Tips fra småbarnsfamilie

Nina og mannen Jan-Anders driver bloggen småbarnsforeldre.no og butikken kosmedkaos.no sammen. Med fem barn og sjettemann på vei, går det stort sett i hundre for småbarnsfamilien. I dag derimot, er det duften av nystekte vafler og en avslappet søndagsstemning som møter oss i huset til familien på Jevnaker.

På kjøkkenet sitter Jonathan (3) på benken og følger med på mamma som steker de siste vaffelplatene.

– Det er sjokoladesøndag, sier han med smokken i munnviken og smiler lurt. Ifølge eldstesøster betyr det at det er lov med sjokoladepålegg i dag.

Ingen tvang rundt matbordet

Nina forteller at man lærer seg å senke forventningene når man har mange barn. Rundt matbordet hos familien fokuseres det derfor på hygge fremfor kontroll og press.

– Min erfaring er at barn spiser når de er sultne. Spiser de lite til et måltid, tar de det som regel igjen ved det neste. Derfor skryter vi av barna når de smaker på ulike ting, fremfor å si at de er flinke til å spise, sier hun.

Ifølge klinisk ernæringsfysiolog, Tine Sundfør, er dette en god strategi.

– Adferdsstudier viser at tvang fører til negativt forhold til mat. Derfor kan man heller lære dem å forsyne seg flere ganger, i stedet for å ta til seg for mye. Om de likevel gjør det, er det ingen grunn til å tvinge dem til å spise opp, sier hun.

Sundfør trekker også frem regelmessige måltider som en viktig faktor for å gi barna gode matvaner senere i livet.

– Behovet for usunne impulsmåltider går ned hvis man spiser regelmessig. Det regulerer seg selv og gjør at man ikke trenger å overfokusere på hva som er sunt eller ikke, sier hun.

Kos med rammer

En viktig del av måltidene hos Nina er noe de kaller «prosjekt gøy», Hos familien på syv er det derfor høyt under taket og rom for tull og tøys ved matbordet.

– Vi ler mye sammen, men det er jo til tider litt mye liv og røre her, sier hun og smiler av Jan-Anders som rister spøkefullt på hodet.

Tross liv og røre, forsøker paret å ha noen rammer for at måltidet skal være en hyggestund.

– Hvis man har kommet i en ond sirkel med mas og dårlig stemning rundt bordet, kan Matro-spillet snu uvanen og gjøre måltidet lystbetont igjen, legger hun til.

Les mer om Matro-spillet her

Dette er fembarnsfamiliens tips til å bevare den gode stemningen

  • Vi bruker innestemme
  • Vi øver oss på å prate på tur
  • Vi setter strek ganske fort om stemningen eskalerer
  • Forlater du bordet, må du gå helt bort for å ikke forstyrre de som fortsatt spiser