Fløtekarameller
Hjemmelagde fløtekarameller hører julen til, og er den perfekte julegaven til en søtmoms. Denne oppskriften gir ca. 40 karameller.
Slik gjør du
1. Bruk en stor kjele, ikke teflonbelagt. Smelt Melange, og bland i sukker, sirup og fløte, og deretter vaniljesukker.
2. Rør til sukkeret har smeltet. Fosskok under omrøring og bruk sukkertermometer for å se hvor varm massen er.
3. Ønsker du myke karameller kan du la massen koke til den når 118°C. Vil du ha litt hardere karameller lar du massen koke til 123°C. Lar du massen koke til 130 grader får du knekk.
4. Ta kjelen av varmen.
5. Det er lurt å gjennomføre karamellprøver for å vurdere om karamellmassen er ferdig kokt. Drypp litt varm karamellmasse i en kopp med kaldt vann og kjenn på massen med fingrene. Dersom massen kan formes til en kule er den kokt ferdig.
6. Hell karamellmassen over på et bakepapir i en form og avkjøl.
7. Skjær eller klipp fløtekaramellene passende biter.
Tips!
Fløtekarameller er fine julegaver. Pakk de inn i cellofan eller ha i en eske som er dekket med silke- eller matpapir! Karameller inneholder mye sukker og holder seg derfor lenge, minst 1 måned i lufttett boks i kjøleskap og minst to uker i lufttett boks i romtemperatur. Om du oppbevarer dem i romtemperatur kan det være lurt å passe på at de ikke ligger for varmt, da de vil kunne miste fasongen. Fløtekarameller kan også fryses i opptil 3 måneder.
Se alle oppskrifter på julekaker
Over 90 oppskrifter på moderne og klassiske julekaker.
Fantastisk gode karameller! Litt for mye vaniljesukker etter min smak, så det halverer jeg mengden av neste gang. Jeg kokte til 120 grader og de ble perfekte. En oppskrift jeg kommer til å bruke fremover🤩
Så hyggelig å høre, Bente! Ja, enig at disse er veldig gode. Fint at du fant dine egen vri på oppskriften. Lykke til! 🙂
Høres enkelt, og godt ut. Har alltid hatt lyst til å finne en grei oppskrift, men bare dr i tt er til å finne. Men her er det virkelighet og ikke bare fantasien. Bilde ser også greit ut. 👍 er så bra å finne sånne oppskrifter på nettet. 😊
Da håper vi du lar deg friste til å lage disse! Lykke til, Karamellelsker, og takk for tilbakemeldingen 😊
Kjempegod oppskrift. Jeg har laget med smør før og ville prøve med Melange. Det ble faktisk de beste julekaramellene så langt🙂 tilsatte bittelitt salt mot slutten av koketiden.
Hei Ingrid! Så koselig å høre at dette er de beste julekaramellene, det setter vi stor pris på at du deler med oss 😊 Kos deg i førjulstiden! 😊
Disse ble jo så gode! Og holder formen. Aldri klart å få til karameller ordentlig før, men denne oppskriften funket fjell. Tipset om silikonformer var kjempesmart, det fungerer veldig bra 😃 Skulle ønske at det stod at det må koke ca 30 min hvis man ikke har sånn sukkertermometer, måtte innom en annen oppskrift for å se siden det er en del år siden sist jeg prøvde. Må lage flere for å gi bort til jul 🎄
Hei Marthe! Så hyggelig å høre at karamellene falt i smak! Koketiden vil nok variere noe, og det kan være grunnen til at den ikke er oppgitt i oppskriften. Kos deg i førjulstiden, og lykke til når du lager disse igjen! 🙂
Utrolig gode karameller! Vet ikke hva de som kommenterer under har gjort feil, men disse smaker hvertfall likt som andre karameller der du bruner sukkeret først.
Enkel oppskrift, Anbefales! 🙂
Hei Amalie! Så koselig å høre at både karamellene og oppskriften falt i smak! God bakelyst videre til deg, og takk for anbefaling! 🙂
Flott oppskrift. Lett å lage. Karamellene blir kjempegod. Jeg bruker silikonbrett av ulike små former (til jul bruker jeg en silikonbrett med juletrær, stjerne etc.) da løsner karamellene lett 🍬
Så hyggelig at du likte oppskriften, Lillian! Takk for tipset om silikonbrett, det skal prøves! 🙂
Veldig gode karameller 👌
Så hyggelig høre, Linn 🙂 Og riktig god juletid til deg og dine 🎄
Fikk ikke noen karameller med denne oppskriften. Som dere har skrevet i trinn 1: smelt smør og ha i sukker osv… smør skal helt til slutten etter å ha bestått karameltesten
Håper på refundasjon av varene som har blitt bortkastet siden lagde dobbelt
Så leit at du ikke er fornøyd med oppskriften vår, Anne Lise. Det er vanskeligere når oppskriften dobles, spesielt med en oppskrift man ikke har brukt før, så vi anbefaler som regel å starte med de oppgitte mengdene. Ellers er ikke så lett å si hva som har gått galt her, men man skal få gode karameller uavhengig av om man tilsetter smør før eller etter dråpetesten.
Det er ikke sånn en lager karameller
Vil gjerne høre hva du mener bør gjøres annerledes, Anne 😊
Denne oppskriften er helt fantastisk 🥰 har laget den til jul i 2 år nå med ulike varianter av topping. Hakkedemandler, maldon salt.
Disse varer dessverre ikke så lenge her i huset, for de spises fort opp.
Oppskrifter er helt perfekt med 4 porsjoners størrelse.
Hvor mange karameller får utifra 4 porsjoner
Hei Anette! Antall karameller kommer an på hvor store eller små du lager dem, men denne porsjonen bør gi deg minst 40 karameller. Lykke til 😊
Hva hvis jeg vil sende de i posten til Nordland som julegave?
E d ok bare innbakt i folie?
Hilsen
Unni
Hei Unni! Så hyggelig å gi fløtekarameller i julegave! 😊 Her ville jeg sendt de i en lufttett boks, slik at de har best holdbarhet.
Skal aldri bruke denne oppskriften igjen. Jeg fikk bare én stor karamell! Kjempe stor.
Hei Kornelis 😊 Hyggelig at du har prøvd oppskriften. Kan du ha glemt steg 7 – «Skjær eller klipp fløtekaramellene passende biter» ?
Hvis man ikke har termometer, kan du angi ca. min til myke karameller?
Å lage karameller uten termometer er fullt mulig og handler om å teste konsistensen underveis. For samme mengde som i denne oppskriften skal blandingen koke i ca. 30 minutter. Ta så dråpetesten: Hell en dråpe karamell i glass med kald vann. Karamellen er klar når den stivner og du kan forme den uten at den flyter ut igjen. Gjør gjerne testen flere ganger underveis. Lykke til 😊
Dette er jeg helt uenig i. Uten termometer skal det ingen ting til før du har knekk. Særlig om du ikke har prøvd dette før.
Det er riktig at det å lage karamell med termometer er enklere, men hvis man hele tiden passer på og tester jevnlig skal det være fullt mulig å lage god karamell uten termometer. Og som alltid: øvelse gjør mester 😊