Marvpostei

Middels
70 min.
Marvposteier regnes som en av de klassiske julekakene, og gjerne av det finere og mer avanserte slaget. Den eksklusive kaken har en smakskombinasjon av konjakk og mandler, og stammer fra omtrent år 1900. Før i tiden tilsatte man gjerne litt oksemarg i kakene. Marv er et gammelt ord for marg, derav navnet marvposteier. Denne julekaken er det mer jobb med enn mange av de andre julekakene, men det karakteristiske mandelfyllet er verdt strevet! Om du ikke vil skålde og male mandler til fyllet slik vi har gjort her, kan du bruke mandelmel i stedet, men pass da på at det ikke er fettredusert. Oppskriften gir cirka 16 kaker.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

Bunn:

  1. Del Melange i terninger og smuldre sammen med hvetemel til en sandaktig konsistens. Du kan bruke hendene eller kjøre det i en food processor.

  2. Tilsett eggeplomme, konjakk og vann. Jobb deigen raskt sammen med hendene. Pakk deigen med plast og la den ligge i kjøleskapet i minst 30 minutter, gjerne lenger.

  3. Forvarm ovnen til 200 grader og sett sandkakeformer utover på rist eller stekebrett.

  4. Ta av 1/5 av deigen og legg denne delen tilbake i kjøleskapet, denne skal brukes til å lage de dekorative kryssene på toppen.

  5. Kjevle ut resten av deigen på en melet benkeplate og kle sandkakeformene med deigen. Bruk litt hvetemel på hendene hvis deigen kjennes bløt.

  6. Tips! Om du ikke har sandkakeformer med slippbelegg kan du pensle dem lett med flytende Melange og drysse på litt semulegryn og riste ut det overflødige for at kakene skal løsne lett fra formene.

Marengsfyll:

  1. Stivpisk eggehviter og vend forsiktig inn malte mandler og siktet melis.

  2. Fyll hver sandkakeform med cirka 1 ss mandelmasse.

  3. Ta resten av deigen ut av kjøleskap og kjevle den tynt ut. Skjær tynne strimler med en kniv eller bakkelsspore og legg to strimler i kryss på hver kake.

  4. Stek kakene på nederste rille i cirka 20 minutter. På grunn av fyllet er det viktig at marvposteiene får god undervarme ellers kan de bli rå.

  5. La kakene avkjøles på rist før de tas ut av formene. Oppbevar dem i en tett boks eller frys dem ned til de skal spises.

Antall porsjoner:

  • BUNN:
  • 150 gram Melange
  • 150 gram siktet hvetemel
  • 1 stk eggeplomme
  • 1 ss konjakk eller svak eddik
  • 0.5 dl kaldt vann
  • MANDELMASSE:
  • 3 stk eggehviter
  • 150 gram mandle, skåldede og malte
  • 125 gram melis

Produkter i oppskriften

Bilde av Melange folie

Melange

Kommentarer

  • User
    Espen Tangen

    Har ikke dere blandet rekkefølgen på melis og mandler? 200 GR melis på 125 GR mandler virket da skrekkelig søtt. Registrer at andre oppskrifter har mer mandel enn melis.

    • User
      Ole Kristian/ Marthe

      Takk for innspill, Espen! Vi skal ta en ekstra gjennomgang av denne oppskriften og rette opp eventuelle feil 🙂

Lignende oppskrifter

Sandkaker

Middels
120 min.

Serinakaker

Middels
40 min.

Sjakkruter

Enkelt
35 min.