I de fleste barnefamilier består hverdagslivet av mange aktiviteter som gjøres hver for seg. Å samle familien til en hyggelig bakestund i førjulstiden er derfor en fin måte å samle familien til en felles aktivitet, samtidig som kakeboksene fylles opp til jul.

Vær forberedt på rot og søl

Maria Villmones Bondeson bak matbloggen Marias Salt & Søtt, er i tillegg til å være en aktiv matblogger også lærer og tobarnsmor. Helt siden de var store nok til å stå på en krakk, har barna hennes vært involvert i bakingen. Maria har gjennom årene samlet seg opp noen gode råd som er fine å ha med seg til bakestunden.

– For meg var det en omstilling å ha med barna i bakingen, siden jeg er en som liker å ha orden og oversikt. Så lenge man er innstilt på litt kaos før man starter, så går det bra, forsikrer Maria.

Maria mener at nøkkelen til suksess er å forberede seg godt. Det gjelder alt fra valg av oppskrifter, og at ingredienser og utstyr er på plass. Hun anbefaler også å ikke være så nøye med gulvvasken i forkant.

– Det kommer til å bli rot og søl. Hvis du går i gang med en forhåpning om at dere skal gjøre dette pent og ryddig, kan det bli en anstrengende bakeøkt for alle parter, sier hun.

Julekaker alle kan bake

Matbloggeren anbefaler å velge de mest barnevennlige oppskriftene. Barna synes ofte at pepperkaker og kakemenn er gøy. Kaker som formes for hånd er også populært, som serinakaker, peppernøtter og kokosmakroner.

Planlegger du å bake flere slag julekaker på samme dag kan det være lurt å kombinere oppskrifter hvor ikke alle kakene må stekes i ovnen. Sjokoladeboller, ristopper eller marsipan er godsaker som kan lages uten bruk av varme. Det gjør at du kan senke skuldrene litt ekstra.

– Involver barna så mye som mulig og gi tilbakemeldinger underveis, det kan motivere og inspirere. Det kan også være lurt å ha noe i bakhånd for de som går fortere lei enn andre.

Andre aktiviteter barna kan gjøre er for eksempel å legge ferdige kaker i bokser, hjelpe til med oppvasken eller pynte de ferdige kakene.

– Det viktigste er tross alt at store og små koser seg sammen, avslutter den blide matbloggeren.

Marias beste tips til å bake med barna:

  1. La barna spise et godt måltid før dere starter. Da unngår du overspising av deig og dårlige mager.
  2. Styr unna kompliserte bakverk og baking som innebærer kokende sukker eller andre mindre barnevennlige prosesser.
  3. Vær gjerne mer enn én voksen. Det er greit å være to (eller flere) når ovnen skal passes på, og når barna må på do eller trenger hjelp.
  4. Instruer gjerne de eldste barna slik at også de kan hjelpe de yngre. Det gir mestringsfølelse hos de største og de yngste synes det er stas.
  5. Ha nok stekeplater. Har du bakt pepperkaker med barn tidligere, har du gjerne erfart at det kan hope seg opp med ustekt bakverk.
  6. Unngå for store porsjoner av hver kake eller mange typer bakst på samme dag. Lag gjerne kaker som ikke krever ovn for å lette litt på «stekekøen» underveis.