Slik baker du uten melk

Allergier trenger ikke å gå på bekostning av bakegleden. Kathrine Skjelvan, fra bloggen Gluten- og melkefri inspirasjon, har bakt uten melk i 15 år. – Å bake uten melk er veldig enkelt, lover bloggeren.

I følge Norsk Helseinformatikk er kumelk den matvaren små barn reagerer hyppigst på, men den gode nyheten er at småbarn med melkeallergi stort sett vokser av seg allergien før skolestart. I motsetning til laktoseintoleranse hvor man har nedsatt toleranse for melkesukker (laktose), er melkeallergi en allergisk sykdom der kroppen får allergisk reaksjon mot proteiner i melken (kasein og myse) og produkter som inneholder melk. For å unngå allergisk reaksjon må man derfor leve på en melkefri diett, noe som kan sette bake- og matlagingskunnskapene på prøve. Heldigvis finnes det mange muligheter for å lykkes med å bake uten melk.

Blogger Kathrine Skjelvan
Blogger Kathrine Skjelvan.

Bakt uten melk i 15 år

 

Kathrine Skjelvan står bak bloggen Gluten- og melkefri inspirasjon. Hun har de siste 15 årene levd på en melkefri og glutenfri diett etter en lengre tids sykdom, og har brukt mye tid på å prøve seg frem med melkefri bakst. Hun forteller at det er viktig å smake seg frem til de melkefrie produktene man liker best når man skal bake uten melk.

– De siste årene har det kommet mange gode erstatningsprodukter på markedet. Både flytende og faste melkefrie margariner, melkefrie melkeerstatninger, veganske oster av kokos og soya, samt soya- og havrebaserte yoghurter, sier Skjelvan.

 

Enkelt å bake uten melk

 

Skjelvan forteller at det er veldig enkelt å bake uten melk.

– Bak og ha tro på egne ferdigheter. Å bake uten melk er veldig enkelt – bytt ut meieriproduktene med erstatningsprodukter og resultatet blir nesten slik du er vant til. Er du redd smaken blir annerledes, så prøv noe du aldri har bakt før, sier bloggeren som trekker frem spesielt én kake som er veldig enkel å gjøre melkefri.

– Suksessterte lages enkelt melkefri ved å bruke melkefri margarin. Da er Melange uten melk, salt og soya perfekt siden den er stiv når den er kald og inneholder kokosmelk i stedet for vanlig melk. Da får man en fyldig og melkefri krem, forklarer hun.

 

Oppskrift på suksessterte finner du her.

Suksessterte med Melange. Foto.

Slik erstatter du melkeprodukter i baksten

 

Erstatte melk

 

Vanlig melk kan i de fleste tilfeller erstattes med plantebasert melk i 1:1 forhold. De ulike plantebaserte melkene varierer i tekstur og smak, og det kan derfor være lurt å velge melk ut fra hvilken rett eller kake som skal tilberedes. Velg gjerne usøtet melk, da disse vil endre smaken på sluttresultatet minst mulig. Slik bruker du de ulike melketypene:

 

Mandelmelk

Mandelmelk har en naturlig fyldig og nøtteaktig smak som gjerne passer best til søt bakst.

 

Melkefri sjokoladekake i langpanne.

Rismelk

Rismelk er en lett, frisk og noe søt melk som er mye tynnere i teksturen enn kumelk. Den gir derfor ikke den kremede smaken mange kaker eller retter skal få fra melken eller fløten. Den passer derfor fint til kaker der du kunne valgt lettmelk eller skummet melk, uten at det vil få konsekvenser for sluttresultatet, for eksempel sjokoladekake i langpanne.

 

Soyamelk

Soyamelken har en søt og nøtteaktig smak, og er fyldigere og mer kremet i teksturen enn for eksempel rismelken. Soyamelken egner seg godt til å erstatte kumelk for eksempel i pannekaker, vafler, boller og annen halvsøt bakst.

 

Havremelk

Havremelken er også veldig lett i teksturen og har en mild søtsmak. Også denne erstatter oppskrifter med lettmelk eller skummet melk der du ikke er avhengig av fyldig og kremet smak.

Erstatte kefir/kulturmelk

 

Når du skal erstatte kefir eller kulturmelk i oppskriften, er det viktig å få inn litt syre. Dette kan du gjøre ved å tilsette 1 ts eddik per 2 dl melk.

 

Erstatte margarin/smør

 

Melange uten melk, salt og soya inneholder ingen melkeproteiner og kan brukes som erstatning til vanlig margarin eller smør.

 

Erstatte fløte/rømme

 

Det finnes flere plantebaserte fløteprodukter for eksempel av havre og soya. Også kokosmelk kan brukes til å erstatte fløte, men det vil sette en smak av kokos på sluttresultatet og passer derfor ikke alltid til alle oppskrifter.

Flere gode tips: