyst!

  • Ylva

    Kan man lage deigen dagen før man skal bruke den og la den stå over natten i kjøleskap?

    • Anne Cathrine

      Det burde gå fint, men vi har ikke forsøkt dette selv så det er litt vanskelig å si om resultatet blir det samme. Hvis du prøver deg litt frem her så vil vi gjerne høre hvordan det går. Det kan være flere som gjerne vil vite dette 😊

  • Bjørg

    Ikke smør lefsene før de er avkjølt (det er min erfaring).

    • Anne Cathrine

      Hei Bjørg! Det stemmer. 😊Når lefsene er avkjølt kan du smøre dem med kanelfyll, brette i to og dele dem opp i ønsket størrelse. God bakelyst!

  • eli.svindland@gmail.com

    Kan en fryse lefsene?

    • Anne Cathrine

      Hei Eli! Det kan man fint gjøre 🙂

      • eli.svindland@gmail.com

        Er nettopp ferdig med en deig. Synes de ble litt harde. Hva har jeg gjory feil. Skal det være brune flekker på lefsene når en har steikt de?

        • Anne Cathrine

          Beklager sen tilbakemelding, Eli!
          Denne deigen skal helst ikke jobbes for mye med for å gå et godt resultat. Det kan også være lurt å holde litt igjen på melet og heller jobbe inn akkurat det du trenger dersom deigen virker for klissete.
          Ellers er det helt naturlig lefsene får mørke flekker når de stekes, akkurat som på bildet på denne siden 😊

  • Håkon Nervik Kolstrøm

    Ser at man i tradisjonelle oppskrifter bruker rømme/kulturmelk i lefsene, kan man erstatte noe av melken med disse produktene?

    • Håkon Nervik Kolstrøm

      Eller forsåvidt også sirup….

      • Anne Cathrine

        Hei, Håkon! Vi har ikke testet denne oppskriften med andre ingredienser enn de som er nevnt her, men tenker litt av melken fint kan erstattes med kulturmelk eller kefir. Det vil gi herlig, frisk smak. Anbefaler at du prøver deg litt frem 😊Lykke til med bakingen!

  • Vigdis Nykås

    Er det mulig å gå oppskrift på klenning ?

    • Marthe

      Takk for innspillet, Vigdis! Det skal vi sette på blokka 😊Tenker du da på klenning fylt med smør og sukker?

  • Odd-Egil Karlsen

    Disse blir sikkert gode 😋
    Kan jeg bruke ussaltet margarin istedenfor vanlig Melange ?

    • sorsig

      Hei Odd-Egil, med mindre du har en helsemessig grunn til å unngå salt helt, ville jeg nok brukt en margarintype med litt salt i for å balansere sødmen i oppskriften litt. Lykke til 🙂