Bouillabaisse – fransk fiskesuppe

Middels
60 min.
Bouillabaise var opprinnelig en rett som ble laget med usolgt fisk fra Middelhavet, som skorpionfisk, St. Petersfisk eller havål. I dag er bouillabaisse en klassisk fransk rett mange forbinder med Marseille. Den franske kokken Laurent Benguigui kommer fra Sør-Frankrike og anbefaler på det sterkeste å spise fiskesuppen i «le vieux port», gamlehavnen i Marseille. Her får du hans versjon av oppskriften.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

  1. Hell hvitvin i en stor kasserolle og kok opp. La vinen koke et par minutter slik at alkoholen fordamper.

  2. Skyll og rens blåskjellene i en sil med rennende kaldt vann. Kast knuste skjell og skjell som ikke lukker seg.

  3. Tilsett blåskjellene i kasserollen og sett på lokk. La skjellene dampe i 2-3 minutter, til de har åpnet seg. Rens de åpne skjellene og behold noen hele til å toppe suppen før servering. Kast skjell som ikke har åpnet seg i det hele tatt.

  4. Sil kraften fra blåskjellene og sett både kraft og blåskjell til side til senere.

  5. Kok opp en liten kjele med vann.

  6. Skjær et lite kryss i stilken på hver tomat. Legg tomatene i det kokende vannet og la de ligge i 1-2 minutter til du ser at skinnet løsner. Legg tomatene over i en bolle med iskaldt vann og fjern deretter skinnet.

  7. Skrell og skjær opp gulrot, stangselleri, fennikel, purre og tomater. Finhakk løk og hvitløk.

  8. Varm opp Olivero Flytende i gryten som ble brukt til å dampe blåskjellene. Fres finhakket løk og hvitløk til løken blir blank og myk.

  9. Hell kraften fra blåskjellene og fiskefond i et desilitermål. Fyll på med vann til du har 1,5 liter kraft til sammen. Hell over i kasserollen.

  10. Tilsett alle grønnsakene, laurbærblad, fersk timian og persille. La alt småkoke på svak varme i 30 minutter.

  11. Skjær torskefiletene i biter på ca. 3×3 centimeter og legg i suppen sammen med safran. La fisken trekke i 10 minutter.

  12. Ha til slutt blåskjell og reker i suppen og la de bli gjennomvarme. Topp med hele blåskjell og finhakket bladpersille, og server med godt brød til.

Antall porsjoner:

  • 3 dl hvitvin
  • 500 gram blåskjell
  • 4 stk tomat
  • 3 stk gulrøtter
  • 2 stk purre (den hvite delen)
  • 3 stilker stangselleri
  • 1 stk fennikel
  • 2 stk gul løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 50 gram Olivero Steke og Bake
  • 3 ss fiskefond
  • 1.2 dl vann
  • 2 ss bladpersille
  • 1 stk laubærblad
  • 1 ss fersk timian
  • 1 ts safran (1 ts = 0.5 gram)
  • 600 gram torskefilet
  • 300 gram reker uten skall

Produkter i oppskriften

Olivero steke og bake

Olivero Steke og Bake

Kommentarer

  • User
    Else

    Det må da være enklere å bruke olivenolje. Trenger ikke kjøpe egen margarin til dette.

  • User
    Liv berger

    I Frankrike brukes vel ikke Olivero ??

    • User
      Espen Wettre

      Hahaha! Nei, det skal være sikkert!

Lignende oppskrifter

Coq au vin

Middels
120 min.

Sole á la Meunière – stekt flyndre i smørsaus

Enkelt
20 min.

Spaghetti vongole – pasta med skjell

Enkelt
30 min.