Cathrin har blitt utfordret av ernæringsfysiolog Marte Byfuglien til å gjøre noe med kolesterolet. I løpet av fem uker skal hun forsøke å «spise kolesterolet ned ».

I følge Byfuglien trenger du ofte ikke forandre livet sitt totalt. Ved å gjøre små endringer vil du kunne oppnå en merkbar effekt.

I fem uker skal Cathrin bytte ut matvarer med høyt innhold av mettet fett til matvarer med innhold av umettet fett. Det betyr at hun skal bytte ut feite meieriprodukter med magre varianter, som lettmargarin og lettmelk. Hun skal også forsøke å spise mindre godteri. Når fem uker er gått blir kolesterolnivået hennes målt på nytt.

Cathrins aller største utfordring er søtsug og den stadige småspisingen. Hun er nemlig veldig glad i søtsaker og kake, og unner seg ofte dessert etter middag.

Se hvorfor Cathrin sliter med søtsug i filmen under.

– Mange har det på samme måte som Cathrin, og kjenner seg nok igjen i det hun forteller, sier ernæringsfysiologen. – Søtsug handler også mye om vaner og å venne kroppen til å få mindre sukker. Det kan være en utfordring i en hektisk hverdag når gjerne unner seg noe søtt som en liten belønning. Få tips til hvordan du kan dempe søtsuget her.

Cathrin forteller at hun likevel har gjort endringer for å ta eksperimentet på alvor. Hun har ikke kuttet ut kosen helt, men hun har gjort noen bevisste valg.

– En fredagstradisjon for meg er å spise popkorn med smeltet meierismør på. I tråd med rådene fra Marte har jeg erstattet dette med plantemargarin, som inneholder mer umettet fett. Og jeg har også begynt å lage en litt annerledes dessert, nemlig lapper med cottage cheese.

Og her gjør Cathrin alt riktig, skal vi tro ernæringfysiolog Marte.

– Det handler ikke om å kutte ut matvarer fra kostholdet, det handler om å bytte ut. Tommelfingerregelen er å gå fra mettet fett til umettet fett.

Det er likevel en nervøs Cathrin som tropper opp hos Marte når de fem ukene er over.

– Jeg grudde meg kanskje mer til dette prosjektet enn nødvendig, forteller Cathrin. Det har vært mye enklere enn jeg trodde. I de siste ukene har jeg kuttet ned på h-melk i kaffen. Jeg har brukt lettmajones og lettmargarin og sånne ting – rett og slett kuttet ned på mettet fett.

 

Og resultatene lyver ikke – Catrins innsats har gitt resultater.

– Jeg er veldig imponert over Cathrin, forteller Marte. Hun har klart å spise ned kolesterolet sitt, fra 5,2 til 4,6. Det er gledelig å se! Hun er godt innenfor det vi kaller et tilfredsstillende kolesterolnivå.

Hvis hun klarer å holde på disse nivåene og denne livsstilen har hun en kjempegevinst for helsen sin. Det er ikke så mye som skal til!

Det er en lykkelig hovedperson som møter oss etter prøven.

– Jeg er litt overrasket! Og glad! Yes. Det var bra!

Det er viktig med et variert kosthold og en sunn livsstil for å ta vare på kroppen, og det å erstatte mettet med umettet fett bidrar til å opprettholde normale kolesterolverdier. Cathrin er et levende bevis på at det ikke er ett fett hva du spiser, og at små grep kan gi store helsegevinster.