Slik lykkes du med franske makroner

Avansert
90 min.
Franske makroner er lekre å se på og smaker himmelsk, men kan være litt vanskelige å lage selv. Her får du en praktisk steg for steg-beskrivelse av den franske kokken Laurent Benguigui som gjør det enklere å lykkes med de søte munnfullene. Du kan fylle makronene med akkurat de smakene du ønsker. Nederst i saken finner du link til oppskrift på to av de mest vanlige: sitronfyll og sjokoladefyll. 1 porsjon av denne røren gir 6-8 ferdige makroner.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

 1. Sikt sammen melis og mandelmel to ganger for en ekstra fin blanding. Her kan du bruke ferdig, finmalt mandelmel (ikke fettredusert, dette vil gi tørre og ujevne makroner) eller hele mandler. Hele mandler må i så fall males ekstra fint med en food processor og deretter siktes to ganger.

 2. Pisk romtempererte eggehviter og salt sammen til en stiv marengs. Romtempererte egg er nemlig enklere å stivpiske enn kjøleskapskalde egg.  Fordi egg varierer i størrelse er eggehvitene oppgitt i gram i stedet for antall egg. Det er også viktig å at bakebollen er helt ren, ellers vil ikke eggehvitene bli stive nok. Marengsen er klar når du kan snu bollen på hodet uten at den faller ut.

 3. Pisk inn litt og litt sukker til alt er pisket inn i marengsen. Tilsett ønsket mengde konditorfarge. Her er det best å bruke gel-baserte konditorfarger eller pulverfarge. De gir klarere farge og du risikerer ikke at det kommer for mye væske i makronmassen.

 4. Bruk slikkepott og rør mandelmassen inn i marengsen. Rør fra kanten inn mot midten og pass på å få med alt i bunnen. Røren skal være blank og nok sammenhengende til at du kan «tegne» et åttetall som ikke flyter ut.

 5. Bruk makronmatte eller klipp til bakepapir slik at det ligger flatt. Bakepapiret festes til stekebrettet med litt vann, olje eller en liten klatt makronmasse i hjørnene. For at makronene skal bli like store er det lurt å bruke en mal. Har du ikke makronmatte kan du lage din egen på undersiden av bakepapiret. Tegn opp sirkler med god avstand ved hjelp av en 5-kroning (2,5 cm i diameter).

 6. Fyll makronmassen på en sprøytepose med rund tipp og sprøyt ut pletter på cirka 2,5 til 3 cm (dette vil gi 12 til 16 makroner per stekebrett). Husk at massen kommer til å flyte ut litt, så ikke lag dem for store.

 7. Slå stekebrettet hardt i kjøkkenbenken til makronene har en jevn overflate uten spor etter sprøytetippen. Jo flere ganger stekebrettet dunkes i underlaget, jo større sjanse er det for at du blir kvitt luftbobler og ujevnheter i makronene. 5 til 10 ganger burde være nok.

 8. La makronene tørke 30 til 60 minutter i romtemperatur til det dannes en tørr hinne. Denne hinnen sørger for at makronene får en glatt overflate når de stekes.Stek midt i ovnen i 13 til 15 minutter på 150 grader. Riktig steketid vil variere fra ovn til ovn. La makronene avkjøles helt før de løftes av stekebrettet.

 9. Fyll sitronkremen på en sprøytepose med rund tipp og sprøyt på halvparten av makronene. Legg så en usprøytet makron på toppen. La makronene hvilke i kjøleskapet i 24 timer for å få riktig smak og konsistens.

Vanlige feil:

 1. Om luften ikke slås ut av makronene før de tørkes vil du ha større sjanse for å få luftbobler og ujevnheter i makronene.

 2. Om man ikke lar makronene tørke før steking vil fuktigheten finne veien gjennom toppen og danne sprekker i makronene når de utsettes for varme. Den tørkede hinnen sørger for at fuktigheten forsvinner ut gjennom sidene og toppen forblir glatt og fin.

 3.  

  Takk Laurent for oppskriften: Laurent Benguigui – latable.no

Antall porsjoner:

 • 160 gram melis
 • 90 gram mandelmel (ikke fettredusert)
 • 75 gram eggehvite (romtemperert)
 • 0.25 ts salt
 • 15 gram sukker
 • Ønsket mengde konditorfarge

Kommentarer

Lignende oppskrifter

Franske sitronmakroner

Avansert
210 min.

Fransk sitronterte med marengs

Middels
120 min.

Franske sjokolademakroner

Enkelt
90 min.