Sjakkruter
Disse klassiske småkakene er laget av mørdeig i to farger, satt sammen som et sjakkbrett. For mange et selvskrevet slag til jul, men de passer like godt som småkaker hele året. Oppskriften gir cirka 24 småkaker.
Slik gjør du
1. Smuldre inn 200 gram Melange i hvetemel og melis med håndmikser.
2. Elt deigen videre for hånd til du har fått en fin og glatt deig.
3. Del deigen i to deler.
4. Elt inn vaniljesukker i den første delen og kakaopulver i den andre.
5. Del vaniljedeigen og kakaodeigen i to emner. Rull hvert emne til pølser, cirka 1,5 centimeter i diameter.
6. Legg plastfolie på benken og sett sammen lys og mørk pølse i to lag slik at du får sjakkmønster. Rull plastfolien rundt og press pølsen lett sammen og form sidene ved å presse de mot bordet.
7. Sett pølsen med plastfolie i fryseren i 10 minutter eller i kjøleskap i cirka 30 minutter.
8. Sett ovnen på 175 grader.
9. Ta av plastfolien og del sjakkpølsen i skiver på 0.5 til 1 centimeter. Legg sjakkrutene på et bakepapir.
10. Stek på midterste rille i 10 minutter og la sjakkrutene avkjøles helt på en rist.
Tips!
Sjakkruter holder seg minst en måned i vanlig kakeboks oppbevart på et mørkt og tørt sted. Om de skal fryses er det best å fryse deigen som pakkes inn i plastfolie.
Kan man lage de glutenfrie?
Hei Eira! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å bytte ut hvetemelet med lys glutenfri melblanding. Lykke til! 🙂
God jul🎄
God jul! 😊
Høres godt ut. Skal prøve å bake de.
Ja, disse er favoritter hos mange i julen. Håper du tar sjansen, lykke til! 🙂
God oppskrift lett å trille ut og få til å henge sammen. Har ikkje hatt sjakkruter til jul på mange år då eg ikkje fekk dei til å holde sammen , men heretter blir det julekake nr. 1 👍
Ha ei riktig god jul, det skal eg ha med gode sjakkruter
Så hyggelig å høre at du er fornøyd med sjakkrute-oppskriften, Gunvor! Det setter vi stor pris på å høre, og ønsker deg en riktig god jul! 🙂
Hei.
Kan deigen oppbevares i kjøleskap til neste dag?
Hei Hilde!» Ja, det går fint å legge deigen i kjøleskap til dagen etter. Kakene holder formen bedre når deigen er kald før de settes i ovnen. Lykke til med bakingen! 😊
Veldig bra👍
Flott å høre at oppskriften faller i smak hos deg, Isak! God førjulstid til deg! 😊
Sjakkrutene blei veldig gode de,god oppskrift 🤗
Godt å høre at kakene falt i smak, Margit! Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med baksten! 😊
Den beste oppskrifta jeg kunne finne😀
Hei Karoline! Så flott å høre at denne oppskriften faller i smak. Lykke til med julebaksten! 😊
Tusen takk for opskriften hilsen fra valdres
Takk for hyggelig tilbakemelding, Solveig! Flott at oppskriften faller i smak. God julebakst til deg! 😊
Hei🙂jeg skal lage de nå, hvor mange blir det av den oppskrifta? Lønner det seg å lage dobbel porsjon?
Hei Tove! Oppskriften gir cirka 24 småkaker. Lykke til med bakingen! 🙂
Hei de var nydelig gode kjempe bra oppskrift enkel og grei😁🌸🍪
Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak og baksten ble vellykket, Abigel! God førjulstid til deg 🙂
Fantastisk oppskrift, å legge deigen i fryser ca 10min gjorde det lett å skjære kakene!! Er så glad jeg fant denne oppskriften!! Baker til alle barna mine(3) de elsker sjakkruter ! Har vært tradisjon i familien! Tusen takk !!!
Så koselig å høre at oppskriften var vellykket, Oddny, og takk for tipset om frysen. God jul til deg og dine, og god bakelyst! 🙂
Hei. Sjakkruter bruker jeg å kalle sinnakaker(argekakor). Årets sinteste dag, er dagen jeg lager sjakkruter. Familien min elsker disse, så da må jeg bare lage, til tross for prakk, tårer og tænders gnissel med deigen.
Denne oppskriften var en regelrett søndagstur, kansje barneskirenn kan treffe godt.
Utrolig behagelig deig å jobbe med. Kan det være bruken av melis i stedet for sukker, som skaper dette fabelaktige utfallet?
Uansett, sjeleglad for at jeg fant denne oppskrifta. Tusen takk🙏
Så hyggelig at du er fornøyd med oppskriften, og at sjakkrutene ble vellykkede, Berit! Ja, melisen bidrar nok til det gode resultatet sammen med alle de andre ingrediensene. God jul til deg, og lykke til med videre bakst! 🙂
Må smøret være kaldt eller romtemp?
Hei Maria! Det enkleste å jobbe med er romtemperert Melange fordi deigen skal arbeides med så kort tid som mulig for ikke å smelte. Lykke til! 🙂
Jeg bruker bakepulver i mine, og bytter ut 1/3 av melmengden med potetmel. Da er de lettere å få fine synes jeg.
Takk for godt baketips, Ragnhild! God førjulstid til deg! 🙂
Det er veldig god SMAK PÅ sjakkrutene 👍
Godt å høre at kakene faller i smak, Zak! Lykke til med julebaksten! 🙂
Blir så porøs at en får ikke delt og laget pølser
Hei Åse! Disse kakene krever litt øvelse. Det viktigste er å følge målene nøye, og jobbe ingrediensene raskt sammen. Et annet tips er å la deigen ligge kaldt lenger enn det står i oppskriften. De holder formen bedre dersom deigen er kald når kakene settes i ovnen. Lykke til med bakingen! 😊
Det fikk ikke jeg til
Hei! Leit å høre at du ikke fikk det til. Hvis du forteller hva som gikk galt kan vi prøve å hjelpe deg 🙂
Kjempe oppskrift! Enkel å lage å smaker kjempegodt 😊 laget mange forskjellige oppskrifter men denne er definitivt et av de bedre
Hei MR! Så hyggelig å høre at oppskriften og kakene falt i smak! Kos deg i førjulstiden! 🙂
Deigen blir så blaut, satt seg bare fast og fikk ikke rullet den ut. Den blir ikke fast. Men jeg hadde ikke håndmikser, så jeg brukte kjøkkenmaskin. Kanskje det er feilen ?
Hei Malin! For å unngå at deigen blir bløt er det veldig viktig å ikke arbeide for mye med den, men være rask. Du kan bruke kjøkkenmaskin, men kjør bare til den har satt seg, og ikke blitt for varm. Blir den veldig bløt, kan du forsøke å sette den litt i kjøleskapet, eller kna inn litt mer mel. Lykke til! 🙂
går det ann å bruke olje isedetfor smør?
Hei Emilie! Det vil nok ikke fungere å bruke olje i denne oppskriften, dessverre. For å kunne forme deigen og at kakene skal steke riktig så må du bruke smør eller margarin i fast form.
Lykke til med bakingen 😊
Eg undrast på om ikkje Melange har endra eigenskap nå når det er mykje olje i.Tykkjer julebaksten vart annleis i år .kakene flyt meir utover?.Smelta Melange «skilte» seg ,litt «smør» og mykje «vatn».Annleis smak på kakene???
‘
Jeg opplever at det er mye «vann» i Melange i år.. aldri hatt dette problemet før, men tror jeg må gå over til meierismør skal det fortsette slik..
Vi hører gjerne fra deg også, Lena, om hvordan du mener Melange har forandret seg. Bruk skjemaet https://www.mills.no/kontakt/reklamasjonsskjema/, så kan vi behandle dine innspill på best mulig måte. Vennlig hilsen Anne Cathrine
Hei Sonja! Så trist å høre at du er misfornøyd med Melange. I følge produktutviklerne her hos oss gjorde vi en mindre endring i 2019, hvor vi reduserte mengden salt og fett i produktet. Denne justeringen er en større del av Mills AS sitt arbeid med saltreduksjon og redusering av mettet fett. Slike endringer er det lagt mye arbeid i, og det er gjort mange tester for å sikre at dette ikke endrer og påvirker egenskapene til Melange. Vi vil gjerne undersøke det du beskriver nærmere. Ta kontakt med oss via dette skjemaet: https://www.mills.no/kontakt/reklamasjonsskjema/, så får vi registrert det i systemet vårt og hjulpet deg videre på best mulig måte. Vennlig hilsen Anne Cathrine
Skal kakkene være bløte når dem e ferdige eller harde
Hei Royhåkon! Kakene skal være harde når de kommer ut av ovnen. Lykke til!
Lærte at sjakkrute og silkekaker ikke er helt det samme.
Har nesten samme oppskrift på silkekaker men der er det potetmel og ikke melis.
Det er også litt mindre vanilje, siden vaniljen blir spredd i hele deigen.
Personlig liker jeg silkekaker pga av det er mindre vaniljesmak en det er i sjakkruter.
Uansett begge er gode 👍 god jul🤶🏻
Takk for den fine forklaringen, Bjørnar! God jul til deg også 🎄
Bjørnar æ har også den oppskrifta»silkekaker/sjakkruter» å det vvar den beste kake sorten for mæ da æ vokste opp.Ha ei fin jul og et godt nytt år!
Jeg har også oppskrift på Silkekaker, med potetmel og hvetemel. Populær blandt barn og barnebarn.
hvor mange kjeks er 1 porsjon?
«Oppskriften gir ca 24 småkaker.»
Så da er det vel bare å gange opp for hver ekstra porsjon da..
JA 👍😋🎄
Denne oppskriften gir ca 24 kaker. Lykke til 😊
Det er bare 24
Trodde de het Silkeputer….
Det er nok det samme. Kjær julekake har mange navn… 😊
Trodde det het Silkekaker..
Tror nok «Sjakkeuter» er det mest utbredte 🙂
Silkekaker, silkeputer, sjakkruter – det er nok forskjellige navn på samme type oppskrift, litt avhengig av hvor man har oppskriften fra 😊
Det er den rareste deigen jeg har laget . Hadde 1 egg i for å samle den sammen . Ligger nå i fryseren i 10 min .
Håper du ble fornøyd med resultatet selv om deigen var litt rar å jobbe med 😊
De ble veldig god . De ligger nå i fryseren alle sammen . Det går fint an .
Jeg har laget denne oppskriften for noen uker siden mine foreldre har gitt meg jobben i år 🙂
Du er sjefen nå!
Så gøy å høre at du har overtatt «stafettpinnen»! Lykke til med baksten 😊
Har laget deigen og fått den i kjøleskapet. Den ble veldig smidig og fin å jobbe med. Det skal nevnes at jeg ikke brukte håndmikser, men hendene. Vasket og spritet til den store gullmedalje først. Varmen ifra hendene gjør det lettere å jobbe margarinen inn i melet. So far so good. Men om jeg skulle ha fulgt oppskriften så hadde bakerovnen nå stått på i ca en time og varmet opp kjøkkenet. Lite praktisk og særs lite miljøvennlig å starte oppskriften med å sette på ovnen. Det skulle ha vært imellom nåværende punkt 8 og 9. Flisespikkeri muligens, men det er nå min oppriktige mening.
Takk for innspillet, Roger, det skal vi se på.
Håper du ble fornøyd med kakene ellers 😊
Hei sjakkruter holder seg flere måneder i kake boks som står tørt å litt kjølig. 😊
Takk for tipset!
Syns dere skal skrive at blå Melange kan brukes også, for melkeallergikkere. Overaskende mange som ikke vet dette 🙂
Hei Karoline! Takk for innspill, jeg tar det med videre!
Kan man bruke oboy istedenfor kakaopulver?
Hei Hamood! Det har vi ikke forsøkt. Tror ikke smaken vil bli helt den samme. Dersom du prøver, må du gjerne gi oss en tilbakemelding 🙂
Tester med oboy nå gir beskjef
Pga allerg iharjeg har brukt margarin uten melk ,soya og salt, Melange, blå pakke. . Brukte også OBOY . Blir bare litt lysere farge enn med kakaopulver.
Hilsen Anne-Britt
Hyggelig at du forsøkte oppskriften Anne-Britt! Håper det smaker 😊