De fleste i dag er kjent med de vanligste allergiene som glutenallergi og laktoseintoleranse, samt allergi mot egg og melk. Enten du skal bake til noen med allergi, eller er allergisk selv kan det by på utfordringer å vite hvordan man lykkes med boller, brød og kaker når man må sløyfe gluten, melk eller egg. Heldigvis finnes det gode erstatninger og smarte triks som kan hjelpe deg på kjøkkenet.

Vaffelrøre uten gluten

Melkeallergi eller laktoseintoleranse

I alle oppskrifter der smør eller margarin inngår, kan du bruke melkefri Melange. Bollene blir like luftige, og kakeglasuren blir like smidig, kremet og god.

– Det er forskjell på laktoseintoleranse og melkeallergi. Laktoseintolerante kan bruke laktosefrie og laktosereduserte melkeprodukter, mens de med melkeallergi må unngå melkeprodukter generelt fordi de er allergiske mot proteinet i melk, forteller Hilde Brenne Rugås som står bak nettsidene Allergikokken.no.

Idéen til nettsiden hennes ble født da hun skjønte hvilken utfordring det kunne være å finne gode alternativer til en allergiker i familien. I dag er hun blitt en ekspert på området, og oppdager stadig nye muligheter innen matlagning for allergikere.

– Vanlig kumelk, for eksempel, kan erstattes med plantebaserte melketyper som soyamelk, havremelk eller rismelk. Soyamelk binder kakene fint sammen, mens rismelk lager luftlommer. Havremelk er kanskje den som ligner kumelk mest i smak, men før du bruker denne bør du være sikker på at ingen har glutenallergi. Havre kan inneholde spor av gluten, forteller Rugås.

– Ellers er både laktoseredusert og plantebasert melk er ofte søtere enn kumelk, så det er lurt å se an mengden sukker som ellers står oppgitt i oppskriften. Kanskje må du justere litt, tipser hun.

Vafler er en evig favoritt. Oppskrift på deilige vafler uten melk og gluten finner du her.

Hvordan lykkes med glutenfrie kaker

Enkle glutenfrie vafler
Enkle glutenfrie vafler

Det mange kvier seg mest for, er kanskje glutenfri bakst. Men i følge Rugås er glutenfri kakebakst lettere å få til enn mange tror.

– Det finnes mange supre muligheter, både med og uten spesialprodukter. Glutenfritt mel kan uten problemer erstatte vanlig hvetemel når det kommer til kaker, men trikset er å vispe kakerøra lenge! Da blir ikke kakene tunge og kompakte, sier Rugås.

Ellers kan det være lurt å finne frem til gode gamle kjenninger der man bruker malte mandler og nøtter isteden for mel. Klassikere som pavlova og sukessterte, er for eksempel helt frie for mel. Det er malte nøtter, mandler, melis og stivpiskede eggehviter som danner bunnen i disse kakene. Eller hva med å lage en av de mange sjokoladekakevariantene uten mel? De blir ofte bedre enn de med mel. Saftige, myke, intense og rike på smak.

Trenger du en god oppskrift på glutenfrie cookies? Prøv denne herlige varianten med mørk sjokolade og peanøtter.

Pavlova med vaniljekrem og bær. Foto.
Pavlova med vaniljekrem og bær

Slik bruker du glutenfritt mel i gjærbakst

– Og hvordan håndterer vi den fryktede gjærbaksten med glutenfritt mel?

– Gluten er et protein som har den evnen at det strekker seg når det eltes og derfor gjør gjærbaksten smidig, elastisk og til slutt luftig når den steker. Uten gluten, blir deigen som regel mye mer klissete, tung og porøs. Men det finnes noen triks, sier den erfarne allergikokken.

– Bruk vekt når du måler opp mengden mel, fremfor desilitermål, og romtemperer alle ingredienser. At deigen er så myk at den kan helles i brødformen, er helt riktig. Bruk gjerne en slikkepott for å manøvrere den bedre hvis du for eksempel lager pizza. For å et saftigere brød, kan du tilsette en halv desiliter rismel per brød, og gjerne litt sukker som hjelper til med å hevingen. La deigen heve lengre enn med vanlig mel, og avkjøl baksten godt på rist før du skjærer i den.

Sjokoladekake uten egg

Dette kan du erstatte egget med

Egg er ofte en selvfølge i kaker og ekstra god bakst. De har egenskaper som hjelper baksten både med å heve, bli saftig og henge sammen. Hvordan kan man enkelt erstatte egget?

– Man får selvfølgelig kjøpt eggeerstatningspulver, og en teskje av dette tilsvarer ett egg.

Men når det er sagt, så kan egg erstattes med maizena, potetmel eller maismel de gangene det skal fungere som et bindemiddel. For eksempel i pannekaker og vafler, sier Rugås.

For heving og luftig bakst og kaker, kan du tilsette mer bakepulver, hornsalt eller natron. I pannekakerøre kan du også bruke Farris som har store, fine kullsyrebobler. Disse gir en luftig og fin røre. Banan kan også erstatte egg i pannekaker, og gir et supert resultat.

Allergikokkens beste baketips

  1. Smør eller margarin kan erstattes med melkefri Melange hvis du har melkeallergi.
  2. Vanlig kumelk kan erstattes med plantebaserte melketyper som soyamelk, havremelk eller rismelk.
  3. Hvetemel kan erstattes med glutenfritt mel i kaker, så lenge du passer på å vispe kakerøra ekstra lenge.
  4. Bruk vekt når du måler opp mengden mel og romtemperer alle ingredienser når du lager glutenfri gjærbakst.
  5. Sukker hjelper deigen å heve når du baker glutenfritt.
  6. Egg kan erstattes med maizena, potetmel eller maismel de gangene det skal fungere som et bindemiddel.
  7. Egg kan erstattes med ekstra bakepulver, hornsalt eller natron i luftig bakst og kaker.
  8. Egg kan erstattes med Farris eller banan i pannekaker.