Hva er kolesterol?

Det finnes to typer av fettstoffet, og vi skiller mellom godt kolesterol, HDL, og dårlig kolesterol, LDL. Sistnevnte kan føre til avleiringer i blodårene. Det kan bety tettere blodårer, også kjent som åreforkalkning. HDL, derimot, frakter fettstoffer tilbake til leveren der de går videre ut av kroppen som galle.

Begynner tidligere enn mange tror

Sammen med Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, LHL, jobber Mills for å øke kjennskapen rundt kolesterol i Norge. For mange er det snakk om en mindre justering for å komme ned til anbefalt nivå.

– Mange tenker nok at høyt kolesterol først og fremst er noe som gjelder for godt voksne mennesker. Vi ble selv overrasket da vi i 2019 sammen med LHL målte kolesterolet til 2000 ellers friske arbeidstakere i alderen 20-65 år, forteller Marte Gjeitung Byfuglien, Helse- og ernæringssjef hos matvareprodusenten Mills.

-Der så vi at nesten halvparten i aldersgruppen 30-39 år hadde for høyt kolesterol. Så dette begynner tidligere enn mange tror, og kolesterolnivået er ikke noe du kjenner på kroppen, sier hun.

Gode muligheter for positiv endring

Alle mennesker blir født med rene blodårer, men etter hvert oppstår fettavleiringer. Akkurat hvilket tidspunkt i livet dette inntreffer avhenger av flere ting:

  • Noen er genetisk mer disponerte for et høyere nivå.
  • Hos de fleste øker kolesterolmengden med alderen.
  • De fleste menn får høyere kolesterol tidligere enn kvinner.
  • Kvinner får ofte forhøyede verdier i overgangsalderen, på samme tid som østrogenproduksjonen opphører

I tillegg finnes de påvirkelige faktorene som vi selv har mulighet til å endre: røyking, fysisk aktivitet og kosthold.

– Ifølge Verdens helseorganisasjon, WHO, kan hele 80 prosent av forekomsten av hjerteinfarkt kan unngås hvis folk er mer bevisste på hva de spiser, hvor aktive de er og kutter røyken, påpeker ernærings-eksperten.

 

Velg det beste fettet!

Så, tenker du nå, hvor begynner jeg? Først av alt tar du en blodprøve hos fastlegen din og får målt kolesterolnivået.

– Dette er utgangspunktet for veien videre. Så be om en forklaring hvis du ikke forstår hva verdiene dine betyr, sier Marte Gjeitung Byfuglien.

Deretter gjelder det å se på kostholdet ditt, og da spesielt på hva slags type fett du får i deg. Ernæringsfysiologen understreker at fett trengs for mange viktige oppgaver i kroppen, og at det ikke er snakk om å kutte det ut. Snarere handler det om å velge riktig type fett.

– Vi deler fett inn i kategoriene mettet og umettet. Mettet fett finnes i matvarer fra dyreriket, som fete kjøtt- og meieriprodukter, og det øker kolesterolnivået. Det umettede har derimot en motsatt effekt, det reduserer kolesterolet. Grunnen er sannsynligvis at det
umettede fettet, som vi får fra planteriket og fisk, setter i gang prosesser som gjør at overskuddskolesterolet fraktes til leveren og brytes ned. Kort oppsummert: Server deg selv det beste fettet!

Se etter nøkkelhullsmerket

I en travel hverdag kan det være tusen tanker i hodet når du svinger innom matvarebutikken, og lite tid til å finlese innholdsfortegnelsen på emballasjen.

– Vi vet at folk bruker få sekunder på å velge produkter, og derfor er det flott at nøkkelhullsmerkingen kan hjelpe deg med å velge rett type produkter med umettet fett. Så ha øynene oppe for nøkkelhullsmerket på matvarer, sier Mills’ ernæringssjef.

– Andre tips er å gå for rene kjøttvarer, velge magre meieriprodukter og grove kornvarer. Og, så klart, hvis du prioriterer å fylle handlekurven med fristende frukt og grønt i begynnelsen av butikkrunden, blir det ikke så mye plass igjen til den ugunstige fettet!