Innovasjonskokk i Mills, Erik Egtvedt, har lang erfaring med å steke lammelår og vet hva som skal til for å få til et perfekt resultat.

– For å få til et godt resultat på lammelåret er det to ting du må ha: god tid og et steketermometer. Best resultat får du ved å steke lammelåret lenge på 125 grader og la det hvile minst en halvtime før servering. Da får du et mørt og saftig resultat, forteller Egtvedt.

Erik Egtvedt
Erik Egtvedt

Her er kokkens tips til et perfekt lammelår:

1. Begynn i god tid

Lammelåret bør forberedes god tid i forveien. Lag små lommer på ca. 1 cm over hele låret. Gni inn låret med salt og pepper, og gjerne litt sitronsaft og krydderurter som rosmarin, oregano eller timian. Sørg for å få krydder inn i de små lommene. Ta deretter små hvitløkskløfter og trykk de inn i lommene. Pakk inn lammelåret og la det stå i kjøleskapet i noen timer før steking. Det kan også stå over natta om du forbereder det kvelden i forveien.

2. Bruk steketermometer

Skal du få et mørt og saftig lammelår, er det viktig å bruke steketermometer for å vite eksakt når lammelåret skal tas ut av ovnen. Stikk steketermometeret inn i den kjøttfulle delen av lammelåret, men ikke inn til beinet.

3. Stek på lav temperatur

Best resultat får du ved å gi lammelåret god tid i ovnen, rundt 125 grader. Om du ikke har tid til å vente så lenge, kan du steke lammelåret på 180 grader.

4. Riktig kjernetemperatur

Når steketermometeret viser en kjernetemperatur på 56 grader, tar du lammelåret ut av ovnen. Da er varmen på vei innover i kjøttet og vil etter hvert nå en temperatur på ca. 62 grader. Da har du perfekt rosa farge på kjøttet. Har du ikke steketermometer, kan du beregne 2-3 timer på lammelåret, avhengig av størrelse.

Klassisk lammelår

5. Gi kjøttet hvile

Kjøttet bør hvile minst en halvtime før servering sånn at kjøttsaften får satt seg. Skjærer du for tidlig i kjøttet, vil saftene renne ut og resultatet blir et mindre saftig resultat. En vanlig feil er å pakke inn lammelåret i folie mens det hviler – det bør du ikke gjøre. Da vil kjøttet fortsette å steke og du kan få en for høy kjernetemperatur som gir et tørt sluttresultat.

Tips!

Ta gjerne en kvist timian og bruk den til å pensle lammelåret med flytende Melange 3-4 ganger den siste halvtimen kjøttet steker. Da får du fin bruning på lammelåret og litt smak fra timiankvasten.

Skal du grille lammelåret? Prøv dette:

  • Skjær kjøttet fra beinet og del kjøttbitene i passe store biter.
  • Krydre bitene med salt, pepper, oregano og sitronsaft, og la det ligge et par timer.
  • Stek kjøttet på en varm kullgrill.
  • Snu kjøttet ofte og gi det god grillsmak.