Grove kornprodukter som basis

Helsedirektoratet fremhever viktigheten av en sunn og god matpakke som en del av barnas daglige inntak av mat og drikke. De anbefaler å bruke grove kornprodukter som basis i matpakken.

– Grovt brød er en god kilde til viktige næringsstoffer. Dessuten er det en god kilde til energi, noe barn som vokser trenger mye av. Velg pålegg med minst mulig sukker, begrens mengden mettet fett, og husk grønnsaker og frukt ved siden av. Med melk, eller eventuelt vann som drikke har du en matpakke helt etter de nasjonale kostholdsrådene, sier Liv Elin Torheim, professor i ernæring og leder for Nasjonalt råd for ernæring, som er oppnevnt av Helsedirektoratet.

Ernæringsrådets rolle er å gi kunnskapsbaserte råd til Helsedirektoratet i deres arbeid med å bedre kosthold og ernæring i Norge.

– De generelle kostholdsrådene gjelder også barn. Det finnes masse forskning som underbygger disse, og jo mer det forskes jo tydeligere ser vi at rådene står seg og er helsefremmende, forteller Liv Elin.

Les også: Slik får du barna til å komme hjem med tom matboks

Gikk i fella

En av dem som har følt på presset, og valgt å aktivt ta til motmæle, er journalist og blogger Marte Frimand, kanskje bedre kjent under bloggnavnet CasaKaos. Som nyklekket blogger for et nettmagasin startet hun å skrive om en idyllisk småbarnshverdag.

– Jeg gikk rett og slett i fella selv. Men det tok ikke så lang tid før jeg fikk litt vondt i magen av det. For det stemte jo ikke. Det var ikke idyll hver dag, og jeg følte meg langt fra noen supermamma, forteller hun åpenhjertig.

Dagen da alt gikk skeis Så en dag tok hun en råsjanse. Hun skrev om en strandtur der alt gikk skeis. Hun skrev om is som smeltet, solkrem i øyet, unger som skrek og sand over alt.

– Og det innlegget ble kjempepopulært! Det var da jeg skjønte at folk ville ha virkelighetsnære fortellinger fra småbarnslivet. Og det har jeg fortsatt med. For meg personlig har det vært veldig deilig å få bekreftet at det var flere som kjente på usikkerhet, og som ikke fikk til alle de perfekte supermamma-tingene hele tiden, forteller Marte.

Les også: Den beste matpakken lager barna selv