Sunniva Myhre er konditor. Hun har vært på landslaget siden 2017 og jobber til daglig som konditor på Hurtigruta MS Trollfjord.

– Til jul pleier å lage en sjokoladefudge som jeg tilsetter valnøtter i. Det passer veldig godt sammen.

Sunnivas beste tips til fudgen er å legge et lag med plastfolie i bunnen av formen, og så avkjøle den. Da får du fudgen lettere ut av formen.

Få flere gode tips til fudge og oppskrift på fire ulike varianter her.

Et annet tips er å dyppe kniven i varmt vann når fudgen skal kuttes. Da glir kniven lettere gjennom og du får fine kutt.

Vilde N. Strandos er konditor og har vært utøver i Baker- og konditorlandslaget siden 2017. I 2014 vant hun NM Ung konditor og jobber i dag som konditor på Naustdal Dampbakeri i Førde.

Hennes favorittjulekake er krumkaker, og i hennes familie spises det krumkaker hele året.

– Vi bruker det ofte hvis vi vil ha en lettvint dessert, for eksempel med is til eller bare som den er. Jeg er veldig glad i kardemomme, og et tips er å erstatte 2 ss konjakk med cirka 0,5 – 1 ts kardemomme.

Her finner du oppskrift på klassiske krumkaker – og har du eggallergier å ta hensyn til, så finner du oppskrift på eggfrie krumkaker her.

Vilde tipser også om å ta krumkaken over et melkeglass eller lignende som står på hodet i stedet for å lage den vanlige kjegleforma krumkaken.

– Da vil du få en fin krumkakeskål som egner seg godt til bruk til dessert, med is og for eksempel multekrem, forteller hun.

Konditoren fra Førde er også veldig glad i Sarah Bernhard, en annen kake hun mener egner seg fint året rundt.

– Når du lager Sarah Bernhard er lurt å sette kaken i fryseren etter at sjokoladekremen er sprøytet på, og la den stå der i minimum en halvtime før du dypper den i sjokolade.

Sarah Bernhard kommer i flere varianter; i porsjoner, i langpanne og uten egg. Her finner du våre beste oppskrifter på Sarah Bernhard.

– Om du ikke skal spise opp alle i løpet av en uke, kan du oppbevare de i fryseren og ta opp etter hvert som det er behov for det. Sarah Bernhard kan godt stå fremme på et kakefat sammen med de andre julekakene, men husk at dette er en kake med fløte som ikke er særlig varmebehandlet, så den må oppbevares kjølig i kjøleskap.

Jonatan Burt er baker, og har vært utøver i Baker- og konditorlandslaget siden 2017. Tidligere i år kom han på andre plass i NM Baker.

Jonatan er først og fremst opptatt av at alle har det gøy mens de baker, og ikke bekymrer seg dersom ikke baksten på lykkes på første forsøk. Som baker er han ekspert på gjærbakst og har et godt tips til den klassiske julekaken og gjærbakst generelt.

– Jeg anbefaler å bruke kald melk i julekaken og heller beregne litt mer tid til heving. Da unngår du å risikere å drepe gjæren i deigen.

Oppskrift på julekake finner du her.