Tjukksnipp
Denne julebaksten er best kjent som tjukksnipp, men går også under navn som edvartsnipp, surmelksnipp, putesnipp og trysilsnipp. Dette er lett krydrede og luftige kaker, som er både myke og søte, og som passer perfekt til julekaffen. Oppskriften gir cirka 30 snipper, og disse kan fryses ned etter avkjøling.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Varm opp stekeovnen til 225 grader.
2. Bland sammen surmelk og sukker i en bakebolle. Rør inn Flytende Melange, hornsalt, vaniljesukker, kardemomme og hvetemel, til du har en jevn og fast deig som er lett å kjevle ut.
3. Kjevle ut deigen til en leiv som er cirka 1 centimeter tykk, og del leiven i snipper.
4. Kle en stekeplate med bakepapir og legg snippene på den bakepapirkledde stekeplaten. Gi litt plass mellom snippene, siden de vil heve under steking.
5. Strø sukker og kanel over snippene.
6. Stek snippene på midterste rille i stekeovnen i cirka 10 minutter, til de er lett gylne.
7. Avkjøl snippene på en rist.
Hei. Blir disse mjuke? Jeg vil ikke ha «harde» ☺️Min mor mente at jeg bør steke de på full varme i 5-6 minutter. Da blir de mjuke?
Hei Mona! Ja, disse blir myke hvis du følger oppskriften. Lykke til! 🙂
Testet denne, nydelig…. Mener denne blir kalt for Spekulasi her hos oss i Nord. (med litt julesmak.)
Hei Mona! Så hyggelig at du er fornøyd med oppskriften, det setter vi stor pris på å høre. Vi har også oppskrift på spekulasjer, kan det være disse du mener? https://mills.no/melange/oppskrift/spekulasjer/ Lykke til med bakingen 🙂
snipp snapp snute
Ja, kjært barn har mange navn, Magnus, og denne julebaksten går også under navn som edvartsnipp, surmelksnipp, putesnipp og trysilsnipp. Håper du fristes til å bake disse, lykke til! 🙂
Anbefales det å tilberede deigen i kjøkkenmaskin eller bør det gjøres for hånd?
Hei Evy! Velg det som passer deg best, begge deler fungerer fint. Lykke til! 🙂
Jeg kommer fra Innlandet og mor bakte ofte disse men ikke til jul. Hun kalte de for træsjasnipper ( dialekt for treskesnipper) ser for meg at karene fikk en pause i trekkinga med snipper og kald melk
Så hyggelig at du deler den koselige historien din med oss, Karin! Håper du blir inspirert til å bake disse. Lykke til! 🙂
Godt og lettvint som tur mat og.
Takk tipset, Unni! Det høres nydelig ut med tjukksnipp på tur. God bakelyst til deg 🙂
Da lukter det jul i heimen. Tjukksnippen smaker akkurat slik jeg husker fra barndommen. Takk for oppskrift og inspirasjon. God Jul 🎅
Så koselig å høre at det lukter jul i heimen, og at kakene ble vellykkede, Morten! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, og god jul til deg også! 🙂
Kan man bruke Smør i stedet for Melange ?
Mvh Marianne
Hei Marianne! Vi synes selvfølgelig at kakene smaker aller best med Melange, men du kan gjerne bruke smør hvis du foretrekker det. Lykke til med baksten! 😊
Tykke og gode, akkurat som i barndommen. Brukte bare 3 dl melk på utgått dato og snaut 2 dl rømme, fungerer med det man har. Og litt ekstra mel for utbakinga.
God oppskrift!
Så hyggelig å høre at baksten falt i smak, Nina! Gøy at du fant en løsning med det du hadde. God sommer videre til deg! 😊
Kjempegode. Husker smaken fra barndommen da min mor bakte disse 😋
Så hyggelig å høre, Hans Erik! Kanskje du lar deg friste til å bake disse selv også? Lykke til! 😊
Det har jeg allerede gjort og de ble godkjent av mine 2 døtre 😊
Er dette det samme som «snikjpå»?
Hei Boa! Disse kakene kalles ofte bare for snipper, hvis det var det du mente? God bakelyst! 🙂
Deigen min ble veldig seig🤔 Prøvde å tilsette litt mer mel, uten at det hjalp noe nevneverdig.
Fikk kjevlet den ut, men umulig å få hele snipper over på platen.
Hva kan jeg ha gjort feil?
Jeg har prøvd meg på det. Samme erfaring som deg. Brukte godt med mjøl når jeg kveile ut og brukte stekespade når jeg skulle få de over på plata. De ble litt varierende fasong, men smaktegodt. 😀
Hei Bjørn!
Så hyggelig å høre at smaken ble bra selv om deigen ikke ble som forventet.
Hvis du vil prøve igjen så kan det kanskje hjelpe å legge deigen en times tid i kjøleskapet før den kjevles ut og løftes over på stekebrett. Og hvis ikke det hjelper så kan du prøve med smeltet Melange i stedet for Flytende Melange.
Lykke til med bakingen 😊
Beklager sent svar, Lene!
Det er veldig kjedelig når deigen ikke blir som forventet. Hvis du vil prøve igjen kan det kanskje hjelpe å legge deigen en times tid i kjøleskapet for at den skal bli litt enklere å kjevle ut og løfte over på stekebrett. Og hvis ikke det hjelper så kan du prøve med smeltet Melange i stedet for Flytende Melange. Lykke til 😊
Jeg glemte å se etter om oppbevaring einer ikke tjukksnipp seg i kakeboks
Mvh tone
Hei Tone! Som de fleste småkakene vi baker til jul så kan også tjukksnippene oppbevares i kakeboks. Bare vær obs på at konsistensen kan endre seg og de kan bli hardere over tid. Disse kakene kan også fryses. Lykke til 😊
De egner seg best i fryseposer🥰
Takk for tipset, Trine 😊