Disse klassiske småkakene er laget av mørdeig i to farger, satt sammen som et sjakkbrett. For mange et selvskrevet slag til jul, men de passer like godt som småkaker hele året. Oppskriften gir cirka 24 småkaker.

Kommentarer

  • Signe

    Man må da bruke Smør!

    • Cecilie,

      Hei Signe! Vi synes selvfølgelig at sjakkrutene smaker aller best med Melange, men det er ikke noe i veien for å bruke smør hvis du foretrekker det. Lykke til! 😊

  • Sofie

    Jeg elsker julekaker men sjakkruter er det aller beste å få i julen.♟️💯

    • Cecilie,

      Hei Sofie! Gøy å høre at du elsker julekaker. Kanskje du lar deg inspirere til å bake sjakkrutene selv med denne oppskriften? Lykke til! 😊

  • Jan William

    God jul!

    • Cecilie,

      God jul til deg også, Jan William! Kanskje lar du deg friste til å bake disse? Lykke til hvis du prøver 🙂

  • Eira

    Kan man lage de glutenfrie?

    • Cecilie,

      Hei Eira! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å bytte ut hvetemelet med lys glutenfri melblanding. Lykke til! 🙂

  • Eira

    God jul🎄

    • Cecilie,

      God jul! 😊

  • Eira

    Høres godt ut. Skal prøve å bake de.

    • Cecilie,

      Ja, disse er favoritter hos mange i julen. Håper du tar sjansen, lykke til! 🙂

  • Gunvor

    God oppskrift lett å trille ut og få til å henge sammen. Har ikkje hatt sjakkruter til jul på mange år då eg ikkje fekk dei til å holde sammen , men heretter blir det julekake nr. 1 👍
    Ha ei riktig god jul, det skal eg ha med gode sjakkruter

    • Cecilie,

      Så hyggelig å høre at du er fornøyd med sjakkrute-oppskriften, Gunvor! Det setter vi stor pris på å høre, og ønsker deg en riktig god jul! 🙂

  • Hilde

    Hei.
    Kan deigen oppbevares i kjøleskap til neste dag?

    • Cecilie,

      Hei Hilde!» Ja, det går fint å legge deigen i kjøleskap til dagen etter. Kakene holder formen bedre når deigen er kald før de settes i ovnen. Lykke til med bakingen! 😊

  • Isak

    Veldig bra👍

    • Cecilie,

      Flott å høre at oppskriften faller i smak hos deg, Isak! God førjulstid til deg! 😊

  • Margit fra Gjerstad

    Sjakkrutene blei veldig gode de,god oppskrift 🤗

    • Cecilie,

      Godt å høre at kakene falt i smak, Margit! Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med baksten! 😊

  • Karoline

    Den beste oppskrifta jeg kunne finne😀

    • Cecilie,

      Hei Karoline! Så flott å høre at denne oppskriften faller i smak. Lykke til med julebaksten! 😊

  • Solveig

    Tusen takk for opskriften hilsen fra valdres

    • Cecilie,

      Takk for hyggelig tilbakemelding, Solveig! Flott at oppskriften faller i smak. God julebakst til deg! 😊

    • Cecilie,
  • Tove

    Hei🙂jeg skal lage de nå, hvor mange blir det av den oppskrifta? Lønner det seg å lage dobbel porsjon?

    • Cecilie,

      Hei Tove! Oppskriften gir cirka 24 småkaker. Lykke til med bakingen! 🙂

  • Abigel

    Hei de var nydelig gode kjempe bra oppskrift enkel og grei😁🌸🍪

    • Cecilie,

      Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak og baksten ble vellykket, Abigel! God førjulstid til deg 🙂

  • Oddny

    Fantastisk oppskrift, å legge deigen i fryser ca 10min gjorde det lett å skjære kakene!! Er så glad jeg fant denne oppskriften!! Baker til alle barna mine(3) de elsker sjakkruter ! Har vært tradisjon i familien! Tusen takk !!!

    • Cecilie,

      Så koselig å høre at oppskriften var vellykket, Oddny, og takk for tipset om frysen. God jul til deg og dine, og god bakelyst! 🙂

  • Berit

    Hei. Sjakkruter bruker jeg å kalle sinnakaker(argekakor). Årets sinteste dag, er dagen jeg lager sjakkruter. Familien min elsker disse, så da må jeg bare lage, til tross for prakk, tårer og tænders gnissel med deigen.

    Denne oppskriften var en regelrett søndagstur, kansje barneskirenn kan treffe godt.
    Utrolig behagelig deig å jobbe med. Kan det være bruken av melis i stedet for sukker, som skaper dette fabelaktige utfallet?
    Uansett, sjeleglad for at jeg fant denne oppskrifta. Tusen takk🙏

    • Cecilie,

      Så hyggelig at du er fornøyd med oppskriften, og at sjakkrutene ble vellykkede, Berit! Ja, melisen bidrar nok til det gode resultatet sammen med alle de andre ingrediensene. God jul til deg, og lykke til med videre bakst! 🙂

  • Maria

    Må smøret være kaldt eller romtemp?

    • Cecilie,

      Hei Maria! Det enkleste å jobbe med er romtemperert Melange fordi deigen skal arbeides med så kort tid som mulig for ikke å smelte. Lykke til! 🙂

  • Ragnhild

    Jeg bruker bakepulver i mine, og bytter ut 1/3 av melmengden med potetmel. Da er de lettere å få fine synes jeg.

    • Cecilie,

      Takk for godt baketips, Ragnhild! God førjulstid til deg! 🙂

  • Zak

    Det er veldig god SMAK PÅ sjakkrutene 👍

    • Cecilie,

      Godt å høre at kakene faller i smak, Zak! Lykke til med julebaksten! 🙂

  • Åse

    Blir så porøs at en får ikke delt og laget pølser

    • Cecilie,

      Hei Åse! Disse kakene krever litt øvelse. Det viktigste er å følge målene nøye, og jobbe ingrediensene raskt sammen. Et annet tips er å la deigen ligge kaldt lenger enn det står i oppskriften. De holder formen bedre dersom deigen er kald når kakene settes i ovnen. Lykke til med bakingen! 😊

  • Idiot

    Det fikk ikke jeg til

    • Cecilie,

      Hei! Leit å høre at du ikke fikk det til. Hvis du forteller hva som gikk galt kan vi prøve å hjelpe deg 🙂

  • MR

    Kjempe oppskrift! Enkel å lage å smaker kjempegodt 😊 laget mange forskjellige oppskrifter men denne er definitivt et av de bedre

    • Cecilie

      Hei MR! Så hyggelig å høre at oppskriften og kakene falt i smak! Kos deg i førjulstiden! 🙂

  • Malin

    Deigen blir så blaut, satt seg bare fast og fikk ikke rullet den ut. Den blir ikke fast. Men jeg hadde ikke håndmikser, så jeg brukte kjøkkenmaskin. Kanskje det er feilen ?

    • Cecilie

      Hei Malin! For å unngå at deigen blir bløt er det veldig viktig å ikke arbeide for mye med den, men være rask. Du kan bruke kjøkkenmaskin, men kjør bare til den har satt seg, og ikke blitt for varm. Blir den veldig bløt, kan du forsøke å sette den litt i kjøleskapet, eller kna inn litt mer mel. Lykke til! 🙂

  • emilie

    går det ann å bruke olje isedetfor smør?

    • Anne Cathrine

      Hei Emilie! Det vil nok ikke fungere å bruke olje i denne oppskriften, dessverre. For å kunne forme deigen og at kakene skal steke riktig så må du bruke smør eller margarin i fast form.
      Lykke til med bakingen 😊

  • Sonja Fosse.

    Eg undrast på om ikkje Melange har endra eigenskap nå når det er mykje olje i.Tykkjer julebaksten vart annleis i år .kakene flyt meir utover?.Smelta Melange «skilte» seg ,litt «smør» og mykje «vatn».Annleis smak på kakene???

    • Lena Eidsmo

      Jeg opplever at det er mye «vann» i Melange i år.. aldri hatt dette problemet før, men tror jeg må gå over til meierismør skal det fortsette slik..

      • Anne Cathrine

        Vi hører gjerne fra deg også, Lena, om hvordan du mener Melange har forandret seg. Bruk skjemaet https://www.mills.no/kontakt/reklamasjonsskjema/, så kan vi behandle dine innspill på best mulig måte. Vennlig hilsen Anne Cathrine

    • Anne Cathrine

      Hei Sonja! Så trist å høre at du er misfornøyd med Melange. I følge produktutviklerne her hos oss gjorde vi en mindre endring i 2019, hvor vi reduserte mengden salt og fett i produktet. Denne justeringen er en større del av Mills AS sitt arbeid med saltreduksjon og redusering av mettet fett. Slike endringer er det lagt mye arbeid i, og det er gjort mange tester for å sikre at dette ikke endrer og påvirker egenskapene til Melange. Vi vil gjerne undersøke det du beskriver nærmere. Ta kontakt med oss via dette skjemaet: https://www.mills.no/kontakt/reklamasjonsskjema/, så får vi registrert det i systemet vårt og hjulpet deg videre på best mulig måte. Vennlig hilsen Anne Cathrine

    • Royhåkon olsen

      Skal kakkene være bløte når dem e ferdige eller harde

      • Cecilie

        Hei Royhåkon! Kakene skal være harde når de kommer ut av ovnen. Lykke til!

  • Bjørnar Ananiassen

    Lærte at sjakkrute og silkekaker ikke er helt det samme.
    Har nesten samme oppskrift på silkekaker men der er det potetmel og ikke melis.
    Det er også litt mindre vanilje, siden vaniljen blir spredd i hele deigen.
    Personlig liker jeg silkekaker pga av det er mindre vaniljesmak en det er i sjakkruter.
    Uansett begge er gode 👍 god jul🤶🏻

    • Anne Cathrine

      Takk for den fine forklaringen, Bjørnar! God jul til deg også 🎄

    • Ranveig Nilsen 😉

      Bjørnar æ har også den oppskrifta»silkekaker/sjakkruter» å det vvar den beste kake sorten for mæ da æ vokste opp.Ha ei fin jul og et godt nytt år!

      • Laila Gaustad

        Jeg har også oppskrift på Silkekaker, med potetmel og hvetemel. Populær blandt barn og barnebarn.

  • Annonym

    hvor mange kjeks er 1 porsjon?

    • 24

      «Oppskriften gir ca 24 småkaker.»

      Så da er det vel bare å gange opp for hver ekstra porsjon da..

      • Bestemor Lills

        JA 👍😋🎄

    • Anne Cathrine

      Denne oppskriften gir ca 24 kaker. Lykke til 😊

    • Littva

      Det er bare 24

  • Kristine

    Trodde de het Silkeputer….

    • Anne Cathrine

      Det er nok det samme. Kjær julekake har mange navn… 😊

    • Kari

      Trodde det het Silkekaker..

      Tror nok «Sjakkeuter» er det mest utbredte 🙂

      • Anne Cathrine

        Silkekaker, silkeputer, sjakkruter – det er nok forskjellige navn på samme type oppskrift, litt avhengig av hvor man har oppskriften fra 😊

  • Wenche

    Det er den rareste deigen jeg har laget . Hadde 1 egg i for å samle den sammen . Ligger nå i fryseren i 10 min .

    • Anne Cathrine

      Håper du ble fornøyd med resultatet selv om deigen var litt rar å jobbe med 😊

      • Wenche

        De ble veldig god . De ligger nå i fryseren alle sammen . Det går fint an .

  • Eivielise

    Jeg har laget denne oppskriften for noen uker siden mine foreldre har gitt meg jobben i år 🙂

    • JB

      Du er sjefen nå!

    • Anne Cathrine

      Så gøy å høre at du har overtatt «stafettpinnen»! Lykke til med baksten 😊

  • Roger

    Har laget deigen og fått den i kjøleskapet. Den ble veldig smidig og fin å jobbe med. Det skal nevnes at jeg ikke brukte håndmikser, men hendene. Vasket og spritet til den store gullmedalje først. Varmen ifra hendene gjør det lettere å jobbe margarinen inn i melet. So far so good. Men om jeg skulle ha fulgt oppskriften så hadde bakerovnen nå stått på i ca en time og varmet opp kjøkkenet. Lite praktisk og særs lite miljøvennlig å starte oppskriften med å sette på ovnen. Det skulle ha vært imellom nåværende punkt 8 og 9. Flisespikkeri muligens, men det er nå min oppriktige mening.

    • Anne Cathrine

      Takk for innspillet, Roger, det skal vi se på.
      Håper du ble fornøyd med kakene ellers 😊

  • Marit Helene Olsen

    Hei sjakkruter holder seg flere måneder i kake boks som står tørt å litt kjølig. 😊

    • Anne Cathrine

      Takk for tipset!

  • Karoline

    Syns dere skal skrive at blå Melange kan brukes også, for melkeallergikkere. Overaskende mange som ikke vet dette 🙂

    • Anne Cathrine

      Hei Karoline! Takk for innspill, jeg tar det med videre!

  • Hamood habibi

    Kan man bruke oboy istedenfor kakaopulver?

    • Anne Cathrine

      Hei Hamood! Det har vi ikke forsøkt. Tror ikke smaken vil bli helt den samme. Dersom du prøver, må du gjerne gi oss en tilbakemelding 🙂

      • Monica

        Tester med oboy nå gir beskjef

        • Anne-Britt

          Pga allerg iharjeg har brukt margarin uten melk ,soya og salt, Melange, blå pakke. . Brukte også OBOY . Blir bare litt lysere farge enn med kakaopulver.
          Hilsen Anne-Britt

          • Anne Cathrine

            Hyggelig at du forsøkte oppskriften Anne-Britt! Håper det smaker 😊