Forskjellen på smør og margarin
Smør og margarin brukes ofte til det samme på kjøkkenet. Likevel er det mange forskjeller på smør og margarin. Her finner du hovedpunktene der kjøkkenrivalene skiller seg fra hverandre.
For mange nordmenn er smør og margarin to sider av samme sak.
Mye av grunnen til dette er likheten i bruksområder. Både smør og margarin brukes som pålegg på brødskiven, som stekefett i stekepannen, eller som viktig ingrediens i bakverk. Likevel er det betydelige forskjeller på smør og margarin.
1. Ulike råvarer
Den viktigste forskjellene på smør og margarin at smør lages av fløte fra kyr, mens margarin lages av planteoljer.
Siden smør er fett fra dyreriket, har smør et høyt innhold av mettede fettsyrer. Mettede fettsyrer er som kjent noe vi bør være forsiktige med.
Planteoljer inneholder mer av det myke, umettede fettet. I Mills benytter vi svensk rapsolje i alle våre margariner; Soft Flora, Melange, Olivero og Vita hjertego’.
2. Lavere klimaavtrykk
Fordi margarin lages med råvarer fra planteriket, har det også et lavere klimaavtrykk. En undersøkelse gjennomført av Norsk institutt for bærekraftsforskning viste at 1 kg meierismør gir et klimaavtrykk på 9,9 kg CO2e, er tilsvarende tall for Soft Flora 1,8 CO2e.
For å forsøke å sette dette i en kontekst kan det årlige «merutslippet» ved bruk av meierismør i stedet for Soft Flora i Norge, sammenlignes med utslippet fra 72.000 biler som hver kjører 500 mil.
3. Ulik smak
Mange av de som liker smør, liker det fordi det smaker godt. Samtidig er det også mange som setter pris på den milde smaken du får fra margarin. Fordi som ønsker seg det sunne fettet fra margarin, OG smaken fra smør, finnes det produkter som gir begge deler, som Olivero og Mills No1.
4. Margarin tåler mer varme
Både margarin og meierismør har det vi kaller et innebygget temperatursignal. Fettet blir brunere når temperaturen i stekepannen stiger.
Steker du med margarin eller meierismør er det lett å se hvor varm stekepannen er. Fargeforandringer skjer fordi melkesukker og proteiner fra melken reagerer med hverandre når de blir varmet opp og gir fargeforandring, dette kalles en Maillard-reaksjon. Meierismør tåler varme litt dårligere enn både margarin og olje fordi meierismør inneholder mer melk.
5. Margarin kan gjøres vegansk og allergivennlig
Mange margariner inneholder noe melk, men margarin kan også lages helt melkefritt. Ved å også benytte vegansk D-vitamin kan en margarin bli helt uten animalske ingredienser.