Sjakkruter

Enkelt
35 min.
Disse klassiske småkakene er laget av mørdeig i to farger, satt sammen som et sjakkbrett. For mange et selvskrevet slag til jul, men de passer like godt som småkaker hele året. Oppskriften gir cirka 24 småkaker.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

  1. Smuldre inn 200 gram Melange i hvetemel og melis med håndmikser.

  2. Elt deigen videre for hånd til du har fått en fin og glatt deig.

  3. Del deigen i to deler.

  4. Elt inn vaniljesukker i den første delen og kakaopulver i den andre.

  5. Del vaniljedeigen og kakaodeigen i to emner. Rull hvert emne til pølser, cirka 1,5 centimeter i diameter.

  6. Legg plastfolie på benken og sett sammen lys og mørk pølse i to lag slik at du får sjakkmønster. Rull plastfolien rundt og press pølsen lett sammen og form sidene ved å presse de mot bordet.

  7. Sett pølsen med plastfolie i fryseren i 10 minutter eller i kjøleskap i cirka 30 minutter.

  8. Sett ovnen på 175 grader.

  9. Ta av plastfolien og del sjakkpølsen i skiver på 0.5 til 1 centimeter. Legg sjakkrutene på et bakepapir.

  10. Stek på midterste rille i 10 minutter og la sjakkrutene avkjøles helt på en rist.

  11. Tips! Sjakkruter holder seg minst en måned i vanlig kakeboks oppbevart på et mørkt og tørt sted. Om de skal fryses er det best å fryse deigen som pakkes inn i plastfolie.

Antall porsjoner:

  • 200 gram Melange
  • 250 gram siktet hvetemel
  • 100 gram melis
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 ss kakaopulver

Produkter i oppskriften

Bilde av Melange folie

Melange

Kommentarer

  • Bruker
    Sonja Fosse.

    Eg undrast på om ikkje Melange har endra eigenskap nå når det er mykje olje i.Tykkjer julebaksten vart annleis i år .kakene flyt meir utover?.Smelta Melange «skilte» seg ,litt «smør» og mykje «vatn».Annleis smak på kakene???

    • Bruker
      Lena Eidsmo

      Jeg opplever at det er mye «vann» i Melange i år.. aldri hatt dette problemet før, men tror jeg må gå over til meierismør skal det fortsette slik..

    • Mills
      Anne Cathrine,

      Hei Sonja! Så trist å høre at du er misfornøyd med Melange. I følge produktutviklerne her hos oss gjorde vi en mindre endring i 2019, hvor vi reduserte mengden salt og fett i produktet. Denne justeringen er en større del av Mills AS sitt arbeid med saltreduksjon og redusering av mettet fett. Slike endringer er det lagt mye arbeid i, og det er gjort mange tester for å sikre at dette ikke endrer og påvirker egenskapene til Melange. Vi vil gjerne undersøke det du beskriver nærmere. Ta kontakt med oss via dette skjemaet: https://www.mills.no/kontakt/reklamasjonsskjema/, så får vi registrert det i systemet vårt og hjulpet deg videre på best mulig måte. Vennlig hilsen Anne Cathrine

    • Bruker
      Royhåkon olsen

      Skal kakkene være bløte når dem e ferdige eller harde

      • Mills
        Anne Cathrine,

        Hei Royhåkon! Kakene skal være harde når de kommer ut av ovnen. Lykke til!

  • Bruker
    Bjørnar Ananiassen

    Lærte at sjakkrute og silkekaker ikke er helt det samme.
    Har nesten samme oppskrift på silkekaker men der er det potetmel og ikke melis.
    Det er også litt mindre vanilje, siden vaniljen blir spredd i hele deigen.
    Personlig liker jeg silkekaker pga av det er mindre vaniljesmak en det er i sjakkruter.
    Uansett begge er gode 👍 god jul🤶🏻

    • Mills
      Anne Cathrine,

      Takk for den fine forklaringen, Bjørnar! God jul til deg også 🎄

    • Bruker
      Ranveig Nilsen ;-)

      Bjørnar æ har også den oppskrifta»silkekaker/sjakkruter» å det vvar den beste kake sorten for mæ da æ vokste opp.Ha ei fin jul og et godt nytt år!

Se flere kommentarer Se flere kommentarer

Lignende oppskrifter