For mange nordmenn er smør og margarin to sider av samme sak.

Mye av grunnen til dette er likheten i bruksområder. Både smør og margarin brukes som pålegg på brødskiven, som stekefett i stekepannen, eller som viktig ingrediens i bakverk. Likevel er det betydelige forskjeller på smør og margarin.

smeltet margarin i kjele

1. Ulike råvarer

Den viktigste forskjellene på smør og margarin at smør lages av fløte fra kyr, mens margarin lages av planteoljer.

Siden smør er fett fra dyreriket, har smør et høyt innhold av mettede fettsyrer. Mettede fettsyrer er som kjent noe vi bør være forsiktige med.

Planteoljer inneholder mer av det myke, umettede fettet. I Mills benytter vi svensk rapsolje i alle våre margariner; Soft Flora, Melange, Olivero og Vita hjertego’.

En fjøl med fem brødskiver med Soft Flora på den ene siden, og en med Tine Meierismør på den andre.
Meierismør fra Tine (til høyre) har over fem ganger så høyt klimautslipp som den plantebaserte margarinen Soft Flora.

2. Lavere klimaavtrykk

Fordi margarin lages med råvarer fra planteriket, har det også et lavere klimaavtrykk. En undersøkelse gjennomført av Norsk institutt for bærekraftsforskning viste at 1 kg meierismør gir et klimaavtrykk på 9,9 kg CO2e, er tilsvarende tall for Soft Flora 1,8 CO2e.

For å forsøke å sette dette i en kontekst kan det årlige «merutslippet» ved bruk av meierismør i stedet for Soft Flora i Norge, sammenlignes med utslippet fra 72.000 biler som hver kjører 500 mil.

3. Ulik smak

Mange av de som liker smør, liker det fordi det smaker godt. Samtidig er det også mange som setter pris på den milde smaken du får fra margarin. Fordi som ønsker seg det sunne fettet fra margarin, OG smaken fra smør, finnes det produkter som gir begge deler, som Olivero og Mills No1.

Forskjellen på smør og margarin

4. Margarin tåler mer varme

Både margarin og meierismør har det vi kaller et innebygget temperatursignal. Fettet blir brunere når temperaturen i stekepannen stiger.

Steker du med margarin eller meierismør er det lett å se hvor varm stekepannen er. Fargeforandringer skjer fordi melkesukker og proteiner fra melken reagerer med hverandre når de blir varmet opp og gir fargeforandring, dette kalles en Maillard-reaksjon. Meierismør tåler varme litt dårligere enn både margarin og olje fordi meierismør inneholder mer melk.

5. Margarin kan gjøres vegansk og allergivennlig

Mange margariner inneholder noe melk, men margarin kan også lages helt melkefritt. Ved å også benytte vegansk D-vitamin kan en margarin bli helt uten animalske ingredienser.

Mills har følgende melkefrie og veganske margariner:

Soft Flora uten melk og soya

Melange melkefri og vegansk

Flytende Melange melkefri og vegansk

Original- og lettmargariner

Margariner med smørolje

Veganske og melkefrie margariner