Sissel har svart belte i å bake kanelboller
Det går gjetord om kanelbollene til Sissel Ullevålseter. Oslo-beboere valfarter til Rustadsaga Sportsstue for å slå kloa i de luftige bollene med kanelfyll i midten.
Er det noe Sissel Ullevålseter kan, så er det å bake kanelboller. I over 23 år har hun bakt og servert kanelboller her på Rustadsaga Sportsstue i Oslo, men hun har for lengst gått ut av tellingen på hvor mange boller hun faktisk har servert.
– Det må være over 1 million boller som har blitt servert over denne disken, supplerer sønnen Emil, og ler. Han arbeider også i familiebedriften her ved Rustadsaga.
– Det har blitt en del boller opp gjennom årene kan du si, smiler Sissel og legger til: – På det meste har vi nok servert 1000 kanelboller på én dag, men det er ikke hverdagskost, da. Men én ting som er sikkert er at hele sjela mi ligger i de bollene. De er laget med andakt og kjærlighet, som jeg pleier å si. Hver eneste én.
Kløpper på gjærbakst
Mye tyder på at Sissel har oppnådd svart belte i kanelbollebaking. Hun vet akkurat hva som skal til for å få luftige og smakfulle boller. Det kan både køen og gjetordene bekrefte.
– Jeg har brukt én og samme oppskrift siden jeg begynte å bake boller da jeg var 15 år. Det er en standard oppskrift som alle kan få til. Erfaringen jeg har opparbeidet meg gjennom årene har lært meg at det handler om å prøve og feile litt. Det er først da man blir mester.
Sissels bolletips:
- Start bakingen med et smil om munnen.
- Ikke stress, det tar den tiden det tar.
- Prøv og feil – det er først da man blir mester.
- Alle har sine preferanser – velg størrelsen på bollene ut ifra hva du selv foretrekker.
- Sissel sverger til fersk gjær og helmelk, men du kan bruke både tørr gjær og vann, hvis du foretrekker det.
- Alle deiger oppfører seg forskjellig. Derfor bør du ikke ta alt melet i med én gang. Ta heller litt og litt og føl deg frem.
- Jo mer rutinert du blir, desto mer «klissete» deig klarer du å håndtere. Og da blir det luftige boller.
- Bruk Melange på stekeplaten istedenfor bakepapir – det gir et sprøtt underlag.
- Hvis du vil ta med kanelboller på tur, kan man ta litt ferdig utblandet melis i en brødpose. Klipp hull og ta på så mye melis som du ønsker.
- Bare fantasien setter grenser for hvilket fyll du kan ha i bolledeigen: eplefyll, rosiner eller vaniljekrem smaker veldig godt.
- Deigen kan også brukes til å lage kringle eller skolebrød.