Berlinerkranser er blant de mest populære kakene som nordmenn baker til jul, og en riktig juleklassiker. Flere av de typiske julekakene vi lager her til lands har sitt opphav i Tyskland, og ikke overraskende er berlinerkranser en av dem. Kaken sies å stamme fra en baker i Berlin, og var vanlige å bake i Norge allerede på midten av 1800-tallet. Oppskriften gir cirka 40 berlinerkranser.

Kommentarer

  • Kamli Harby

    Har alltid brukt Melange, liker heller ikke smaken av meierismør i småkakene. Alltid vellykket resultat.

    • Cecilie,

      Hei Kamli! Så hyggelig å høre at du er fornøyd med Melange i kakedeigen. Lykke til med julebaksten! 😊

  • Torunn Stensjø

    Helt forferdelig oppskrift! Deigen røusa sund mellom fingran på mæ! Gikk ikje ann å rulle den! Å jeg satt den kjørlig i fire tima! og ellers fulgte jeg oppskrifta til pungt og prikke! skal si jeg ble skuffet!!

    • Cecilie,

      Hei Torunn! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det er ikke godt å si akkurat hva som gikk galt, men kan det være at du skulle tilsatt litt mer mel, så deigen ble fastere? Fordi melets evne til å tiltrekke seg væske alltid varierer, er det lurt å tilsette melet gradvis, og eventuelt justere med mer hvis deigen er for løs. Lykke til hvis du prøver igjen! 🙂

    • Kari S.

      Har bakt den samme oppskrifta i mange år, lage bestandig deigen dagen før, hva heldig idag å, kjempegodt.

      • Cecilie,

        Hei Kari S! Så koselig at du er fornøyd med oppskriften, det setter vi stor pris på å høre. Lykke til med julebaksten! 😊

  • Heidi

    Jeg brukte meierismør til berlinekaker og serinakaker og begge sortene ble helt flate. Har dere noe tips h va jeg har gjort galt.

    • Cecilie,

      Hei Heidi! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det er ikke godt å si hva som gikk galt, men det er viktig å være nøye med målene, slik at deigen blir akkurat passe konsistens. Fordi mel tiltrekker seg ulik mengde væske er det et tips å tilsette melet gradvis. Lykke til hvis du prøver igjen! 🙂

  • Eldbjorg

    Jeg baker ikke med margarin! Har ikke hatt margarin i huset siden 1965! Tull å bake småkaker med margarin, det tror jeg det er få som gjør. De gjorde iallefall ikke det i Tyskland på 1800 tallet! Har bakt etter denne oppskriften, men med smør og litt mere sukker. De ble ikke så værst, men sverger til min gamle oppskrift.
    Hilsen

    • Cecilie

      Hei Elbjørg! Takk for tilbakemelding. Vi synes selvfølgelig at kakene blir aller best når den lages med Melange. Men du kan også bruke smør i denne oppskriften. Lykke til! 🙂

    • Ellen

      Ha ha, dette er Melange sin nettside Eldbjørg! Kanskje litt rart om de ikke skulle bruke Melange i oppsrkiften.

      • Covikinga

        Helt enig! ;).. tine har også oppskrifter ;))

      • Bente

        Kanskje Ellen og de som ikke liker Melange bare skal bruke en annen nettside? Jeg synes det er så ufint å kritisere på denne måten! Bruk en oppskrift som passer for deg og la vær å kritisere andres. For meg fungerer det best med melange, men har da ikke noe behov for å kritisere de med smør!!

      • Hilde

        Datter og barnebarn er melkeallergikere og da var det fint med melkefri melange. Ny erfaring.

    • Jorunn

      Kommer ikke annet enn margarin inn her i huset. Prøvde med smør til julebaksten en gang og ingen likte kakene. Så jeg sverger til Melanges

  • Lise-Lotte Horvei

    Berlinerkranser skal bakes med SMØR!!

    • Cecilie

      Hei Lise-Lotte! Noen liker Melange og noen liker smør. Heldigvis finnes begge deler. Lykke til hvis du prøver denne oppskriften! 🙂 

  • Js

    Forferdelig dårlig oppskrift. Ødelægg alt. Siste gang denne brukes.

    • Anonym

      Hvor tror du feilen ligger ,hva gikk galt? Er det smaken, konsistensen?

    • Anne Cathrine

      Så leit at du ikke er fornøyd med oppskriften. Det er en ganske tradisjonell oppskrift. Hva er det du tenker vi burde gjøre annerledes?