Å trene ute trenger ikke bety at du må jogge. I følge trenings- og kostholdsveileder Helene Høimyr er det bare fantasien som setter grenser for treningsmulighetene utendørs. Høimyr har lang erfaring i kreative måter å trene utendørs på. Hun er utdannet muskelfysiolog, personlig trener og står bak bloggen http://kunnskapsriktrening.blogg.no/. I tillegg driver hun Vollen Trening med utendørsgrupper hele året, blant annet med barselgrupper.

– Mange tenker at det eneste de kan gjøre utendørs er å jogge, ellers må de på et treningssenter med treningsapparater for å trene bra og riktig. Det er helt feil – det finnes massevis av gode treningsmuligheter rett foran nesa vår, sier hun.

Her er ekspertens beste tips til morsom utetrening:

  • Gå tilbake til barndommen: Å hoppe på trampoline, spille badminton, hoppe hoppetau, kaste frisbee eller gå på rulleskøyter er morsomme aktiviteter som får opp pulsen og gjør at du aktiviserer muskler du ikke bruker til daglig. – All bevegelse er bra bevegelse, og bedre enn å sitte stille i solstolen. Den gode, gamle trillebåra er for eksempel en utmerket måte å trene kjernemuskulaturen på. Det er noe man ofte gjorde som barn, og en overraskende slitsom øvelse å gjøre som voksen, sier Høimyr.
  • Ta i bruk lekeplassen: En lekeplass er et eldorado for den treningsglade. Du kan bruke huska som treningsslynge, eller trene hang ups i klatrestativet. Det smarte med å bruke lekeplassen er at du kan trene mens barna leker, eller få med barna i morsomme aktiviteter. Alt er bedre enn å sitte på en benk og se på barna som leker.

Les også: Treningstips for deg som ikke har tid til trening

  • Gå en tur med det lille ekstra: Å gå en tur er fin trening, spesielt hvis du legger inn noen delmål underveis, som å løpe opp en bakke, ta fire armhevinger på toppen og så løpe ned igjen, eller gjøre gående utfall mens du går. – Hvis du har planer om å trene kan dørstokkmila bli lang, terskelen for å gå en tur er mye lavere. Har du med barn på turen kan du få ekstra motstand ved å bære barnet på skuldrene eller ryggen og utfordre deg selv ved å si at du skal holde det gående så lenge barnet orker, sier Høimyr.
  • Finn frem kortstokken: En annen morsom treningslek er å bruke en kortstokk hvis dere er flere som trener sammen. På forhånd blir man enige om at hvert symbol står for én styrkeøvelse. Så legges kortstokken et stykke bort slik at man må løpe bort, snu et kort og gjøre det antallet styrkeøvelser som kortet viser. Har man bestemt at kløver symboliserer armhevinger må man altså gjøre sju armhevinger hvis man trekker kløver sju.
  • Vekk konkurranseinstinktet: Lag en hinderløype i terrenget hvor du må hoppe over steiner og klatre opp i trær, det er en effektiv og morsom måte å trene utendørs på. Ta tiden på hverandre, og du vil raskt se at pulsen stiger hos samtlige deltakere. Dette er også en morsom aktivitet for barna å delta på. – Det fine med å lage små konkurranser med hverandre, eller seg selv, er at treningen blir morsommere, og man blir mer opptatt av konkurransen enn selve øvelsene, sier Høimyr.
  • Spill på lag: Istedenfor å dra på treningssenteret en fin sommerettermiddag kan man for eksempel samle barn og foreldre, eller gode venner, til en fotballkamp eller en runde med slåball i hagen eller parken. – All bevegelse er bra bevegelse. Kom deg ut og bruk omgivelsene rundt deg for å trene både kondisjon og styrke, oppfordrer Høimyr.