Monkey Bread med salsa, pesto og sesamfrø
Monkey bread er gjærbakst som vanligvis lages av små deigklumper som er rullet i en søt krydderblanding, for eksempel sukker og kanel. Vi har laget en salt variant som passer perfekt til som tilbehør til gryter og middager. Her setter du sammen små boller av gjærdeig som toppes med ulike sauser, urter eller krydder.
Ingredienser
Gjærdeig
Topping
Slik gjør du
Gjærdeig
1. Bland sammen hvetemel, gjær, sukker og salt i en bolle. Du kan bruke 25 gram fersk gjær eller en halv pose tørrgjær i denne deigen. Ha oppi 2,5 dl vann og ett egg i det tørre, og elt med kjøkkenmaskin i 15 minutter.
2. Tilsett Melange, og elt deigen i 15 minutter til, til du har en smidig deig.
3. Dekk bollen med plast og la den heve til dobbelt størrelse. Dette tar cirka 1 time.
4. Smør en 24 cm springform eller en randform med Melange.
Utbaking
1. Ha deigen over på en arbeidsbenk og del deigen i 16 små, jevne boller på cirka 50 gram. Om du ønsker kan du dele deigen inn i flere og mindre boller.
2. Dypp bollene i det du måtte ønske, før du setter de tett i tett i spring- eller randformen. Vi dyppet bollene i salsa, pesto, gurkemeie, og sesamfrø, men her kan du velge selv hva du vil dyppe de i. Noen andre forslag er revet ost, valmuefrø, grovhakkede pinjekjerner, eller friske urter.
3. La så bollene etterheve i cirka 30 minutter. Mens bollene etterhever kan du sette ovnen på 175 grader.
4. Stek så bollene på midterste rille i 25 minutter.
Tips!
Monkey bread er perfekt å dele, og å servere ved siden av suppe, gryter eller pastaretter.
Kommentarer