Serinakaker
Serinakaker er selvskrevne blant de syv sortene for veldig mange og er blitt bakt i Norge i over 100 år. Serinakaker er runde småkaker med riflemønster, knuste mandler og perlesukker på toppen. De er ikke ulike sandnøtter av utseende, men den karakteristiske, nevnte toppingen gjør at man kan skille de to. Oppskriften gir cirka 30 kaker.
Ingredienser
Pynt
Slik gjør du
1. Pisk Melange og sukker i en bolle til det er hvitt og kremaktig.
2. Tilsett egg og rør godt sammen.
3. Bland mel, vaniljesukker og hornsalt og sikt inn i bollen.
Tips!
Grunnen til at man gjerne bruker hornsalt i småkaker er at dette gjør kakene sprø. Har du ikke hornsalt tilgjengelig kan du bytte ut med tilsvarende mengde bakepulver, men vær da obs på at kakene vil bli mykere.
5. Kna alt sammen til en fast deig.
6. Trill tre pølser av deigen.
7. Del hver pølse opp i ti små emner som trilles runde. Sett kakene på en bakeplate dekket med bakepair.
8. Trykk kulene litt flate med en gaffel.
9. Pensle med vispet eggehvite.
10. Dryss over perlesukker og hakkede mandler.
11. Stek i stekeovn ved 180 grader i 10-12 minutter, midt i ovnen, til serinakakene er lysbrune. Avkjøl kakene på rist etter steking.
Se alle oppskrifter på julekaker
Over 90 oppskrifter på moderne og klassiske julekaker.
Hei har nylig bakt en porsjon hadde dem ikke så stor fikk ca 50 så brukte jeg meierismør kjempe god
Gøy å høre at du er fornøyd med oppskriften, Randulf! God jul, og lykke til med bakingen 🙂
Prøvde i går Kakene ble myke og smakte smør og knasende sukker ikke gode Hva har jeg gjort feil?
Hei Karin! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det er ikke godt å vite akkurat hva som gikk feil, men det er viktig å ikke arbeide for mye med deigen slik at den ikke blir for varm. Hvis hver kule er trillet for stor kan kakene bli myke, og steker for lite, slik at sukkeret ikke får smeltet nok. Håper det var til litt hjelp. Lykke til hvis du prøver igjen! 🙂
Har akkurat, og for første gang, bakt Serina kaker etter denne oppskrift. De ble meget vellykkede og smakte også godt. Tusen takk. Har i alle år bakt julekaker etter gamle oppskrifter, men fikk lyst til å prøve noe nytt. 👏😊
Det gleder vårt hjerte å høre at oppskriften falt i smak, Kicki! God jul til deg, og kos deg med kakene! 🙂
Kan vi bruke vanlig salt
Hei! Nei, hornsaltet kan ikke erstattes av vanlig salt. Da vil kakene ikke smake godt, så det anbefaler vi ikke. Lykke til! 🙂
Hei hvor mamge kjeks blir det ca utav en porsjon? 😊
Hei Camilla! Oppskriften gir cirka 30 kaker. Lykke til, og god bakelyst! 🙂
Kan man ha sjokolade i deigen?
Hei Kåre Odd! Å tilsette sjokolade vil gi en veldig annerledes smak på serinakakene enn den originale smaken. Lykke til! 🙂
Hva kan jeg bruke i stedet for perlesukker?
Kan man bruke havsalt eller Himalaya osv?
Hei Christian! Å bytte ut sukkeret med salt vil gi en veldig annerledes smak på serinakakene enn den originale smaken. Hvis du ikke ønsker å bruke perlesukker kan du eventuelt bare dekorere kakene med hakkede mandler, og droppe perlesukkeret helt. Lykke til! 🙂
Eg forsto ikke heiltopskriften din mils😒😞😩
Beklager sent svar 😅
Vi vil gjerne hjelpe deg, men da er det fint om du kan forklare litt nærmere hva det er det du ikke forstår med oppskriften?
De blei kjempe gode , men isteden for mandler brukte jeg pistasjenøtter , å det smakte veldig godt.
Hei Ann Torhild, det høres ut som et supergodt alternativ! Takk for tips 🙂
Har prøvd med både Melange og meierismør, ble ikke så sprøe med meierismør, så derfor bruker jeg kun Melange!
Så hyggelig å høre, Arna Irene! Den ekstra sprø konsistensen er en av grunnene til at mange foretrekker å bruke Melange til julebaksten. God bakelyst 😊
Hvorfor ikke meierismør?
Hei Mette! Dersom man foretrekker meierismør, så kan man helt fint bruke det. 😊 Lykke til med bakingen!
Er 1 krm like mye som 1 teskje
Hei Anne Karin! 1 teskje = 5 kryddermål 😊
Hvor mye er 1 krm?
Hei Eli! 1 kryddermål (krm) = 1 milliliter (ml). 😊