Crêpes – enkel guide til franske pannekaker
Har du vært i Frankrike har du helt sikkert smakt crêpes – velduftende pannekaker som selges på hvert gatehjørne fra små boder på hjul. De franske pannekakene er kjent for å være tynne og delikate, og for å få til dette er det viktig at røren har den riktige konsistensen. Vi har fått oppskriften vår fra den franske kokken Laurent Benguigui og han har et par triks i ermet for å få pannekakene helt perfekte. Disse deler han med oss i den praktiske steg for steg-beskrivelsen under. Oppskriften gir cirka 10 pannekaker.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Varm opp Olivero i en liten kasserolle på middels sterk varme, til det får en lysebrun farge. Sett til avkjøling i 5 minutter. Du kan sløyfe dette steget, men bruningen vil gi pannekakene ekstra god smak.
2. Pisk sammen egg og romtemperert melk i en blandebolle. Ved å bruke romtemperert melk er det lettere å unngå klumper i røra når du senere skal blande den med melet.
3. Sikt sammen hvetemel, melis og salt i en annen bolle.
4. Lag en liten grop i midten av melblandingen og tilsett eggeblandingen litt og litt mens du rører.
5. Tilsett Olivero til slutt og rør godt sammen. Dekk til bollen med et fuktig klede og la røren stå 1 time. Da får melet tid til å trekke til seg væsken og røren får riktig konsistens.
6. Sjekk at pannekakerøra har den riktige konsistensen: Dypp en spiseskje i røren og trekk en linje på baksiden av skjeen med fingeren. Linjen skal bli stående og ikke fylles igjen med en gang. Er deigen for flytende kan du tilsette mer mel. Dersom den er for tykk kan du tilsette litt vann.
7. Ha litt Olivero Flytende i en stekepanne med relativt sterk varme. I Frankrike stekes ofte pannekakene på takke, men du kan fint bruke en vanlig stekepanne med slippbelegg, som for eksempel teflon.
8. Hell litt røre i stekepannen og snu på pannen til du har fordelt den i et jevnt, tynt lag. Snu pannekakene når oversiden har stivnet og undersiden har fått fin og lys farge. Bruker du lav varme og lengre steketid kan pannekakene lett bli gummiaktige.
9. Brett pannekakene i fire og server gjerne med en klatt krem eller litt is, og et dryss melis.
10. Takk Laurent for oppskriften: Laurent Benguigui – latable.no
Olivero inneholder altfor mye vann og egner seg dårlig til bruning. Den koker mer enn den brunes. I tillegg gir den brunt bunnfall som klumper seg. (Smør inneholder også litt vann men mye mindre.)
Olivero inneholder videre en lang rekke med tilsetningsstoffer og er det jeg ville kalle et ultraprosessert produkt, som selges under dekke av oliven. Ikke bra.
Hei Espen. Takk for godt innspill. Vi hadde tidligere en variant av Olivero som var laget spesielt til steking og baking, og oppskriften var opprinnelig laget med denne varianten. Vi skal gjøre en ny test og vurdere hva vi gjør videre med oppskriften. Fint at du sa ifra! Hilsen Grete
Hvor mange crêpes gir denne oppskriften?
5 porsjoner? Er det en til hver eller…?
Hei Liv! Oppskriften gir cirka 10 pannekaker. Lykke til! 🙂
Hei! Hvor mage pannekaker blir det hvis det er syv porsjoner
Hei Nils! Med 2 pannekaker pr porsjon gir 7 porsjoner 14 pannekaker. Lykke til! 🙂
Har fast tradisjon med pannekakemandag her, fikk høre at denne smakte helt likt som ene sin farmor!
Så koselig med egen pannekakedag! Kanskje du vil prøve denne oppskriften en gang? God pannekakemandag 😊
Går det an å fryse røren? Ble endel til over her😃
Hei, Nina! Røren kan fint fryses ned 🙂
Franske pannekaker inneholder ikke melis!!
Hei Liv. Det finnes mange varianter av franske pannekaker og her har vår franske kokk tipset om en av de som inneholder melis. Dersom man ikke ønsker å bruke melis, så kan man fjerne det fra oppskriften 🙂 Vi håper det smaker!
Eller Olivero! 🙂
Du kan fint bruke smør eller margarin om du foretrekker det, Wilhelm 👍
Det har du rett i…jeg bor i Frankrike