En perfekt hamburger på grillen kan være en utfordring. De blir enten for tørre eller for rå, og ofte ligger halvparten av hamburgeren igjen på grillen. For å få en perfekt grillet burger, er det to ting du må tenke på: fett og tid.

Uansett om du griller hamburger av kjøtt, kylling eller fisk, trenger du to soner på grillen: en med indirekte varme og en med direkte varme.

Slik griller du hamburger av kjøtt

Om du lager hamburgeren selv eller kjøper en hamburger laget av kjøttdeig, er det viktig å velge en med høy fettprosent. Fettet sørger for at hamburgeren holder seg saftig under steking. Hamburgeren bør også være minimum 2 centimeter høy, slik at den ikke blir tørr før den har fått stekeskorpe.

Om du velger å krydre kjøttet eller ikke, er opp til deg. Velger du tilbehør med mye smak, holder det med litt salt og pepper sånn at kjøttsmaken får kommet ordentlig til rette. Du kan også krydre hamburgerkjøttet med litt paprika, hvitløk og chili.

Et viktig element for å lykkes med hamburgeren er å gi den tid før du snur den. Snur du den før den har fått en fin stekeskorpe, blir halvparten av burgeren liggende igjen på grillen og det vil du unngå.

Gi hamburgeren en fin stekeskorpe på begge sider og legg den deretter på indirekte varme. Aller best resultat får du ved å bruke steketermometer. En godt stekt hamburger har en kjernetemperatur på 70 grader.

BBQ-burger med cheddarsaus. Foto.
BBQ-burger med cheddarsaus.

Prøv denne oppskriften på BBQ-burger med cheddarsaus.

Grille hamburger av kylling

Det finnes et lite utvalg av panerte eller friterte kyllingburgere som kan varmes opp på grillen, men det mest vanlige er nok å grille kyllingbryst til hamburgeren. Også her skal kyllingbrystet grilles raskt på begge sider for å få en fin stekeskorpe. Deretter legges de på indirekte varme til kjernetemperaturen når 68 grader.

Vil du hurtiggrille kyllingbrystet, kan du legge det mellom to bakepapirark og banke det med en kjevle eller kjøttbanker. Da blir kyllingbrystet tynt og kan raskt grilles på begge sider for perfekt resultat.

Lakseburger. Foto.

Grille hamburger av fisk

Det finnes et stort utvalg av ferdigstekte fiskekarbonader som kan brukes i hamburgeren. Disse behøver du kun å varme opp på indirekte varme. Går du for rå fiskeburger, bør du pensle den godt med Flytende Melange før du legger den på grillen. Gi den en fin stekeskorpe på begge sider før du flytter den over på indirekte varme. Her er det også viktig å ikke snu burgeren for tidlig for å unngå at den ligger igjen fastbrent på grillen.

Fiskeburgeren er klar når den har en kjernetemperatur på 50 grader, så bruk gjerne et steketermometer.