Pepperkaker er en av landets mest populære julekaker, og skal ha kommet til Norge allerede på 1600-tallet. De har sin opprinnelse i Hellas og Midtøsten, og finnes i utallige europeiske varianter. I Norge har de en sprø og tynn form, mens de andre steder i Europa har forblitt myke og brødaktige. Pepperkaker er også noe av det morsomste og hyggeligste ved julebaksten, for du kan gjøre så mye gøy med deigen, og smaken er mild og fin. Denne oppskriften kan fint justeres opp i mengde, alt ettersom hva du skal lage.

Ingredienser

1 porsjon

Deig

1.5 dl mørk sirup
1.5 dl sukker
150 gram Melange
1 stk egg
8 dl hvetemel
1 ts malt ingefær
1 ts malt nellik
1 ts malt kanel
2 ts natron

Glasur

4 dl melis
1 stk eggehvite
0.5 ts sitronsaft

Produkter i oppskriften

Melange original
Melange
En unik sammensetning av planteoljer gjør at Melange i folie egner seg svært godt til all form fo… Les mer

Slik gjør du

Hva synes du om oppskriften?
Pepperkakehus deler pyntet

Mal til pepperkakehus

Å pynte pepperkakehus er en morsom tradisjon som både store og små setter pris på. Her får du oppskrift og printbar mal på et lekkert pepperkakehus.

Julestjerne-kringle. Foto.

Lyst på mer julebakst?

Vi har samlet over 90 oppskrifter på klassikere og nye julekaker som gir deg smaken av jul.

Kommentarer

  • Ingeborg

    Rusen takk – helt perfekt resultat! Jeg gjorde en bitteliten endring i krydder: reduserte litt på ingefær og byttet nellik med kardemomme. Det gir i min mening en litt «mildere» men fortsatt veldig julete smak! 😊

    • Cecilie,

      God å høre at du fikk et perfekte pepperkaker, Ingeborg! Takk skal du ha, kos deg, og ha en fin jul! 🙂

  • Belinda Bithi

    Har aldri før laget pepperkaker før i år – med denne oppskriften😊. Hadde gjort en glipp med for mye mel i forhold til væska så måtte jukse det til med litt mer sirup/sukker. Fikk til slutt en grei deig, men antok at resultatet heller ville bli dårlig. Det gjorde det så absolutt ikke. Knasende sprø pepperkaker som overhodet ikke fløt ut ❤️. I tillegg var de de beste pepperkakene jeg noengang har spist!! Husker med gru de steinharde tnanknuserne vi lagde på barneskolen🥴. Dette er en oppskrift jeg ALDRI kommer til å bytte ut🥰. Tusen takk og god jul🎅🤶

    • Cecilie,

      Ingenting gleder oss mer enn å høre at oppskriftene våre faller i smak, Belinda! Flott at du fikk det til med litt justering. Dette var en veldig hyggelig tilbakemelding å få, tusen takk for det. Kos deg med pepperkakene, og god jul til deg! 🙂

  • Aksel Ødagaard Martinsen

    Kjempegode pepperkaker👍👍
    Denne oppskriften er en av de beste jeg har prøvd👍👍🤪

    • Cecilie

      Hei Aksel! Så hyggelig å høre at pepperkakene falt i smak! Fortsatt god bakelyst og god jul til deg! 🙂

  • Kenneth Monsen

    Dette er den mest elendige oppskriften jeg noen gang har prøvd. Uansett rett.
    Kakene fløt ut til syltynne greier i ovnen. Vi kastet dobbel porsjon i søpla, så gikk vi for matprat.no sin istedet. Det anbefales!

    • Cecilie

      Hei Kenneth! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det er vanskelig å si hva som har gått galt. Dette er en populær oppskrift som mange bruker igjen og igjen uten at vi har fått tilsvarende tilbakemeldinger. Som en tommelfingerregel kan vi si at en ikke bør doble en oppskrift som en ikke kjenner godt fra før, fordi det kan føre til et uønsket resultat. Lykke til! 🙂

  • Marion

    Kan man lage denne uten egg?

  • Monika

    Kan melet erstattes med speltmel?

    • Cecilie

      Hei Monika! Det har vi ikke prøvd selv, men det skal ikke være noe i veien for å erstatte hvetemelet med speltmel. Prøv deg litt fram, og husk at deigen kan bli litt mer klissete før hviling fordi speltmel tar opp væsken senere enn hvete. Lykke til, og fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂

  • Pernille

    Kan jeg erstatte Melange med ekte meierismør?

    • Cecilie

      Hei Pernille! Vi foretrekker Melange i denne oppskriften, men du kan bruke smør hvis du ønsker det. Lykke til! 🙂