Eltefritt havrebrød
Et luftig og saftig brød som er perfekt når du vil ha nystekt brød til frokost, men ikke vil bruke mye tid på elting. Deigen lager du på 10 minutter og så lar du gjæren gjøre jobben mens du sover godt. Med mye havregryn og grovt mel i brødet, får du et brød som metter godt og passer perfekt i matpakken. Oppskriften gir 1 brød og er laget i en brødform på 2 liter.
Ingredienser
Slik gjør du
1. Bland sammen siktet hvetemel, sammalt hvete, havregryn, salt og tørrgjær i en bolle.
2. Tilsett vann og honning og rør sammen ingrediensene til du har en løs deig.
3. Dekk bollen med plast og la deigen heve på kjøkkenbenken over natten. Deigen bør heve i minst 8 timer, men ikke lenger enn 18 timer. Da risikerer du at gjæren dør og brødet hever ikke.
4. Ha brøddeigen over i en godt smurt brødform og la den hvile i 30 minutter.
5. Varm opp stekeovnen til 260 grader.
6. Sett brødformen inn i ovnen på midterste rille og senk temperaturen til 200 grader.
7. Stek brødet i 55 minutter.
8. Ta brødet ut av formen umiddelbart etter at det er ferdigstekt og la det avkjøle på en rist. Dette er viktig for å få ut dampen og få sprø skorpe.
9. La brødet hvile i minst 10 minutter før du skjærer i det.
10. Server nystekt brød med Soft Flora og ditt favorittpålegg.
Tips!
Vil du ha brødet klart samme dag? Bruk 1 pose tørrgjær og la deigen heve på et lunt sted i 1 time.
Jeg elsker dette brødet og det har blitt et fast innslag med nystekt brød på søndager hos oss! Det eneste jeg har problemer med er å beholde ferskheten under/etter nedfrysing. Jeg pleier å lage to brød av gangen og fryser ned halve brød i plast-/fryseposer når brødene er avkjølt, og så legger jeg de på benken for tining kvelden før vi skal spise de. Da opplever jeg brødene som tørre og litt kompakte. Hvordan anbefaler dere å fryse og tine brødene for å bevare mest mulig ferskhet?
Hei Sandra! Så hyggelig å høre at oppskriften faller i smak. Hvis du pakker ned brødet i tett plastpose med en gang det har blitt såvidt avkjølt bevares ferskheten mest mulig. Etter tining kan du også varme det i ovnen i 5 minutter på 180 grader. Et annet alternativ er å fryse ned brød i skiver, som noen sverger til. Lykke til! 🙂
5 dl vann er ikke nok væske? Skulle det vært 10 dl? Deigen er overhodet ikke fuktig og klissete med bare 5 dl vann…?
Hei Liv! Prøv deg litt fram med mer væske hvis du synes deigen blir for kompakt. Melets evne til å tiltrekke seg fuktighet varierer, og oppskriften er ment å være veiledende. Deigen skal ikke være for løs, men klissete i konsistensen. Lykke til med baksten! 😊
Nydelige brød
Jeg har brukt spelt hvetemel.
Fantastisk god konsistens og smaker nydelig. Og så er det jo så lettvindt 👌🏻
Så hyggelig at du liker denne oppskriften, Siv Anne! Takk skal du ha for tilbakemeldingen. Enig i at dette brødet smaker nydelig. God bakelyst til deg! 🙂
Brødet er kjempe gode og de hever veldig bra,lette å ta inn i formen.
Så hyggelig å høre at du er fornøyd med oppskriften, og at brødene smaker godt, Ingunn! Det setter vi stor pris på at du deler, takk skal du ha, og lykke til med baksten 🙂
Har forsøkt oppskriften to ganger nå, men får ikke deigen til å heve når jeg kun bruker 1ts tørrgjær og lar den heve over natten. Den har stått opptil 14 t, uten at noe har skjedd… Hever dermed heller ikke på etterhevingen. Har du tips? Må jeg røre mer i deigen når jeg lager den, kanskje?
Hei Kaja! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det er ikke godt å si hva som er årsaken. Har du vært nøye med målene? Denne deigen skal være ganske løs og klissete sammenlignet med vanlig gjærdeig. Lykke til hvis du prøver igjen. Øvelse gjør mester, og ikke gi opp! 🙂
Deilig brød🌞 hadde ikke samalt hvete men brukte grovbakst og det ble veldig bra🙏 kjempeenkelt😍
Så koselig å høre at du synes brødet smaker deilig, Astrid Johanne! Og takk for tipset om å bruke grovbakst, det må vi prøve en dag. God bakelyst til deg! 🙂
Hei! Har dere næringsinnholdet på denne per 100g? I alle fall kcal. Greit å vite kcal i det minste
Hei Hallvard! Takk for henvendelsen din. Den er sendt videre til vår ernæringsekspert, og vi oppdaterer deg så fort som mulig 🙂
Hei igjen Hallvard! Beklager sent svar på denne. Hele brødoppskriften gir 2226 kcal og 74,5 g protein. Protein utgjør 13 prosent av energiinnholdet i oppskriften, mens fett utgjør 6 prosent og karbohydrat 76 %. Kalorier pr. skive avhenger av hvor tykke skiver du skjærer, så det vil variere. Lykke til med baksten! 😊
Han man erstatte noe av hvetemelet med mandelmel?
Hei Annette! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å bruke mandelmel. Prøv deg litt frem, og fortell oss gjerne hvordan det gikk 🙂
Nydelige bød baker 3 stk hver gang
Men må jeg dobble gjæren til 3 ts eller kanskje holder d med 2 ts gjær
Hei Mona! Vi anbefaler ikke å redusere gjærmengden, men prøv deg litt frem, og se hva som passer for deg. Lykke til! 🙂
Jeg baker alltid to brød, med 1 ta gjær, det fungerer i allefall helt fint.
Godt å høre, Cornelia, takk skal du ha! Her får hver enkelt prøve seg litt frem, og finne ut av hva som passer best. God bakelyst til deg 🙂
Kan man droppe honning ? Og i såfall, hva bruker man i stedet ?
Hei Bodil! Du kan droppe honningen, men vær oppmerksom på at både smaken og konsistens ikke blir helt den samme. Du kan erstatte honningen med annen type valgfri søtning, som for eksempel alle typer sirup eller sukker. Lykke til! 🙂
Hei! Om jeg bruker 2 x 1,3 L former til mengden til 1 porsjon. Skal steketiden da være mindre? Jeg hadde dessverre ikke 2L stekeformer..
Hilsen førstegangs brødbaker 🙂
Hei Marte! Ja, det stemmer at steketiden da blir noe kortere, ca 40 minutter vil nok holde. Lykke til! 🙂
Mulig å bruke surdeig i dette brødet ?
Hei OA! Ja, det kan du. Lykke til! 🙂
Det ble et godt og saftig brød. Jeg reduserte mengden honning og tok en dl. Olje i det. Det ble også godt.
Hei Anna Helene! Godt å høre at du liker oppskriften, og fant din egen vri på den. Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med baksten! 🙂
Ramlet over denne oppskriften, og endte med et fantastisk godt brød. Og det første brødet jeg har fått til, etter 2 år med mange feilslåtte forsøk med andre oppskrifter.
Dette blir det brødet jeg kommer til å bake heretter!
Det ble perfekt i smak, perfekt stekt, og fikk masse skryt av andre også.
Eneste jeg gjorde forskjellig var at jeg satte ved en skål med vann under stekingen. Og at jeg stekte på 220 ikke 210, men det er jo pga ovnen min, ikke oppskriften.
Tusen takk!
Hilsen en glad brødbaker 🙂
Så hyggelig å høre at du er fornøyd med oppskriften og baksten, Anne! Takk for tips om vannskålen, da fikk du sikkert en sprø og fin skorpe. Lykke til med bakingen 🙂
Elsker dette brødet, tar alltid med ganske mye frø i tillegg til havregrynet. Nam.
Jeg har et spørsmål! Er det mulig å lage brødet til rundstykker isteden?
Hei Sonya! Så hyggelig å høre at brødet faller i smak. Du kan lage rundstykker isteden, men da er det lurt med muffinsformer hvis deigen er for løs. Steketiden må også justeres ned. Alternativt kan disse oppskriftene på rundstykker friste deg? https://mills.no/soft-flora/oppskrift/eltefrie-frokostbriks/ og https://mills.no/soft-flora/oppskrift/eltefrie-havrerundstykker/ Lykke til med bakingen! 🙂
Sonya: jeg bruker også endel frø… Men opplever at steketiden bli mye lenge. Mulig det der pga jeg bløttlegger frøene. Hva er din opplevelse?
Jeg bruker den brødformen du skriver men brødet blir ikke så mye høyere en kanten. Men saftig og luftig inni. Blir deres brød mye høyere?
Hei Trine! Det høres helt riktig ut at brødet ikke blir høyere enn kanten på formen. Håper det smaker, og lykke til med baksten! 🙂
Nydelig brød!
Jeg setter inn en liten skål med vann og da blir skorpen ekstra sprø 🙂
Takk for hyggelig tilbakemelding og tips om vannskål for ekstra sprø skorpe, Elin! Det skal vi prøve en dag. Lykke til med baksten 🙂
Wow! Jeg lagde dette brødet for første gang i dag, mulig jeg hadde flaks, men det er det luftigste brødet jeg har laget noen gang! 🙂 Takk for en super oppskrift!
Så hyggelig å høre at oppskriften faller i smak hos deg, Julie, og at baksten ble vellykket! Det blir vi veldig glade for å høre. Lykke til med matlagingen i høst! 🙂
Hei. Takk for en super oppskrift. Skal bake fir andre gang nå etter første vellykkede forsøk forrige uke. Lurte på om det går fint å heve deigen under lokk eller bør det være litt lufttilførsel? Har bakeboller med lokk så tenkte det var genialt dersom det er lurt.
Takk for svar 😀 🙂
Hei Siri! Lokk går fint på bakebollen, lykke til! 🙂
Funker denne like fint glutenfri?
Hei Mali! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å erstatte melet med rene glutenfrie meltyper som bokhvetemel, maismel og havregryn. Lykke til hvis du prøver, og fortell oss gjerne hvordan det gikk 🙂
Hei! Er det noe mulighet å få denne oppskriften i dl istedet for gram på melet? Student her, og har ikke kjøpt meg vekt hehe!
Hei Andrine! Her finner du link til tabell for omregning: https://mills.no/melange/slik-baker-du-uten-kjokkenvekt/ Lykke til med brødbakingen! 🙂
Min stekeovn går kun til 250 grader. Er det kritisk at ovnen må oppvarmes til 260 grade? ( gradene skal jo settes ned til 200 grader når setter i brød deigen i ovnen).
Hei Hans! Det går fint, lykke til! 🙂
Hei, ovnen min går kun opp til 230 C, vil det været et problem når jeg skal steke brødet?
Hei Tuva! Det skal gå fint, du kan eventuelt la det steke noen minutter lengre, lykke til! 🙂
Hvor mange kcal og proteiner er det i hele brødet? Evt per 100g?
Spørsmålet er sendt videre til vår ernæringsekspert som svarer deg så fort som mulig, Tomine! 🙂
Hei igjen Tomine! Beklager sent svar på denne. Ifølge vår ernæringsekspert gir hele brødoppskriften 2226 kcal og 74,5 g protein. Protein utgjør 13 prosent av energiinnholdet i oppskriften, mens fett utgjør 6 prosent og karbohydrat 76 %. Lykke til med baksten! 😊
Hvordan er det og fryse dette brødet?
Det går fint å fryse, Malin! Varm det gjerne opp litt i ovnen før servering. Lykke til 🙂
Hei, kan du fryse brødet? Og vil det smake like godt når du tiner det?
Hei C! Ja, brødet kan du fryse, og det smaker like godt etter tining, og blir ekstra godt hvis du varmer det litt i ovnen før servering. Lykke til! 🙂
Noen som vet ca mye kcal og protein det er i brødet? Evt pr skive?
Hei R! Vår ernæringsekspert kan svare deg på det, og jeg legger inn svaret her så fort jeg hører fra henne. 🙂
Hei, og beklager at du ikke har fått svar på denne tidligere. Spørsmålet er nå sendt til vår ernæringsekspert, og du vil få svar så fort som mulig. Takk for tålmodigheten! 🙂
Skal det ikke være noe fett i brødet?
Hei Anne! Nei, det er ikke fett i denne oppskriften. Lykke til! 🙂
Har ferie og er på hytta. Andre gang jeg bruker denne oppskriften. Veldig godt brød som er enkel å lage til hele familien!
Favoritt!
Så hyggelig at oppskriften og brødet faller i smak, Kate! God bakelyst og ferie videre til deg! 🙂
Bakt mitt andre brød i dag.
Det jeg bakte i går var nydelig og prøver på samme resultat i dag.
Tror dette blir en favoritt!
Så hyggelig at dette kan bli din favoritt, Heidi! Det setter vi stor pris på å høre. Lykke til med bakingen i sommer, og fortell oss gjerne hvordan det går 🙂
Jeg har bakt dette brødet jevnt i lang tid nå. Det smaker veldig godt. Men jeg har to spørsmål:
Jeg baker3 brød om gangen, hvor mye bør jeg da forlenge steketiden?
Brødet virker og smaker gjennomstekt, men likevel setter det seg liksom et tynt deiglag på hver side av brødkniven når jeg skjærer det opp, hva er det som er årsak til det?
Hei Turid! Eltefri bakst er enkel, men mange har erfaring med at det kan gi ulikt resultat fra gang til gang. Det er ikke alltid lett å vite nøyaktig årsak, fordi alle elementene som for kort eller lang hevetid, væskemengde, meltype og steketid spiller inn på resultatet. Baker du flere brød samtidig kan du legge til circa 10 minutter i steketid, men fordi alle ovner er forskjellige anbefaler vi at du prøver deg litt fram. Lykke til med bakingen! 🙂
Jeg har tidligere erfart det samme etter brødbaking med ulike oppskrifter. Også om jeg hadde fått den «hule» lyden ved å dunke/knipse på undersiden av brødet.
Et tips er å måle temperaturen i brødet når du tror det er ferdig.
Stikker steiketermometeret midt i brødet. Om temperaturen er mindre enn ca. 97 grader Celsius, så pleier jeg å steike det ca 15 min. lenger – gjerne etter å ha tatt det ut av forma/formene om det løsner greit. Og måler på nytt.
Grovbrødene jeg baker pleier jeg å la stå til temperaturen er ca. 98 grader.
Et raskt digitalt mattermometer er også nyttig til mye annen matlaging.
Takk for dine gode innspill, Jens! 😊
Synes brødet ble veldig bra, men hadde tendens til både smak og lukt av gjær. Hva kan dette skyldes?
Hei Trude! Det kan være mange årsaker til at brødet lukter og smaker av gjær. Både gjærmengden, for kort eller lang hevetid, væskemengde og steking kan påvirke resultatet, så det er ikke godt å si akkurat hvorfor det ble slik denne gangen. Vi håper du vil prøve igjen. Lykke til! 🙂
Jeg har samme opplevelse. I en liknende oppskrift sier dere at gjærmengden skal kuttes til en fjerdedel ved langtidsheving. Jeg skal prøve det neste gang!
Hei Frøydis! Ja, det gjelder å prøve seg litt frem for å finne det beste resultatet, lykke til! 🙂
Veldig god smak👍 æ var litt uheldig med hevingen men går greit å spise, prøver igjen, takk for oppskriften.
Godt å høre at smaken var god, selv om du ikke var helt fornøyd med hevingen. Lykke til når du prøver igjen, og god sommer til deg! 🙂
Lager dette ganske jevnt til min samboer, da han trenger speltbrød og det ikke er så mange billige varianter i butikken av det. Han elsker det, og tåler det så mye bedre enn kjøpebrød👍
Så hyggelig å høre at du baker dette jevnlig, Torill! Samboeren er heldig. Tusen takk for tilbakemeldingen, og god bakelyst 🙂
Fantastisk brød! 😉👌Saftig med sprø skorpe. Perfekt som barnehagebrød. Jeg hevet i 1 time og stekte det i 50 min (relativt ny ovn) brukte litt sukker siden jeg ikke hadde honning. Neste gang skal jeg teste med litt solsikkefrø i. Takk for oppskrift ⭐️
Så koselig å høre at brødet falt i smak, Anette! Takk skal du ha. Det høres nydelig ut med solsikkefrø i. Lykke til med bakingen 🙂
Skal ha brødskiver til mandag når eg skal på jobb, og no er det søndag snart og eg har ikkje brød i huset. Satser på at dette kan bli min nye favoritt. Har hatt i ei gulerot i deigen. Tenker eg skal lage litt prim til å smøre på nysteikte skiver utpå ettermiddagen.
Håper det smakte, Knut! Fortell oss gjerne om det blir din nye favoritt. Lykke til med bakingen 🙂
Hei! Satte akkurat deigen. Kan du forklare hvorfor det brukes kaldt vann? Vil gjæren gjøre jobben selvom?
Hei Eskild! Det er kaldt vann på grunn av at deigen langtidsheves, og gjæren trenger minst 8 timer på å gjøre jobben. Lykke til med bakingen 🙂
Altså, stekes i 55 minutter?? Det er aaaaltfoooor lenge, mitt har støtt inne i 33 minutter og er brunt på toppen (med antydning til svart)!!
Hei Birgitta! Steketiden som er oppgitt i oppskriftene våre er ment å være veiledende. Dette er fordi alle ovner er litt forskjellige, og en må tilpasse og justere etter hva som passer best for seg. Flott at du fant en steketid som passet din ovn. Håper det smakte! 🙂
Husket du å senke temp fra 260 til 200 før du satt inn brødet?
Har akkurat satt deigen. Det å røre ut honning er litt av en prøvelse, så spent på om den har fordelt seg i deigen (for det er ikke noe for de med svake armer).
Likte at den ikke må på benken etter heving, for jeg hadde funnet en annen oppskrift som «krevde» det og det ble ikke armene helt happy for! Fortsettelse følger…………….
😉
Takk for tilbakemeldingen, håper baksten ble vellykket, Birgitta! 😊
Eg har funnet ut at honningen fordeles best i deigen hvis du først rører den ut i vannet👍
Er temperaturen varmluft eller over/undervarme?
Hei Elisabeth! Bruk over/undervarme. Du kan ta utgangspunkt i at det alltid er det i våre oppskrifter, hvis ikke annet er oppgitt. Lykke til med bakingen 🙂
Kan man skippe honningen?
Hei Anni! Det kan du, men vær oppmerksom på at både konsistens og smak på brødet ikke vil bli det samme som nå du inkluderer honningen. Lykke til! 😊
Elsker denne oppskriften!!
Bakt brødet i mange mnd nå, å får mye skryt av det.
Varierer med sammalt hvete fin og grov.
Lar brødet etterheve til jeg får god høyde på det. Gjerne 1 time !
Etter prøving og feiling med ny stekeovn, blir skorpen og fargen på brødet best på nederste rille 🙂
Silikonformer egner seg dårlig til dette brødet, mtp temperaturen på ovn. Så viktig å bruke former som tåler 260 grader.
Hei Marte! Så hyggelig å høre at du er så fornøyd med oppskriften. Flott at du fant din egen vri på den, og varierer meltyper og prøver deg fram med steking. Ja, å bruke brødform som tåler 260 grader er veldig viktig, det er vi enige i. Lykke til med bakingen fremover, og tusen takk for flott tilbakemelding! 😊
Andre gangen vi baker brødet. Kjempegod oppskrift. Men syns den kan heve lenger i brødform før den skal i ovnen, enn bare en halvtime som det står i oppskriften.
Hei Kristine! Så hyggelig å høre at du er fornøyd med oppskriften, og at du har bakt brødet flere ganger. Du kan gjerne la brødet etterheve lengre enn en halvtime. Lykke til med baksten! 😊
Hei! Veldig godt brød, men hvordan unngår jeg at skorpen blir brent? 🤔
Hei Cecilie! Hvis du har problemer med brent skorpe kan du legge litt aluminiumsfolie over formen på slutten av steketiden. Lykke til! 🙂
Ikke aluminiumsfolie, bakepapir er best, for aluminiumsfolie blir veldig varm og da kan brødet fortsatt bli brent på toppen!
Hei.
Har akkurat satt deigen og gleder meg til å smake det i morgen!
Hvordan skal jeg gå frem hvis jeg skal bruke gryte i stedet for brødform?
Hei Tine! Følg oppskriften som vanlig, men erstatt brødformen med en gryte uten lokk. Du kan bruke alle typer gryter, men mange foretrekker jerngryte. Tykkelsen på gryten og evnen til å lede varme vil avgjøre hvor lang steketid brødet trenger. Her er det lurt å prøve seg litt frem, men du kan regne med å øke steketiden noe. Lykke til!
Dette må være det enkleste brødet som jeg har lagd, men det er også et av de bedre uten å være typ surdeigbrød. Bruker oppskriften jevnt nå, varierer med spelt og annet sammalt grovmel, med solsikkekjerner og annet på toppen. Flotters👌
Hei Alexander! Så hyggelig at brødet faller i smak, og at du synes det er enkelt å lage. Det blir vi veldig glade for å høre, tusen takk! Det høres nydelig ut å variere meltyper. Ønsker deg lykke til med bakingen 🙂
Har berre brødform som tåler 230grader, korleis kan eg steike brødet då?
Hei Amalie! Jeg ville ikke tatt sjansen på å bruke en brødform som ikke tåler høy nok temperatur. Kanskje du kan finne noe annet å steke i? En ildfast form eller gryte går også bra. Prøv det litt frem og juster steketiden hvis det trengs. Lykke til! 🙂
Passer brødet til frysing?
Hei TH! Ja, brødet kan fryses. Lykke til! 🙂
Bakte dette i går, hadde i lunkent vann, 1 pose gjør, solsikkekjerner og gresskarkjerner. 1 time heving, 20 min etterheving, vann på toppen og så stekte det i 55 min. Virkelig nydelig og saftig 🙂 Pakket det inn i kjøkkenhåndkle og lå på benken i natt. Nesten bedre i dag. Super oppskrift.
Flott å høre at brødet falt i smak, og at du fant din egen vri på denne oppskriften, Irene! Lykke til med brødbakingen 🙂
Står at det skal heve på kjøkkenbenken. Er det ikke en risiko for bakterievekst når det står så lenge i romtemperatur?
Kan man eve tuelt la det heve i kjøleskapet?
Hei Cathrine! Når deigen hever over natten på benken er det uten fare for bakterievekst. Fordi temperaturen i kjøleskapet er lavere vil gjæren ikke utvikle seg nok på de timene som står i oppskriften. Lykke til med bakingen hvis du prøver deg på dette brødet 🙂
Bruker man lettkokt havre, eller store havrekorn?
Hei Christine! Det er valgfritt om du ønsker å bruke lettkokte havregryn eller store. Lykke til! 🙂
Takk for svar!
Enkleste og beste brødet. Har laget det mange ganger. Har gjerne i litt kanel og chili også og kan fint bruke litt mer grovmel og mindre fint. Takk for kjempe oppskrift!
Hei Ken! Godt å høre at oppskriften faller i smak. Det var originalt med kanel og chili i brødet, takk for tipset, det må vi prøve en dag! Takk for hyggelig tilbakemelding, og lykke til med brødbakingen 🙂
Hei! Har noen former som er ovnssikre opptil 230grader. Vil det være for varmt for formene å bake disse brødene? Og har du noen tips til en førstegangs brød-baker? Har veldig lyst til å få dette til☺️
Hei Oline! Det beste er å bruke former som tåler høyere varme enn 230 grader. Angående vellykket eltefri bakst er det flere punkter å være oppmerksom på. Det er å være nøye med mengden gjær, og at hevetiden verken blir for kort eller for lang. Konsistensen på deigen er også viktig, og den skal verken være for løs eller for fast. Akkurat hvordan det beskrives er ikke lett, men det skal være mer løs enn fast. Prøv deg litt frem! Øvelse gjør mester når det gjelder denne type bakst. Lykke til! 😊
Dettevar aldeles nydelig, holder seg fuktig lenge🥰
Gøy å høre at brødet ble vellykket, Anita! Takk for tilbakemeldingen, og god bakelyst til deg! 🙂
Enig
Jeg fikk ikke til denne oppskriften, og har prøvd flere ganger. Brødet hever ikke. Det skal sies at gjærbakst har aldri vært «min greie», og derfor prøvde jeg eltefritt. Jeg har variert både med mengden gjær, temperaturen på vannet , etterhvert ikke kaldt vann men lunkent, og prøvd å sette deigen ved en varmeovn. Det smaker godt, men blitt helt flatt. Deigen har nå stått til heving i 15 timer. Samme resultat
Hei Esther-Marie! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det er ikke godt å si akkurat hva som går galt, men det er viktig at deigen verken er for løs eller for fast. Akkurat hvordan det beskrives er ikke lett. Men øvelse gjør mester, og vårt råd er å ikke gi opp! Etter noe prøving og feiling med eltefri baking går det lettere å finne nøyaktig den rette konsistensen. Håper du vil forsøke igjen, lykke til! 😊
Tørr gjær skal ikke røres i vann, og ikke i nærheten av salt. Deigen skal ikke stå varm, sett den på benken eller på komfyren. Den skal ikke røres under heving (minimum 8 timer), ikke trykkes ned eller ristes på. Når du har helt deigen i formen skal du heller ikke «presse» den ned, bare dytte den lett utover. Og da skal den heller ikke heves varmt. Kan fint stå på benken i 69 minutter. Pass på at du ikke «dunker# borti formen, da kan deigen synke sammen.
Og sjekk at gjæren ikke har gått ut på dato.
Prøv igjen 😉
Bakte det for første gang idag, var veldig sprø og god skorpe, og saftig og godt.
Så hyggelig at brødet falt i smak, og at baksten ble vellykket, Berit! Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med bakingen! 😊
Hei! Hadde det funket å ta blandingen direkte i brødform og la den heve i ovnen som da automatisk slås på på morgenkvisten. Da kan man ha ferskt brød i det man står opp i stedet for 1,5 time senere. 🙂
Hei Thea! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å forsøke denne metoden. Prøv deg litt frem, og fortell oss gjerne hvordan det gikk. Lykke til! 😊
Lagde deig til to brød i kveld, spennende å høre om mannen synes de er gode i morgen. Jeg har bakt ti speltbrød til meg selv tidligere i kveld, de er iallefall gode
Du er litt av en superbaker, Bente! Håper mannen din satte pris på havrebrødene. Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med videre bakst! 😊
Beste hjemmebakte brødet vi har smakt, her i hus😃👏 Fantastisk at man også slipper gjærsmaken, at det er så sprøtt og saftig 🙌 Helt nydelig 🥰Tusen takk!!
Bedre tilbakemelding kan vi ikke få, Elisabeth! Tusen takk for det, og god bakelyst til deg 😊
Wow! Vellykket og enkelt!!! Takk IG farvel til flate tunge brød 😍
Så koselig å høre at baksten ble vellykket, Marte! Takk skal du ha for tilbakemeldingen, og god fredag videre til deg 😊
Veldig enkel oppskrift, og brødet ble veldig bra. Jeg skal bake dette brødet flere ganger👍
Godt å høre, lykke til med bakingen, Ingjerd! 😊
Hei!
Jeg fulgte oppskriften og da ble deigen ganske flytende. Det stod en løs deig, så jeg tenkte det var meningen. Siden i andre oppskrifter så har jeg måttet bløtlegge storehavregryn og liknende først før jeg tar opp i melet. Men nå når det har gått 17 timer og den har stått er den fortsatt ganske flytende og det har ikke vært så voldsomt til heving heller. Det lukter også veldig gjær før jeg satte den i ovnen.
Dere burde beskrive bedre hvordan deigen skal være og kanskje bedre hvordan ingrediensen bør blandes. Klissete deig er bedre begrep kanskje ? Jeg brukte siktet speltmel også brukte jeg grovmalt sammalt hvetemel og hadde oppi til to porsjoner (to brød)
Hei Audun! Takk for tilbakemeldingen på oppskriften. Det er viktig for å få et vellykket resultat at deigen verken er for løs eller for fast. Akkurat hvordan det beskrives er ikke lett. Men øvelse gjør mester, og vårt råd er å ikke gi opp! Etter noe prøving og feiling med eltefri baking går det lettere å finne nøyaktig den rette konsistensen. Håper du vil forsøke igjen, lykke til! 😊
Takk for oppskrift som ser helt topp ut! Min mor er ikke så glad i honning i brød, kan jeg sløyfe det eller evt bytte det ut med matolje?
Hei Elisabeth! Honningen i dette brødet kan du erstatte med noe annet søtt, som sukker, sirup eller lignende. Lykke til med bakingen! 😊
Dette ble ett smakfullt og godt brød som falt i smak for selv den kresne tenåringen i familien. 😊
Så hyggelig at hele familien likte brødet, Eva! Det er den beste tilbakemeldingen vi kan få. God bakelyst til dere! 😊
Dette ble veldig godt (og enkelt)! Brukte siktet og sammalt spelt. Rakk et par varme skiver med brunost til kvelds😊
Så hyggelig at brødet falt i smak, Mari! Høres nydelig ut med spelt i denne oppskriften. God bakelyst! 😊
Hei! Ovnen min er litt ødelagt, så jeg bør bruke varmluft. Skal jeg justere litt på steketid eller varme da?
Hei! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å bruke varmluft på 180 grader, og redusere steketiden til circa 40 minutter. Lykke til!
Jeg bruker av vane alltid varmluft, og har fulgt denne oppskriften med oppgitt temperatur og steketid med godt resultat 🙂
Godt å høre, takk skal du ha, Linda! Her gjelder det å prøve seg litt fram med sin ovn, og justere etter hva som passer best fordi ovner er forskjellige. God bakelyst! 🙂
Kan man droppe honningen?
Hei Marthe! Det kan du, men for best resultat anbefaler vi at du erstatter den med noe annet søtt, som for eksempel sirup, vanlig sukker eller brunt sukker. Lykke til! 🙂
Nettopp bakt dette brødet for første gang. Brukte 1 pk gjær og 1 time fordeling, 1/2 time heving i form før steking. Tilsatte litt linfrø.
Dette kommer jeg garantert å bake igjen .
Så hyggelig å høre at brødet falt i smak, og at du fant din egen vri på oppskriften, Ruth Elin! Lykke til når du baker igjen, og god sommer til deg! 🙂
😊👍 . Nydelig brød. Gikk raskt og ryktene ferskt frokost brød. Brukte din oppskrift men tilsatt gresskar.
kjerner 🍞
Kan man droppe brødform? Jeg har tidligere bakt brød uten form. Bare trillet de og formet deigen som brød og lagt det på en stekeplate.
Hei Stine! Denne deigen er såpass løs at vi ikke anbefaler å bake dette brødet uten form. Formen gir også stekeskorpe til brødet. Lykke til med bakingen 🙂
Hver gang jeg prøver eltefritt og heving over natten, opplever jeg at de alltid revner og blir veldig deformert. Hvorfor det, montro? Må de eltes mer for hånd? Eller skal det være mer vann slik at deigen er for bløt til å eltes? Men brødene var gode på smak, og jeg syns ideen med lang heving og eltefritt er spennende, så jeg gir ikke opp helt enda😁
Hei Gunn Pia! Det var leit å høre at baksten ikke blir vellykket. Det er ikke godt å si akkurat hva som går galt, men det er viktig å passe på at deigen ikke hever over 18 timer. Den skal ikke eltes for hånd, bare røres sammen. Og vær nøye med målene slik at du får en passe løs deig. Lykke til med bakingen, vi er enig at du ikke skal gi opp 🙂
Hei, har 2 former på mindre enn 2 liter. Kan jeg ikke bare steke deigen fordelt likt i dem? Evt hvor lang steketid får jeg nå tro? 🤗
Hei Ann-Therese! Det har vi ikke prøvd selv, men. det skulle ikke være noe i veien for å steke i to mindre former. Kort ned noe på steketiden til circa 40 minutter. Lykke til! 🙂
Nydeligt
Herlig å høre at oppskriften falt i smak hos deg, Herdis! Takk for det, og lykke til med bakingen 🙂
Går det an å bruke denne oppskriften til rundstykker i muffinsformer?
Hei Liv! Det har vi ikke prøvd selv, men har du et muffinsbrett som tåler 260 grader skulle det ikke være noe i veien for å prøve. Lykke til med bakingen, og fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂
Litt vanskelig å finne 2 liter brødform som tåler 260 grader, og lurer på om en brødform på 1,7 liter holder?
Det går bra med en form på 1,7 liter, Heidi, lykke til med bakingen! 🙂
Tusen takk 🙂
Dette var et veldig godt og enkelt brød Skal helt klart lages igjen.
Så koselig tilbakemelding å få, Mona! Takk skal du ha, og kos deg med brødbakingen fremover! 🙂
Vi har bakt dette brødet fast i ett år nå til hele familien. Og vi elsker det. Beste oppskriften jeg har funnet. Pleier å variere fritt med forskjellig grovt mel og frø. Men alltid 600 g hvetemel.
Så hyggelig å høre, Maria! Takk for tilbakemeldingen, og god bakelyst til deg! 🙂
Et nydelig brød, hadde i litt nøtter nydelig.
Nøtter høres nydelig ut i dette brødet, Svanhild, takk for tipset! 😊
Veldig godt med noe godt pålegg! Kommer absolutt til å lage dette igjen
Så hyggelig å høre, Lea! Takk for tilbakemeldingen og lykke til med brødbakingen fremover! 😊
Hei, kan deigen legges i formen med en gang eller skal den heves i en større bolle?
Hei Brødbakeren! Vi anbefaler at du lar deigen heve i en bolle med plast over i minst 8 timer på kjøkkenbenken. Deretter har du brøddeigen over i en godt smurt brødform før steking. Grunnen til dette er fordi det ikke er plass til å heve i brødformen. Lykke til! 🙂
Takk for svaret!
Kan man tilsette gresskarkjerner, solsikkefro o.l. i tillegg? Skal man isåfall redusere noe av det andre tørre?
Hei Stine! Ja, tilsett gjerne frø og kjerner i deigen, og du trenger ikke redusere noe av det tørre. Lykke til! 🙂
Lages jevnlig som et billigere og ferskt alternativ til butikkjøpt brød, ganske fornøyd med oppskriften! Brødet smaker deilig. Eneste er at brødet sitter godt fast i brødformen hver gang til tross for at jeg smører det godt med olivenolje før steking. Gjør jeg noe feil, kanskje?
Hei Ingrid! Så hyggelig å høre at brødet faller i smak! Du kan enten forsøke å strø formen med litt mel etter at den er smurt, eller legge en strimmel med bakepapir i formen neste gang du baker. Lykke til! 🙂
Jeg fikk brødform i silikon, de er absolutt å anbefale. Fungerte bra på denne oppskriften også 👍
Hadde samme problem men fant ut at det er mye lettere å få de ut av formene om man venter 10 minutter etter de er ute av ovnen
Skal prøves ja.
Hei Vigdis! Så hyggelig å høre at oppskriften frister! Lykke til med brødbakingen, fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂
Smaker gjær
Hei Ingvild! Det var leit å høre at brødet smakte gjær. Det kan ta litt trening å få til eltefri bakst, så vi håper du ikke gir opp, men vil prøve igjen! Anbefaler deg å følge oppskriften nøye, og bruke kun 1 ts tørrgjær og sørge for at deigen hever i minst 8 timer. Det er viktig for å få et vellykket resultat. Hever du deigen for lenge (over 18 timer) risikerer du at gjæren dør, og at brødet ikke hever i det hele tatt. Lykke til! 🙂
Nam nam nam, barnebarna likte det veldig godt!
Så hyggelig å høre at brødet falt i smak, Gudrunn 😊
Jeg fire doblet oppskriften. Men stemmer det at det skal være 4 små skjer med gjær?
Beklager sent svar, Cecilie – det ser ut som kommentaren din har blitt glemt!
Håper du fant ut av det, men ja, det er svært lite gjær som skal til når man baker eltefritt. Den lange hevetiden gjør mesteparten av jobben og bidrar til veldig god smak 😊