Berlinerkranser
Berlinerkranser er blant de mest populære kakene som nordmenn baker til jul, og en riktig juleklassiker. Flere av de typiske julekakene vi lager her til lands har sitt opphav i Tyskland, og ikke overraskende er berlinerkranser en av dem. Kaken sies å stamme fra en baker i Berlin, og var vanlige å bake i Norge allerede på midten av 1800-tallet. Oppskriften gir cirka 40 berlinerkranser.
Slik gjør du
1. Gni ut den kokte eggeplommen i en bakebolle, bland den godt med den rå. Tilsett sukkeret, og pisk dette til tykk eggedosis.
2. Smuldre Melange i melet og tilsett eggedosisen. Bland deigen raskt og lett sammen.
3. Sett deigen kaldt i minst 30 minutter, og helst et par timer, men ikke så lenge at den blir stiv.
4. Varm opp stekeovnen til 180 grader.
5. Ta deigen frem og trill ut lillefingertykke stenger som deles i biter på ca. 12 cm. Legg dem sammen til ringer med endene i kryss over hverandre.
6. Dypp alle kakene først i lettvispet eggehvite og deretter i perlesukker.
7. Sett kakene på bakepapir med litt mellomrom og stek midt i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter, eller til de er lysgule.
8. La berlinerkransene avkjøles på en rist. Vær forsiktig når du tar kakene av platen, for de er veldig sprø og kan gå lett i stykker.
Tips!
Er deigen for fast når du skal rulle den ut kan det være lurt å tilsette en liten skje vann eller melk, så sprekker ikke kransene så lett.
Heisann😊tusen takk for oppskrifta😃har aldri laget berlinerkranser og dette ble helt supert,god deig og godt resultat.
Så hyggelig at du er fornøyd med oppskriften vår, Ann Jorun! Takk skal du ha, og lykke til med julebaksten 🙂
Fin oppskrift men brukte smør.
Hei Erlend! Så hyggelig å høre at oppskriften faller i smak! Vi synes selvfølgelig at kakene smaker aller best med Melange, men det er ikke noe i veien for å bruke smør i denne. God jul til deg! 🙂
Usj, dette ble ikke bra dessverre. Har lagd Berlinerkranser i mange år, første gang (og første gang med denne oppskriften) det ble tull. En klump med deig som ikke lot seg forme til noe som helst. Har en følelse av at desilitermål blir feil (har ett som viser flytende/mel/ris/sukker). Forsøkte med litt vann, nope! Nå ligger «klumpen» i matavfallet…
Hei Anita! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det er ikke godt å si akkurat hva som gikk galt. Det er alltid lurt å tilsette melet litt og litt til rett konsistens, da mel tiltrekker seg ulik mengde fuktighet. Håper du ikke har gitt opp bakingen. Lykke til! 🙂
Har ikke bakt Berlinerkranser på mange år fordi jeg syns jeg har mislykkes med dem, men denne oppskriften var veldig enkel og grei.
Bedre tilbakemelding kan vi ikke få, Eva! Tusen takk skal du ha, det var hyggelig å høre at oppskriften faller i smak. God førjulstid til deg! 🙂
Har alltid brukt Melange, liker heller ikke smaken av meierismør i småkakene. Alltid vellykket resultat.
Hei Kamli! Så hyggelig å høre at du er fornøyd med Melange i kakedeigen. Lykke til med julebaksten! 😊
Helt forferdelig oppskrift! Deigen røusa sund mellom fingran på mæ! Gikk ikje ann å rulle den! Å jeg satt den kjørlig i fire tima! og ellers fulgte jeg oppskrifta til pungt og prikke! skal si jeg ble skuffet!!
Hei Torunn! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det er ikke godt å si akkurat hva som gikk galt, men kan det være at du skulle tilsatt litt mer mel, så deigen ble fastere? Fordi melets evne til å tiltrekke seg væske alltid varierer, er det lurt å tilsette melet gradvis, og eventuelt justere med mer hvis deigen er for løs. Lykke til hvis du prøver igjen! 🙂
Har bakt den samme oppskrifta i mange år, lage bestandig deigen dagen før, hva heldig idag å, kjempegodt.
Hei Kari S! Så koselig at du er fornøyd med oppskriften, det setter vi stor pris på å høre. Lykke til med julebaksten! 😊
Jeg brukte meierismør til berlinekaker og serinakaker og begge sortene ble helt flate. Har dere noe tips h va jeg har gjort galt.
Hei Heidi! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det er ikke godt å si hva som gikk galt, men det er viktig å være nøye med målene, slik at deigen blir akkurat passe konsistens. Fordi mel tiltrekker seg ulik mengde væske er det et tips å tilsette melet gradvis. Lykke til hvis du prøver igjen! 🙂
Jeg baker ikke med margarin! Har ikke hatt margarin i huset siden 1965! Tull å bake småkaker med margarin, det tror jeg det er få som gjør. De gjorde iallefall ikke det i Tyskland på 1800 tallet! Har bakt etter denne oppskriften, men med smør og litt mere sukker. De ble ikke så værst, men sverger til min gamle oppskrift.
Hilsen
Hei Elbjørg! Takk for tilbakemelding. Vi synes selvfølgelig at kakene blir aller best når den lages med Melange. Men du kan også bruke smør i denne oppskriften. Lykke til! 🙂
Ha ha, dette er Melange sin nettside Eldbjørg! Kanskje litt rart om de ikke skulle bruke Melange i oppsrkiften.
Helt enig! ;).. tine har også oppskrifter ;))
Kanskje Ellen og de som ikke liker Melange bare skal bruke en annen nettside? Jeg synes det er så ufint å kritisere på denne måten! Bruk en oppskrift som passer for deg og la vær å kritisere andres. For meg fungerer det best med melange, men har da ikke noe behov for å kritisere de med smør!!
Datter og barnebarn er melkeallergikere og da var det fint med melkefri melange. Ny erfaring.
Kommer ikke annet enn margarin inn her i huset. Prøvde med smør til julebaksten en gang og ingen likte kakene. Så jeg sverger til Melanges
Berlinerkranser skal bakes med SMØR!!
Hei Lise-Lotte! Noen liker Melange og noen liker smør. Heldigvis finnes begge deler. Lykke til hvis du prøver denne oppskriften! 🙂
Forferdelig dårlig oppskrift. Ødelægg alt. Siste gang denne brukes.
Hvor tror du feilen ligger ,hva gikk galt? Er det smaken, konsistensen?
Så leit at du ikke er fornøyd med oppskriften. Det er en ganske tradisjonell oppskrift. Hva er det du tenker vi burde gjøre annerledes?