Vaffelkongens beste tips
Svenske Jonathan Larsson er nok en av de personene i Norge som spiser mest vafler i løpet av et år. Han er også mannen bak «Haralds Vaffel». I anledning Vaffeldagen gir vi deg tipsene fra en av landets fremste vaffeleksperter.
Jonathan Larsson har de siste tre årene også gått under navnet Vaffelkongen. På 17. mai i 2014 åpnet han «Haralds Vaffel» fra sitt eget soveromsvindu i 1. etasje ved Harald Hardrådes plass i Gamlebyen i Oslo. Siden åpningen av den lille vaffelkiosken har det sakte, men sikkert spredd seg rykter igjennom hovedstaden og Norge om vaflene til Harald. Eller Jonathan da. Målet var å gjøre bakverket mer tilgjengelig i bybildet.
– Det er alltid vafler på dugnader og på fjellet, men det er ikke så mange vafler i det urbane bybildet som det kanskje er andre steder i Norges samfunn, forteller Jonathan. – Jeg kan ikke vente med å kose meg til jeg kommer på fjellet, jeg vil ha vafler i byen. Vi prøver å urbanisere vafler – gi vafler to the world.
Nå finner man den urbane versjonen av det tradisjonelle bakverket både i Gamlebyen og på Grünerløkka. På Facebook-siden, Instagram-kontoen og veggene til «Haralds Vaffel» blir du møtt med ett og samme motto – «Alle elsker vafler».
– Vafler har en bestemt plass i norsk kultur, det er veldig nært nordmenns hjerter, mener den 24 år gamle svensken. – Også er det veldig koselig. Alles bestemor lager jo vafler.
Vaffelkongens tre beste tips når det kommer til vaffellaging
1. Varm jernet godt nok
– Det er viktig med høy varme på jernet, så blir vaflene mer fluffy og crispy på utsiden, anbefaler Jonathan.
Han er også fan av kort steketid og synes at vaflene skal være litt «deigete», men mener dette er opp til hver enkelt:
– Det er noen som vil ha de nesten brent, mens andre vil ha de neste helt ustekt. Det er til og med noen som har bestilt vaffelen i glass og bare drukket det. Så det er veldig preferansebasert.
2. Tykk røre = tykke vafler
Jonathan anbefaler også at man går for en tykk vaffelrøre ved å bruke mer mel, og la røra svelle i minimum 15 minutter. – Har du en alt for tynn røre så får du tynne, sloppy vafler. Jeg liker en tykk røre slik at du får luftige, tykke vafler.
Jonathan forteller videre at med en tykk røre har du også mindre risiko for at vaffelrøra renner over og ut av vaffeljernet.
3. Godt pålegg
«Haralds Vaffel» er ikke bare kjent for sin gode vaffelrøre – det er også pålegget som har blitt en lokal snakkis. I fjor serverte Jonathan en vaffel med fenalår og blåmuggost som ble kåret til årets ByLam under matfestivalen med samme navn. På menyen nå finner man blant annet «triple cheese chili», og den anerkjente «bacon blue cheese», i tillegg til gamle klassikerne som syltetøy og brunost.
En ting er sikkert – Vaffeldagen er en perfekt anledning til å eksperimentere litt med både røra og pålegget.
Verdens beste vafler
Lyst til å prøve deg på noen av tipsene til Vaffelkongen? Her har du en oppskrift på gode, saftige vafler.n
- 1 dl sukker
- 3 egg
- 6 dl melk
- 1 dl Flytende Melange med smør- og rapsolje
- 4 dl hvetemel
- 1 ts kardemomme
- 2 ts bakepulver
- 2 ts vaniljesukker
Slik gjør du
- Visp egg og sukker lett sammen.
- Tilsett melk og flytende Melange.
- Bland hvetemel med kardemomme, bakepulver og vaniljesukker og bland dette i røren.
- Visp vaffelrøren til den er jevn og uten klumper, og la den svelle i ca. 20 minutter.
- Smør vaffeljernet lett med Flytende Melange mellom hver vaffelplate.